http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXII – 2022, nr. 918 - 11.08.2022

Deşi tânăr, până în 35 de ani, Jumate avea deja o reputaţie în mediul spărgătorilor (springarilor) de case, calm, abil, atent la detalii, răbdător, nu era deloc uşor să-l „spargi” pe Jumate. Fără „mort”, adică fără corp delict, n-aveai nici o şansă să scoţi ceva de la el fie şi cu caracter general, darămite să  recunoască ceva. Citind destul de mult, inclusiv în materia dreptului penal şi procedurii penale se căuta validarea, recunoaşterea acumulărilor sale. Era dispus la compromisuri atunci când putea obţine un avantaj.

Îi plăceau cafeaua şi ţigara, greu de satisfăcut în stare de arest.

Judiciariştii de la Capitală s-au gândit să profite. Hai să-l aducem pe Jumate la noi, să-l „umflăm” puţin că-i place să fie recunoscut ca „marcă” şi băiat deştept şi poate, tot o să scoatem ceva de la el.

Pe lângă faptul că îl scoatem din arest, îi dăm o cafea şi o ţigară, şi poate mai dă pe goarnă câte ceva din lumea interlopă interesante.

A recunoaşte şi a şti ce se mai întîmplă prin lumea infractorilor este extrem de important pentru orice poliţie din lume. Bineînţeles că Jumate era bănuit într-o grămadă de fapte infracţionale, dar probe palpabile nu existau.

Mama sa îl vizita din trei în trei zile. Venea întotdeauna într-un taxi condus de o femeie.

Printr-o stratagemă poliţienească, un ofiţer de poliţie a intrat în discuţie cu cele două, şi a aflat că şoferiţa, pe care o chema Laura, era de fapt amanta lui Jumate. Aceasta era beneficiara unei condamnări mai vechi pentru „acostare de persoane pentru întreţinerea de raporturi sexuale în scopul obţinerii de foloase materiale”.

Necăsătorită, avea un copil, care era crescut de bunici, undeva, la ţară.

Femeia primise de la Jumate, printre altele, nişte parfumuri, din care unul nou, în ţiplă.

Cu ajutorul criminalistului, s-au găsit dovezi că Jumate era amestecat în această „afacere”.

A cedat greu, dar până la urmă a devenit informator pentru mulţi ani. Legături, tăinuitori, moduri de operare individuale, fapte, toate s-au constituit într-un şuvoi de informaţii care au dus la stabilirea „evoluţiei” multor infractori.

„Tanti”, colega Laurei cea „corectă” şi orientată politic, a ajuns secretar de partid, iar după 1990, bineînţeles a devenit membru al unui partid politic dintre cele mai democratice din ţară, făcând carieră.

Ceea ce era de demonstrat….

DIP-DIP 10 - iulie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Controale operative

La momentul de față, Casa de Asigurări de Sănătate Galați ...

România a ratat pri

Comisia Europeană a anunţat în exclusivitate pentru G4Media că prima ...

O plictisitoare oră

Este marţi, 26 iulie, anul de greaţă 2022. Ceasurile arată ...

Rafila, un agramat c

Era luni, 25 iulie, 2022. Pe toate canalelele TV s-a ...