logoImpact EST nr. 844 - 23.10.2020

Nu cred că tânărul Petrea Savin a ştiut că pleacă la şcoala de ospătari din Constanţa fix în anul 1967, când Restaurantul Auberge de L’ill primeste a lll -a stea Michelin.Coincidenţă sau nu, „balicul” de atunci va demonstra că ştie să transforme o cantină muncitorească în Restaurant.
Dar… să o luăm cu începutul.
A fost cam greu în primii doi ani ca picolo la Mioriţa unde a schimbat scrumiere şi a dat cu mătura prin sală, pentru că nimeni nu te învaţă „din prima” cum se foloseşte „cleştele chelnerului” sau serviciul la Gueridon.
În timpul şcolii, nu a vrut dar a fost obligat, şi nici nu a ştiut, dar a învăţat limba germană care chiar i-a folosit căt timp a lucrat ca ospătar pe litoral, pentru ca prin anii ’80 Galaţiul avea patru locaţii la Neptun şi Olimp şi 90% din turiştii străini erau nemţi, veniţi în sejururi de 21 de zile prin agenţiile de turism TUI sau NECKERMANN.
Nici măcar nu sunt curios cum a câştigat primii 50 $ pentru că în anul 1986, după vreo şapte ani de muncă în plin ca şef de sală, Herr SAVIN e numit şef de unitate la ROYAL.
În 2002, datorită privatizarii, Fondul Proprietăţii de Stat devine acţionar majoritar şi tot atunci încep „micile” problemele care de fapt nu sunt probleme. Fiind patron, tre’ să ştie încotro merge şi ce alege.

Petrea Savin, spion în Europa!

Nu cum credeţi voi că un 007, Mosad, MI6, sau KGB ci, pur si simplu, a vizitat Europa (cu cei 50$ câştigaţi prin anii 80) şi a învăţat şi bune şi rele de prin restaurantele lumii civilizate şi, în anul 2007, a făcut renovarea Restaurantului ROYAL.
Acum are patru separeuri (120 locuri), două terase acoperite (70 locuri) şi una cu umbrele (50).
Despre mâncare ce sa vorbim, găsiţi meniu pensiune cu doua feluri şi desert, iar a la carte e mult de scris. LISTA de preparate începe cu trei „delicii culinare”:
1.Şalau în sos de vin
2.Fâşii de vită cu sos de roşii
3.Piept de curcan franţuzesc
şi continuă cu multe minuni culinare pe care nu am loc să la înşiruiesc.
Interesant este că sunt multe preparate libaneze făcute de un bucătar şcolit la Bucureşti, de unde se cumpără şi ingredientele specifice.
Am uitat să spun ca domnul Savin chiar e cârciumar şi dovada că a studiat Tehnologia Restaurantelor e faptul că pâinea şi desertul sunt făcute în secţiile de panificaţie şi cofetărie proprii, ceea ce e cam rar, spre deloc, în restaurantele gălăţene.
EEEEI, acum vine problema cea grea: VINUL!
LISTA e subţire.
Subţire dar consistentă pentru ca domnul Savin vrea şi chiar promovează vinul gălăţean. Este vorba de vinul de la S.C.D.V.V. BUJORU. Va felicităm, domnule SaVIN!
„Se zice că într-un singur loc în România, Merlot-ul depăşeşte calitativ Cabernetul Sauvignon şi anume, la Oancea, pe malul Prutului. Multă vreme nu am crezut, dar, într-un sfârşit, acum vreo două decenii, m-am convins că aşa este.” (Prof. dr. ing. Viorel Stoian – în lucrarea „Marea carte a degustării vinurilor” – editura Artprint, Bucureşti, 2006)
Şi pentru că suntem în decembrie şi vine şi Anul Nou, iar REVELIONUL se organizeză cu mare ştaif la ROYAL, cu mâncare ca la zile mari (caviar, sturion, muşchi de vită), D.J. şi multe surprize!!!, spunem gazdei noastre şi a voastră, LA MULŢI ANI!

 

Date de contact: strada Mihai Bravu, nr 12 (lângă V.A. Urechia), telefon – 0236.411.892, mail: office@restaurant-royal.ro, iar pentru o vizualizare completă, www.restaurant-royal.ro

Silviu – Boby TEODORU 1 - decembrie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Farmaciile şi fieru

În două ediţii la rând am publicat TOP 2019, alcătuit ...

La pesede mulţi dis

Pe această cale transmitem sincere condoleanţe neamurilor celor dispăruţi din ...