logoImpact EST nr. 899 - 25.01.2022

Viceprimarul Radu Cosca are de ceva timp pe birou un dosar de caz. Dosarul Casei Gheorghief. Este cazul despre care toată lumea tace, deși e de vorbit fără oprire. Casa Gheorghief este imobilul de patrimoniu (poate e cea mai veche clădire de patrimoniu din rezervația de arhitectură) pentru care trebuie intervenit de urgență, deoarece (ca și în cazul statuiei lui Eminescu) nu mai este timp de pierdut. Și statuia și Casa Gheorghief se distrug iremediabil dacă nu se acționează. Și nu se acționează. Deja statuia lui Eminescu este la a 23-a vandalizare iar fisurile din lateral o vor face o ruină. Același lucru se întâmplă și cu imobilul din str Domnească 58. La Primărie nimeni nu face nimic, până nu se termină un proces dintre Primărie și Sindicatul Farul, început prin 2011, suspendat datorită unor mânării, repus pe rol în 2013,  și care va dura tot anul 2014. Până atunci, ceva frunzăreală a filelor de tristă revenire pe prăduirea patrimoniului cultural și turistic este instructivă.

Primarul Radu Cosca nu prea știe, nu cunoaște și nu poate spune

De ce se judecă Primăria cu Sindicatul Farul? Pentru neplată chirie și lucrări neautorizate, nu pentru stabilirea proprietății. 79. 869 de lei este datoria neachitată. Cazul a fost preluat de Poliția locală, adică mai bine zis, Poliția a fost înștiințată. Și, totuși, cercetarea penală o face Poliția de Patrimoniu. De ce? Viceprimarul Cosca nu știe de dosarul penal. Imobilul este înregistrat în patrimoniul privat al Municipiului Galați cu numărul de inventar 13.596. Este înscris la categoria „spațiu cu altă destinație” și este un imobil înclus în lista monumentelor istorice cu codul GL II MB 03017. Chichirezul pare a fi lucrările de intervenție neautorizată pe un monument istoric-de fapt o banală igienizare-refacere-întreținere a camerelor de la demisol, unde degradarea este și mai adâncă decât cea de la fațadă și din acoperiș (infiltrațiile și igrasia au dus la putrezirea parchetului). Vasăzică, „fără acordul proprietarului”. Ghilimelele vin de la suspiciunile că nici Primăria nu are acte de proprietate ale imobilului, deși se vrea proprietar. Cum să ceri acordul Primăriei pentru spațiu, când Primăria nu a fost în stare timp de 14 ani să solicite și să încaseze plata chiriei?

Hopa! Apare o nouă perplexitate

Dacă Primăria este proprietar pe o clădire monument istoric de patrimoniu, de ce nu o întreține la valoarea de piață pe care o are, conform legii monumentelor istorice?  Zice Cosca că nu sunt bani, că pentru reparații ar trebui evacuați chiriașii, dar că nu le poate găsi alte spații etc. (oare nu pentru că se lăudau cu competențele lor i-am ales pe USL-iști?).  Hopa, de ce să le găsești alte spații, dacă nu sunt chiriașii tăi? Cum adică? Chiar așa, dacă o să confrunți lista chiriașilor de la Primărie, adică cea care a ajuns în dosarul de documentare al lui Radu Cosca, reiese că la Casa Gheorghief (pare o denumire mai personalizată decât cea de Domnească 58) sunt următorii chiriași: Fundația Culturală „Nicolae Mantu”, Asociația Europensionarilor, Liga Navală Română, CAR ProFamilia IFN Galați, Asociația Foștilor Deținuți Politici Anticomuniști din România, UJSL, Partidul Popular al Protecției Sociale(!). Hm! Asta mai lipsea! Trecem mai departe și vedem că deși teoretic Asociația Renașterea Pensionarilor nu există în spațiul Primăriei(?!), este somată să elibereze imobilul din camerele de la demisol. „Poarte că au intrat samavolnic”, spune viceprimarul Radu Cosca. N-au intrat samavolnic, sunt parteneri de proiect de întreținere a imobilului cu UJSL, prin Sindicatul Farul, dar dl. viceprimar se face că nu știe. Dacă punem la socoteală că Primăria se judecă cu Sindicatul Farul pentru a se recupera sume grase din chirii neplătite și intervenții neautorizate la ferestrele prin care curgea apa, iar Farul se judecă cu Primăria pentru stabilirea proprietății asupra imobilului de pe Domnească 58, vedem că nu e prea simplă administrarea. Colac peste pupăză, la datoriile cerute de Primărie a apărut brusc și altă datorie-circa 60 de milioane vechi de plătit către Apaterm. Cum dracu s-a dat căldură de 60 de milioane și nimeni n-a catadixit să ceară și plata? Hopa și iar hopa! Dacă proprietarul este Primăria, contractul trebuie făcut de chiriaș? Da, zice viceprimarul Cosca. „Că doar n-o să plătim noi și gazele, și căldura! Acum, așteptăm să vedem ce zice instanța. Dar nu poți închiria dacă nu ești proprietar!” Ce va face subînchiriatorul Farul după proces, dacă pierde? Plătește și merge mai departe? Știe Cosca: „Plătește și evacuează spațiul”. Hopa! din nou. Ca să vină repede-repede Garda de Mediu?  Nu, sigur că nu. ”Cât timp dosarul este în instanță, nu vine nimeni!…”!

Silviu VASILACHE 22 - noiembrie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Patronul: prima viol

În data de 23. 12. 2021, în jurul orei 12,10, ...

Ucraina şi România

Despre acest subiect am început să scriu mai aplicat încă ...

La un pas de război

Criza ucraineană continuă să se adâncească. Rusia a depăşit probabil ...

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...