logoImpact EST nr. 869 - 06.05.2021

filimon 4389Consiliul Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (CPIMM) a mai bifat încununarea unui an (2014) pentru cei care ţin România şi Galaţiul în viaţa socială, prin contribuţiile lor ca angajatori şi antreprenori, de multe ori în dauna intereselor personale şi a familiei. Prin taxele şi impozitele plătite de către ei şi de către cei cărora le plătesc salariile şi dările la stat, oraşul şi judeţul există, se fac investiţii fără să îi întrebe nimeni de priorităţi, se plătesc pensiile, costurile sănătăţii, învăţământului, armatei, poliţiei, bisericii…

Desigur, Galaţiul, prin al său PIMM şi al cărui preşedinte, economistul Marian Filimon, este şi vicepreşedinte la nivel naţional, are una dintre cele mai bune filiale din România. Organizatoric, Filimon şi ai lui au ridicat din nou ştacheta odată cu această nouă ediţie când au fost premiaţi patronii celor patru categorii de IMM-uri şi au fost acordate şi 12 premii speciale, printre aceştia evidenţiindu-se Constantin Caloian, patronul Cozamin, Cristian Stăncic, patronul Tancrad, Alina Parincu, directorul uneia dintre cele mai bune sucursale a BRD- Groupe Societe Generale, or Rozalia Nistor, director al Selir SRL. Aşa că joi, 1 octombrie 2015, între orele 15,00 şi 18,00, lumea care contează în Republicuţa Galaţi a fost prezentă la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, pentru a-i sărbători şi felicita pe cei ce ştiu să dea şi societăţii în care există şi creează bunuri, ceea ce şi societatea în care au devenit, le-a dat, la rându-i.

Milionari cu zero salariaţi!

La categoria „Microîntreprinderi”, cu până la nouă salariaţi, ne surprinde că prima clasată, Grande Floria SRL a realizat cu zero salariaţi o cifră de afaceri de peste 25 de milioane de lei şi un profit brut de peste 1,8 milioane. Celelalte două clasate, Nadicer (de la cereale?), respectiv Ceteraşcom SRL (cu afaceri în agricultură) au realizat profituri de 1,5 şi 1,4 milioane de lei, doar cu doi, respectiv şapte salariaţi. Surprinzător, primele 13 clasate au realizat profit brut de peste un milion de lei fiecare, iar împreună au doar 55 de salariaţi, semn că tinerii patroni sunt cam lupi singuratici. Din această categorie ne atrage atenţia Apiplant SRL, care are opt salariaţi şi peste un milion de lei profit, graţie numelui, dacă o fi având legătură cu activitate aapicolă, şi BenzenPEC SRL, situată pe locul 12, din cauza sufixului PEC. Oare vine de la TransPEC, EuroPEC, MenaromPEC?, ale lui Ninel Comşa şi Ovidiu Peligrad? O să ne lămurim, poate, din comentariile postate de către cititorii noştri pe ediţia online.

 Consultanţă, reciclare şi agricultură

La categoria „Întreprinderi mici”, cu până la 50 de salariaţi, avem o singură firmă cu zero salariaţi (mă, nici măcar faxul nu mai e în câmpul muncii!). Se numeşte Prodgrain SRL şi la o cifră de afaceri de 9,5 milioane a realizat un pb de circa trei milioane! Pe locul unu este firma de consultanţă Bureau Veritas, cu un profit de peste cinci milioane de lei, pe locul doi, Expresskar SRL (activităţi de reciclare), iar pe locul trei e Pentagon SRL (comerţ cu ridicata), ambele cu profit brut (pb) de peste patru milioane de lei. Următoarele cinci firme din clasament au profit de peste trei milioane, urmate de alte patru, cu peste două milioane, iar ultimele trei stau în zona a 1,8 milioane de lei. La această categorie observăm pe poziţia a patra şi a opta două firme din Holdingul Vega, or avându-i ca patroni pe cei din familia lui Corneliu Istrate: Agrojor SRL, care prăşeşte cu 27 de salariaţi o cifră de afaceri de 6,6 milioane şi un pb de, atenţie, 3,46 milioane (mai mult de jumătate!), iar pe locul opt este Citadina ’98 SA, care cu 18 salariaţi a realizat 12,4 milioane şi un pb puţin peste trei milioane.

