logoImpact EST nr. 866 - 15.04.2021

În sfârşit, Republicuţa noastră are MALL, inaugurat în urmă cu câteva zile cu mult tam-tam, de către autorităţile locale. Cert este că oraşul acesta, reşedinţă de judeţ, rămăsese printre ultimele fără un stabiliment de acest gen. Nu putem uita că pentru această performanţă trebuie să-i mulţumim primarului Nicolae care ne-a mâncat 12 ani din viaţă de pomană, lăsând, după trei ani de aşteptare şi insistenţă ca mall-ul care trebuia construitla Galaţisă fie realizatla Brăila. Apois-a schimbat calimera, iar un mall adevărat după toate standardele, construit în proporţie de 80% în valea oraşului, a fost lăsat în conservare de către Noul Primar al noului oraş Galaţi, ce le-a promis „marea cu sarea” investitorilor austrieci. Asta pentru că în vecii vecilor amin, Stan nu ar fi putut să se bată cu cărămida în piept, că el a făcut edificiul şi nici nu a luat parandărătul la zecile de milioane de euroi investiţi. Aşa că, la vremuri noi,  primar nou, oraş NOU, fotbalistul-primar a trecut la fapte, trâmbiţând şi fulgerând ce MALL o să realizeze EL în Republicuţa noastră.

Acum, după ceremonia de inaugurare, după ce populimea a dat năvală, lăsând goale celelalte fără număr market-uri şi supermarket-uri, inclusiv MALL-ul dela Brăila, suntem în măsură să tragem nişte concluzii, să ne transformăm în „cârcotaşii” de serviciu.

În primul rând, MALL-ul nu prea este MALL, este, prin comparaţie, cea mai mare panaramă sau cea mai ciudată şi proastă construcţie din domeniu. Nu se compară cu ce-am văzutla Bucureşti, Ploieşti, Iaşi sau chiar Brăila. O construcţie uşoară, metalică, cu rigips la „greu”, o hudubaie gen hală industrială, unde dacă încerci să te uiţi în sus ai priveliştea grinzilor metalice, reci şi vopsite anost, după care acoperişul. Bârr! Arhitectura spaţiului este ca de bou-vagon (cum se spunea pe vremuri) sau ca de standuri înşirate prin depozitele de angro din marginea Bucureştiului. Spaţiul, în general, cel pietonal, de acces, este slab luminat, iar gresia fără luciu, de proastă calitate, nu reflectă lumina, care astfel ar fi dat volum şi strălucire. Multe locaţii sunt goale sau în curs de amenajare, creându-ţi impresia de improvizaţie, grabă, disconfort. În mijlocul stabilimentului se desfăşoară unităţile de alimentaţie publică cu consum loco, unde în permanenţă sunt cozi, mirosuri „specifice”, scaune şi mese aşezate de-a valma, gălăgie, decibeli, de nu se înţelege nimeni cu nimeni, într-un amalgam organizat – dezorganizat de bâlci. Un MALL care nu are cinematograf, nu are patinoar, nu are etaj şi lift, carevasăzică nu este MALL.

Dar nu ne oprim aici, NU! Dacă vrei să ieşi cu căruciorul cu marfă cumpărată din stabiliment constaţi cu uimire că nu ai cum să te deplasezi cu acesta, nu ai loc, nu ai pe unde, parcarea şi trasarea (tuşarea) acesteia determinând parcarea maşinilor în aşa fel încât loc pentru cărucioare nu există. Aşa că-ţi iei mătăluţă sacoşele şi pachetele în braţe şi-ţi cauţi maşina, lăsată hăt-departe. În parcare, dezordine şi lipsă de pază, fiecare parchează de aiurea şi unde şi cum poate sau ştie.

Sensul giratoriu construit în mijlocul bulevardului Coşbuc este o adevărată nenorocire, fără gândire, la repezeală, fără semaforizare. Circulaţia este blocată, ştrangulată, cei care circulă pe Coşbuc din nord spre sud sau invers, aşteaptă la cozi imense, câte zece minute sau chiar un sfert de oră ca să găsească culoar liber de trecere, înjurând de mama focului.

Noi nu am reuşit să aflăm, dar „gurile rele” spun că în primele zile de ploaie, în unele magazine (Altex) ar fi refulat canalizările, sistemul de scurgere, producând serioase pagube. Iar alte „guri” şi mai rele spun că investitorii au oprit investiţiile în cinema şi patinoar propriu (nu-l vor pe cel „mare” existent în preajmă) cât şi pentru anexe din lipsă de bani, lucru credibil când vedem ce panaramă de MALL au făcutla Galaţi.

Alţii spun că de fapt se tem că nu vor avea clienţi suficienţi, că nu-şi vor scoate banii decât la sfântul-aşteaptă, în baza unor studii de piaţă şi că acesta ar fi adevăratul motiv pentru care au amânat începerea etapei a 2-a la 1 MARTIE, apoi au amânat-o la 1 MAI şi „om mai vedea”.

Altfel, înghesuială mare în primele zile, urmează moş Nicolae şi apoi sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou, după care ianuarie – februarie – martie, unde se măsoară „ce şi cum” în realitate.

Fraţilor, avem MALL. O să ne fie atât de bine! Nu o să mai dârdâim de frig în case şi o să ne crească nivelul de trai. URA!

(Jap JAP) 29 - noiembrie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Pelicanii de la AJVP

Un grup de membri ai Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi ...

SIDEX-Liberty Galaţ

Din nou presa internaţională alocă prima pagină combinatului Liberty Galaţi. ...

Terenul ELNAV nu put

Aflăm că terenul de circa 11,4 hectare (nu nouă hectare) ...