logoImpact EST nr. 866 - 15.04.2021

electrocentrale 7cNu e păcăleală, de la 1 aprilie, abonaţii sistemului centralizat de încălzire au păţit-o din nou-nu vor mai avea apă caldă şi încălzire. Poate fi o păcăleală ceea ce urmează-semnarea unei convenţii corecte şi justificate între Primărie, ArcelorMittal, Electrocentrale (CET) şi Calorgal, prin care Primăria şi bugetul municipal urmează să devină puşculiţa de acoperit pierderile corporaţiilor Arcelor Mittal şi Electrocentrale.

Puşculiţa municipală are bănuţi buni de spart de gruparea de spart în figuri condusă de Marius Stan. După ce le-a dat scutiri de la plata contribuţiilor de mediu, a plătit prompt pierderi de 75-90 la sută pe baza aburului tehnologic al Combinatului(dacă nu era preluat de proştii de la CL, era aruncat în aer ca surplus tehnologic), acum Primăria Marius Stan vrea să ia încă o pleaşcă de la Combinat-Stadionul Oţelul. Până atunci, pleaşca prima este aburul tehnologic, pe care Stan îl vrea , deşi subvenţiile colosale se dau şi din banii cetăţenilor care plătesc încă odată factura lor personală (pe bază de gaze). Acest abur este abureala unei subvenţii mascate a unor lideri pentru propria campanie-altfel nu se explică de ce atâta energie şi controversă a fost pusă la bătaie timp de o oră ca să se aprobe doar introducerea acestui punct pe ordinea de zi. Fu introdus, mai ales după ce s-au băgat la interes măscăriciul Marian Alexandru şi morocănosul Săvel Rotaru, care susţin orice propune Primarul. Şi după ce în sală de Consiliu au mai rămas doar 16 din cei 25 care au fost iniţial prezenţi la şedinţa de CL. De la PNL Dobre a plecat toată haita de slugi politice, dar să dispară tocmai uneperizda Monica Dascălu, e prea peste poate. Dezbaterea în sine a proiectului de hotărâre a durat aproape opt minute. Proiectul votat este, de fapt, un acord de principiu, prin care aleşii îşi asumă continuarea furnizării agentului termic în sistemul centralizat. Documentul nu cuprinde nici costurile, nici cantitatea de abur industrial din Combinat care va fi transformată în apă caldă, acestea urmând să fie aprobate într-o şedinţă extraordinară, săptămâna viitoare.

Se repetă din nou golăneala electorală

cu refuzul consilierilor de a semna avizele proiectului de hotărâre sau chiar se bagă bani într-un sistem mort prin nerentabilitate, doar ca să nu fie şomeri la CET? Dar ce este CET, un copil de pripas care trebuie hrănit de municipalitate? Motivele invocate ar putea fi costurile prea mari pe care le implică – 27 milioane de lei, şi insuficienţa fondurilor de rezervă -doar 11 milioane de lei. Fără acest aviz, considerat cu conotaţii politice, Convenţia dintre Primăria Galaţi, Electrocentrale, ArcelorMittal şi Calorgal, prin care apa caldă ar urma să fie preparată pe baza aburului tehnologic din Combinat, nu va putea fi activată. Şi bine ar fi. Altfel, înca 6 milioane de euro sunt aruncati pentru salvarea inutilă a Electrocentralelor. S-au dus pe pustia termoficării în ultimii ani cam 58 de milioane de euro. Ne vine din nou să amintim de ofertele cu pompele de căldură, de oferta Usitall, cu arderea deşeurilor, sau de oferta CEZ, de prin 2009, trecută la şestache de nenorocitul de primar Dumitru Nicolae, care cică era omul muncii termotehnice. Se făcea că CEZ – ul cehesc făcea pe credit furnizor toată distribuţia, o moderniza, punea contor la uşa apartamentului, făcea centrale de cartier cu ulei de rapiţă, energia în surplus se ducea la iluminatul stradal şi municipalitatea plătea eşalonat 20 de milioane de euro . Nu se poate tovarăşi consilieri să lăsăm CET-ul să moară! Şi atunci, şi acum.

S.V. 11 - aprilie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Pelicanii de la AJVP

Un grup de membri ai Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi ...

SIDEX-Liberty Galaţ

Din nou presa internaţională alocă prima pagină combinatului Liberty Galaţi. ...

Terenul ELNAV nu put

Aflăm că terenul de circa 11,4 hectare (nu nouă hectare) ...