logoImpact EST nr. 876 - 19.06.2021

poze cimitir (2)Pecetea de „Oraş Roşu” este pusă mai direct sau mai voalat pe toată activitatea politică şi administrativă a oraşului nostru. Foarte roşie şi apăsată este pusă, însă, pe felul în care sunt menţinute unele monumente ale oraşului.

De exemplu, Mausoleul din cimitirul Eternitatea prezintă la subsol un număr mare de eroi căzuţi în războaiele din 1877, 1916-1918, 1944-1945, se observă că lipsesc oşteni căzuţi între anii 1941-1943. (Oare nu merită să-şi găsească şi aceştia locul aici?)

Pe frontonul monumentului, în locul textului „BUCURAŢI-VĂ NUMELE VOSTRU SCRIS ESTE ÎN CERURI!” cum este specificat într-o fotografie din cartea „Muzee şi monumente gălăţene”, publicată prin 1970 de Corneliu Stoica, apare acum scris textul „CINSTE LUPTĂTORILOR CĂZUŢI ÎN RĂZBOIUL PENTRU INDEPENDENŢA ŢĂRII”, care nu mai are legătură decât în mică măsură cu arhitectura monumentului..

poze cimitirÎn apropierea Mausoleului se află alt monument mai mic, care se prezintă într-o formă care sfidează orice logică, chiar şi raportată la perioada stalinistă, când a fost născocit. Am dat de firul poveştii acestui edificiu tot din volumul amintit mai sus.

În fotografia din carte este prezentat un perete din beton placat cu marmură, pe care este scrisă o lozincă amplă, care exprimă un omagiu pentru muncitorii gălăţeni care s-au jertfit pentru libertate şi o viaţă mai bună. Din explicaţiile date în carte aflăm că peretele a fost construit în 1957, la 20 de ani de la o revoltă a muncitorilor, care a fost înăbuşită de armată, în zona Palatului Navigaţiei, conflict care s-a soldat cu nouă morţi din rândul muncitorilor. Tot atunci, în 1957, s-au reînhumat osemintele celor nouă muncitori într-un cavou al cărui capac se vede în fotografie. Fără explicaţiile din carte nu se înţelege nimic din acele construcţii, textul fiind o lozincă fără adresă, fără nici o legătură cu cavoul.

monument palatul navigatiei (1)Absurdul absurdului de abia acum urmează: şi constă în faptul că în momentul de faţă peretele are ataşat la dreapta şi la stânga sa câte o placă pe care sunt înşirate mai multe zeci de nume de eroi căzuţi în lupta „contra fascismului” şi pentru „independenţa ţării”. Mai înţeleagă cineva ceva!

Diriguitorii culturii şi istoriei din Republicuţa noastră ar trebui să înlăture într-un fel sau altul absurdul situaţiei descrise mai sus.

Ar trebui să aducă mai multă lumină şi în ce priveşte monumentul din faţa Palatului Navigaţiei, care glorifică pe cei nouă muncitori ucişi în urma unei manifestaţii violente, manifestaţie care făcea parte, conform opiniei generale exprimată în oraş, din acele manifestări zgomotoase şi anarhice provocate de acei care nu erau în stare, sau nu voiau să înţeleagă apelul lui Nicolae Iorga: „Că nu exista în acel moment decât un singur rost – munca şi o singură lozincă – Unirea”.

monument palatul navigatiei (3)Această relatare este consemnată în cartea istoricului Paul Păltănea, „Istoria oraşului Galaţi”. Aducând lumină în această problemă, diriguitorii culturii şi istoriei ar elimina şi situaţia hilaro-tragică de a avea la capătul dinspre gara CFR a străzii Dogăriei un monument care prezintă un ostaş cu arma în mână, simbolizând sutele de mii de români jertfiţi pentru idealul sfânt a întregirii neamului, iar în celălalt capăt al străzii amintite, un monument destul de dichisit care glorifică nişte oameni care manifestau contra acelui ideal!

Ghiţă Lungu 26 - februarie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Încă o ultimă or

Din Galaţi, oraşul cu cea mai multă apă, pentru profit ...

Ultima oră: Ploi to

Formarea ciclonului din Marea Neagră a fost filmată din satelit. ...

Susanul lui Rodeanu

Avem o ştire de... penultima oră, doamnelor şi domnilor! Ea ...

Ghetoul de la Viaduc

Documentarea care stă la baza acestui reportaj a fost realizată ...