logoImpact EST nr. 869 - 06.05.2021

Lume multă la deschiderea oficială de vineri, 20 septembrie, din Piaţa Centrală. De 18 ani vin să fie văzuţi la discursuri, tăiat panglici politicieni, directori, şefi de servicii care au cică legături cu agricultura, doar că ei, în loc să meargă pe ogoarele judeţului, bat câmpii pe la televiziuni de partid sau în birourile cu aer condiţionat şi fotolii din piele.
Nu oricum îmbrăcaţi – se poartă costumele albastre şi pantofii maro – doar de firmă.
În campaniile electorale, politicienii îşi mai amintesc de producătorii agricoli şi le mai promit câte ceva.
De vreo 26 de ani (de când mă bag în seamă pe la televiziuni şi ziare) tot am văzut cum se construieşte piaţa de gros – Matca.
Las în stânga directorii şi mă uit spre dreapta.
Printre tarabe cu fel şi fel de produse agricole (e Sărbătoarea Recoltei, totuşi) zăresc o mogâldeaţă care lucrează pământ.
Mihaela Pleşea e din Braniştea şi este elevă în clasa a 7-a la colegiul Al.I. Cuza din Galaţi. A învăţat olăritul de la sora mai mare, Ştefana, care la rândul ei a învăţat de la meşterul olar Maricel Mocanu – tot din Braniştea.
Mama fetelor, Netuţa Pleşea, cadru didactic la şcoala din comună, se cam pricepe să-şi educe copiii. Ştefana a absolvit liceul de arte şi a ajuns pe scena „Xfactor” şi cu vocea, şi cu flautul. Acum, la 24 de ani îşi dă masterul în comunicare şi relaţii publice.
Vedeta târgului de toamnă din acest an (în opinia mea) a fost olăriţa Mihaela, care participă anual la olimpiada naţională de arte şi meşteşuguri de la Sibiu.
La vreo două tarabe mai încolo, Ecaterina Hulea, educator din Odaia Manolache, meşter popular, coase la o cămeşă.
Preda la casa de cultură din localitate ţesutul şi cusutul, este coordonatorul grupului folcloric „Glasul Odăeşilor” şi vrea să ducă mai departe tradiţia populară.
Poate la ediţia 19 vor tăia panglica şi vor vorbi adevăraţi producători agricoli şi, de ce nu, chiar Mihaela Pleşea!

Silviu TEODORU 27 - septembrie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Fundaţia „Andreia

Se ştie de când limba română că prost nu-i ...

Se vor mări pensiil

Nu de puţine ori am auzit despre erorile de calcul ...

La puşcărie şi di

Este greu în sistemul penitenciar românesc doar pentru deţinuţii slabi ...