logoImpact EST nr. 899 - 21.01.2022

sinistrii 1Tablou cu siniştri care îţi îngheaţă Boboteaza în vine

 

Ceremoniile organizate în acest an de Bobotează au ilustrat încă o dată etatizarea Bisericii Ortodoxe Române. Dincolo de credinţă, smerenie şi puritate sufletească, Preafericitul Arhiepiscop al Dunării de Jos şi ierarhii din subordinea sa au ţinut să arate credincioşilor cât de strânsă este legătura dintre preacucernicele feţe bisericeşti şi  feţe-feţele preacurvitei politichii locale.

Primul lucru de care se lovea orice participant la Bobotează în zona Elice era nivelul de securitate a şmecherilor şi blocare a traficului mult mai în amonte decât ar fi fost cazul. Nu se putea ocoli pe la Elice nici măcar prin partea dinspre hotel Vega şi blocurile P, doar oficialii politici şi apropiaţii lor putând intra cu maşinile până la locul ceremoniilor.

Garduri metalice cât cuprinde – să fie şi de rezervă – poliţişti, jandarmi şi împingători de serviciu mai rău ca după atentatele de la Paris în Place de l’Étoile. Deşi aduseseră agheazmă în cantităţi pantagruelice, în căzi uriaşe precum vinul de duzină toamna, organizatorii le îngrădiseră cu uniforme ţanţoşe şi garduri cât vezi cu ochii, înspăimântaţi de asediul bieţilor enoriaşi cu sticluţe de jumătate de litru.

Dincolo de penibilul unei slujbe cu aşa-zise accente retorice între psihedelic şi psihosomatic, s-au putut remarca aşezarea strategică în peisaj a înalţilor prelaţi dar mai ales a politicienilor pe care aceştia au ţinut să-i onoreze maxim, până la servilism de-a dreptul.

Deasupra soborului de preoţi, cine credeţi, măre, că stătea? Evident, gaşca de politicieni! Nu conta de la ce partide veneau, că sunt adverasari în deja declanşata campanie pentru Primărie – se aliniau perfect, ca o castă domnitoare, unii şi cu progeniturile după ei (vezi Pîslaru jr. lângă deputatul omonim), să le arate cum se văd mujicii când le scuipi aroganţa în cap, de sus.

Ce-o fi fost în capul celor care au stabilit dispunerea tristelor feţe ale politicii mult deasupra celor ale preafericiţilor bisericii? Că până la Dumnezeu te mănâncă dumnezeii locali?!

Şi erau ceva dumnezei ai politicii de plesneală de Covurlui. Ba un Otrocol care se uita pentru ultima oară de la înălţimea aroganţei de Prefect; ba un Tache Bocăneală, care le scuipa în creştete proştilor care îl vor accepta de nevoie ca Prefect „technocrat” de stânga-dreapta; ba un Dobre strepezit şi înfofolit în fularul de penelist interminabil de execrabil; ba un Eugen Stamate pe post de tânăr traseist în reevaluare, ; ba Mihai Manoliu, şeful Poliţiei inutile municipale; ba Cristian Gâscă, viitorul şef de Poliţie obedientă şi sinecuristă municipal-pesedistă; ba Nicuşor Ciumacencă, candidat ţărănist-pesedist-pedelist-penelist, independent de seriozitate şi eficacitate.

În faţa unei asemenea falsităţi evidente, cu aghezmuiri la nimereală, în ritm de fanfare şi cu alai pestriţ de credincioşi, păcătoşi şi chiar pre-lege-călcători, nici nu-i de mirare că ziua Botezului Mântuitorului a ajuns mai degrabă un prilej decât o sărbătoare în sine. O bună ocazie de paradă, de campanie electorală, de păcălit oameni de bună-credinţă sau pur şi simplu de căscat gura, după caz. Când vine vorba de smerenie, împăcare sufletească sau cel puţin tradiţie cumsecade, căutaţi mai bine la părinţii pe care-i îndrăgiţi în propriile parohii. Mai ales că, acolo, apa sfinţită nu trebuie luată din vecinătatea contaminantă a politrucilor.

Mihai ANGHELUŢĂ Silviu VASILACHE 17 - ianuarie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...

A venit vremea ţapi

O spun cu părere de rău, dar a venit vremea ...

Un interviu CUTREMUR

Ioan Sabău Pop, Prof. Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, ...

Scrisoare deschisă

Confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale representative semnatare îşi exprimă îngrijorarea ...

Eficienţă şi efic

Municipiul Galați, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție/Unitatea de implementare ...