logoImpact EST nr. 891 - 28.10.2021

Lista firmelor care au obţinut contracte de lucrări în unităţile de învăţământ prin încredinţare directă, deşi abia erau înfiinţate ori nu aveau ca principal obiect de activitate construcţiile

Promiteam în precedenta conferinţă de presă o listă cu beneficiarii lucrărilor de reparaţii din şcoli. Pe lângă faptul că nu ştiu ca vreuna dintre ele să fi participat la vreo licitaţie, este cel puţin bizar modul în care au ajuns să facă reparaţii firme proaspăt înfiinţate, fără angajaţi sau care au ca obiect principal de activitate baruri, comerţul sau consultanţa pentru afaceri.

Astfel, firma Bogars a primit fără licitaţie trei contracte în valoare de 443.265 lei (fără TVA) în condiţiile în care se ocupă de „comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”. Pe 3 octombrie primăria i-a oferit un contract de „Construire şarpantă şi învelitoare la Colegiul T. Vuia” în valoare de 322.336 lei, pe 14 august un alt contract de „Reparaţii Şcoala 15 Elena Cuza şi gădiniţa Mihaela” (48.354 lei) iar pe 8 august un contract de „Reparaţii şi igienizare Şcoala nr. 33 corp B” (72.574 lei).

Firma Brosisbo, cu 4 angajaţi în 2013 şi obiect principal de activitate „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor” a primit pe 29 august un contract de „Reparaţii şi igienizare Grădiniţele nr. 6, 7 şi 32” în valoare de 64.391 lei (fără TVA).

La doar trei luni de la înfiinţare, firma Duende Steel primea, pe 14 august, un contract de 24.125 lei (fără TVA) pentru „Reparaţii curente Grădiniţa nr. 39”.

Un caz aparte este cel al firmei Dunărea Expert Service din satul Frumuşiţa, înregistrată în 2013 cu obiect principal de „Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management”. Firma avea în 2013 zero angajaţi şi o cifră de afaceri de 2.100 de lei, suficient cât să primească de la Primăria Galaţi patru contracte în valoare totală de 232.215 lei (fără TVA) pentru reparaţii şi igienizări Liceul cu Program Sportiv, Seminarul sf. Apostol Andrei, reparaţii sala de sport a Grupului Şcolar Industrial de Marină şi reparaţii curente Şcoala nr. 22 şi Grădiniţa nr. 14.

La două luni şi jumătate de la înfiinţare, pe 15 septembrie, Euro Danub Edil primea de la Primărie două lucrări în valoare totală de 96.446 lei (fără TVA) pentru reparaţii şi igienizări la Grădiniţele Neniţescu şi Sf. Stelian şi la Şcoala Dan Barbilian.

Getica SRL, cu obiect principal de activitate „Repararea dispozitivelor de uz gospodăresc şi a echipamentelor pentru casă şi grădină” şi doar 4 angajaţi în 2013, a primit pe 3 octombrie un contract de 365.570 lei (fără TVA) pentru „Construire şarpantă şi învelitoare la Liceul A. Saligny”.

Pentru că se ocupă de „comerţ cu ridicata” şi a avut în 2013 un salariat, firma Ilcriss Sport a primit trei contracte în valoare totală de 152.039 lei (fără TVA) pentru „Reparaţii tâmplărie şi pardoseli Grădiniţa nr. 1”, „Reparaţii Grădiniţa 23 Tedi şi Ciprian Porumbescu” (ambele pe 14 august) şi „Reparaţii şi igienizări Grădiniţa 1”, pe 20 octombrie.

Un caz excepţional îl reprezintă cel al firmei Imagistic Romcons, înfiinţată pe 22 septembrie 2014 în comuna Şendreni. La sfârşitul lunii noiembrie primea de la Primăria Galaţi, fără licitaţie, două lucrări în valoare totală de 481.846 lei (fără TVA) pentru „Reparaţii centrală termică Colegiul Vasile Alecsandri” şi „Centrală termică Liceul Teoretic Dunărea”.

O situaţie asemănătoare întâlnim şi la Manudar Prod SRL, înfiinţată în mai 2014 pentru „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management” şi care primeşte în august şi octombrie cinci contracte de la Primăria Galaţi, în valoare totală de 867.857 lei (fără TVA): trei de reparaţii (Şcoala 2, 34, 12 şi Grădiniţa 20) şi două de „Construire şarpantă şi învelitoare” la Şcolile 3 şi 31.

Un cadou la fel de mare a primit şi Metalo Invest, specializată în „comerţ cu ridicata al metalelor şi minereurilor metalice”: trei contracte în valoare totală de peste 800.000 lei (fără TVA) pentru reparaţii Colegiul Paul Dimo şi construire şarpantă şi învelitoare la Şcolile 40 şi 41.

Un exemplu de rapiditate în accesul la banul public îl dă MKV Amtech Engineering SRL , înfiinţată pe 3 iulie 2014 şi care primeşte, luna următoare, pe 14 august, lucrări de reparaţii şi igienizări la Şcoala 28 (în valoare de 32.059 lei fără TVA).

Recordul îl deţine însă Moviland Met SRL, înfiinţată în 8 septembrie 2014, care primeşte după doar două săptămâni un contract de reparaţii curente la Colegiul Tehnic Aurel Vlaicu în valoare de 80.635 de lei fără TVA. Pe 11 octombrie mai semnează alte patru contracte de reparaţii şi igienizări la Colegiul Tehnic Aurel Vlaicu, Liceul Teoretic Radu Negru, Şcoala nr. 40 Iulia Haşdeu şi Grădiniţa Licurici. Firma a obţinut în total de la Primăria Galaţi aproximativ 500.000 de lei fără TVA.

RED SRL, avându-l drept acţionar pe Cristian Istrate, firmă specializată în consultanţă pentru management şi cu un singur salariat în 2013, obţine de la Primăria Galaţi două contracte în valoare totală de 335.130 lei fără TVA pentru reparaţii şi igienizări Şcoala Ştefan cel Mare şi Construire Şarpantă şi învelitoare la Colegiul D. Moţoc.

În niciunul din cazuri nu a fost făcută licitaţie, nici măcar acolo unde lucrările atribuite aceleiaşi firme depăşeau plafonul de 100.000 de euro.

După cum subliniam şi data trecută, în peste 30 de cazuri, contractele au fost semnate după începerea anului şcolar, existând numeroase situaţii când actele au fost parafate abia la sfârşitul lunii noiembrie!

Este cel puţin bizar modul cum firme abia înfiinţate sau cu zero angajaţi în anul precedent au obţinut contracte de sute de mii de lei. Cerem Primăriei Galaţi să ne prezinte care au fost criteriile care au stat la baza atribuirii acestor contracte.

 

Co-Presedinte Organizatia Municipala PNL Galati,

 

Nicusor CIUMACENCO 21 - februarie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Zece la sută din Ar

Cu indemnizaţiile lor speciale, halesc bugetul Armatei cu polonicul. De ...

CONSILIUL LOCAL GALA

                În conformitate cu prevederile art. 133, alin. (1), art. ...

Nou centru medical d

Primăria municipiului Galați informează că va amenaja un nou centru ...

Viorica Sandu: PSD e

Deputatul PSD Viorica Sandu susține că Partidul Social Democrat are ...

Cadrele didactice au

Fundația Vodafone România și Fundația Didactica lansează platforma www.scoalaprofesorilor.ro, o ...