logoImpact EST nr. 853 - 18.01.2021

teodor nita 5489Ordonanţa „Boc” putea fi escaladată dacă cel care a dat cu CIOCANUL ar fi fost măcar o singură dată la un spectacol de operă montat pe scena Teatrului Muzical „Nae Leonard” Galaţi. Dar mulţi dintre cei puşi să judece sunt prea ocupaţi cu număratul! Aşa că procesul dintre sindicatul teatrului şi Consiliul Local Municipal (CLM) privind alungarea corpului artistic din statele de plată şi funcţiuni ale teatrului s-a încheiat definitiv în favoarea schemei supraîncărcate de la ineficienta Poliţie Comunitară şi Serviciul Public de Salubritate. Dar cine din Palatul cu Justiţie să priceapă că „Nae Leonard” este UNICUL TEATRU MUZICAL din România, şi nu doar un nume de stradă în Galaţi, şi că la anul va împlini fix 60 de ani de existenţă? Şi că este mai vechi cu un an chiar şi decât Opera Română din Iaşi? Că doară în această urbe avem o astfel de instituţie glorioasă, care mai poate salva ceva din tot ce ne-a fost furat după 1989? Da, celebrul Teatru „Fantazio”, ca estradă şi operetă, a dispărut, berbecii de Mazăre şi Nicuşor nepricepând decât să numere parandarături. A rămas doar opera finanţată de la bugetul central. Şi cât de simplu este să pricepem că în toată România doar la „Nae Leonard” mai există la un loc OPERĂ, OPERETĂ şi ESTRADĂ!

Iar la vremea lui, atâta a priceput Nicolae sub presiunea Ordonanţei „Boc”: să măture din Teatru 187 de artişti. Adică pe toţi! În schemă rămânând doar 37 de salariaţi din partea tehnico-administrativă, căci nu aveai cum să dai gestiunea, de pildă, pe mâna unuia plătit pe o fundaţie…efemeră… Da, cei 187 de artişti au devenit salariaţii Fundaţiei CLM „Andreiana Juventus”! Şi ce le merge vechimea în artă pe o fundaţie… mamăăă! De pildă, de la 1 noiembrie 2015, salariile celor 37 din T.M. au crescut cu 12,5%, prin hotărâre de guvern. Dar cei 187 de artişti sunt salariaţi la fundaţia de tuns ouă şi de împachetat fum, nu la cultură şi artă, încât să le crească şi lor lefurile mizere măcar cu 12,5%. Preşedintele fundaţiei, dar şi al Comisiei juridice din CLM este tânărul politician Cristian Dima, din ALDE. Soarta şi priceperea personală au făcut din co-preşedintele ALDE un om înstărit, poate şi bogat în comparaţie cu majoritatea dintre noi. Nu spune nimeni să-şi risipească averea pentru a asigura majorarea pe cele două luni din acest an bugetar, cu 12,5% a salariilor celor 187 de artişti. Dar îşi poate pune în joc simţul politic, persuasiunea şi priceperea pentru a depista resursele financiare necesare înlăturării acestei discriminări. Sunt sigur că în mediul antreprenorial se pot găsi circa 100.000 de lei pentru a nu lăsa această anomalie să umilească un corp artistic de elită. Cam aşa îmi iese mie dintr-un calcul rapid pentru a acoperi cele două luni din acest an.

Oricum, acestei situaţii de compromis, de moment, îi trebuie găsită o rezolvare de revenire la normalitate. Măcar minima NORMALITATE pe care am moştenit-o, căci de creat una nouă, ca acum circa 60 de ani, nu cred că am fi capabili cu halul de decidenţi contemporani nouă.

Şi pentru ca ei, politrucii, să nu uite, directorul Teatrului, profesorul universitar Theodor Niţă, îi va ţine în trezire cântându-le la fiecare început de şedinţă în plen a CLM, timp de cinci minute, împreună cu un grup restrâns de artişti. Poate aşa îi vor scoate pe aleşi şi numiţi în stradă, în locul artiştilor umiliţi!

Gelu CIORICI 3 - decembrie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Ce troc! Dai mită 1

Da, dar eu şi sămtămânalul pamfletistic Impact-est nu avem voie ...

Fără portbagaj şi

Poliţiştilor locali, mai ales celor de la rutieră, care câştigă ...

Ciorici a picat la p

În sfârşit a venit vremea ca tizul meu întru nume ...