 Categoria mijlocie este dominată de constructori

Locurile unu şi doi la această categorie sunt „acaparate” de Arcada Company SA (constructori, morari, brutari şi …latifundiari peste sutele de hectare ale SEROMGAL – ştie Prefectul Păun de ce!), care cu 238 de salariaţi a realizat o cifră de afaceri (c.a.) de peste 150 de milioane şi un pb de peste 22 de milioane, şi de Tancrad SRL, care cu 216 oameni a realizat o c.a. de circa 312 milioane şi un pb de peste 15 milioane de lei. După nume, Lemacons SRL, şi locul trei e ocupat tot de un constructor care cu 143 de salariaţi a realizat peste 50 milioane c.a. şi aproape 14 milioane de lei pb. Pe locurile următoare sunt companii olandeze care activează în Şantierul Naval Damen. Dar iată şi o surpriză de proporţii: pe locul şase se situează NAVROM Bac SRL, directorită de Marilena Vasilache. Această firmă a reuşit să facă un pb de excepţie, de circa 5,6 milioane de lei, la o c.a. de aproape 13 milioane, cu un număr de 72 de salariaţi. După această poziţie urmează un număr de nouă companii, toate cu un p.b. de peste patru milioane de lei.

Arabesque bate Damenul, iar Mairon mai are puţin!

La categoria „marilor”, topul alcătuit în baza cifrelor oficiale furnizate de ANAF, este dominat fără drept de apel de Arabesque SRL, unul dintre cei mai mari comercianţi cu materiale de construcţii din sud-estul Europei, firmă a gălăţeanului Cezar Rapotan, care cu 2486 de salariaţi a reuşit o c.a. de peste 1,5 miliarde de lei şi un pb de aproape 60 milioane de lei. La distanţă, ca c.a. mai ales, vine SN Damen SA, care cu 2333 de angajaţi face o c.a. de 500 milioane şi un p.b. de aproape 39 de milioane! Cu o cifră de afaceri uriaşă vine Maironul lui Costel Miron, care cu doar 404 salariaţi „comite” o c.a. de circa 1,15 miliarde de lei şi un p.b. de aproape 37 de milioane de lei. Felicitări, domnilor!

Ehei, dar pe locul patru vine un „atârnat” care cu 44 de inşi şi cu o c.a. de doar 36 milioane, comite un p.b. de aproape 32 de milioane de lei. Da, este vorba de Metex Big SA, cel care închiriază spaţii comerciale ca Romarta şi Modern… pentru ca voi să vă îmbrăcaţi la preţ dublu!

Aici avem de felicitat ICEPRONAV-ul, care este într-o spectaculoasă revenire sub bagheta doamnei Florea. Cu 392 de salariaţi, creiere, nu pălmaşi, firma reuşeşte o c.a. de peste 78 de milioane şi un p.b. de peste 10 milioane de lei, dar şi Compania Naţională Fluvială Română NAVROM SA merită remarcată. Iată,  pe o Dunăre aproape secată şi secătuită de fluxul de mărfuri (noroc de agricultură), administraţia a creat cu 594 de salariaţi o c.a. de aproape 226 de milioane şi un p.b. puţin peste şapte milioane, ocupând poziţia opt din 12. Mai trebuie să menţionăm firma de soft, Selir SRL, condusă de tânăra şcolită Rozalia Nistor. Cu 332 de tineri a reuşit o c.a. de peste 22 milioane de lei şi un p.b. de circa 3,53 milioane. Pe poziţia şase intră ruşinos în Top o firmă de stat Apă-Canal SA, care cu 1008 salariaţi şi o c.a. de 86 milioane, realizează un p.b. de aproape 13 milioane. Cui foloseşte, dle director Gelu Stan? Că doară nu populimii care se adapă de la cişmelele publice!

În rest, felicitări tuturor fruntaşilor în întrecerea capitalistă, precum şi organizatorilor acestei gale cu ştaif şi bun gust!

Gelu CIORICI 9 - octombrie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Fundaţia „Andreia

Se ştie de când limba română că prost nu-i ...

Se vor mări pensiil

Nu de puţine ori am auzit despre erorile de calcul ...

La puşcărie şi di

Este greu în sistemul penitenciar românesc doar pentru deţinuţii slabi ...