logoImpact EST nr. 870 - 08.05.2021

Galati-oras-rural-4Sigur, încet şi implacabil, oraşul nostru se scufundă nu numai la figurat ci şi la propriu, nereuşind să-şi recapete culoarea de altădată, vitalitatea, specificul şi mândria de a fi metropolă regională. Nu o să mai vorbim în articolul de faţă despre ce am pierdut în industrie, despre depopularea urbei cu peste 100.000 de suflete (ca şi cum am fost loviţi de ciumă). Nici de locuri de muncă sau dezvoltare nu avem motiv de cuvinte. Nu, o să realizăm o radiografie pentru a vedea cum arată pur şi simplu oraşul în aceste zile, de aşa zise „Sărbători ale Galaţiului”.

Măi, oameni buni, oriunde te-ai duce în lumea civilizată, când urmează un moment deosebit în viaţa colectivității, oraşul cu pricina se îmbracă în straie de sărbătoare.

Adică există o preocupare aparte, o frământare, de la mic la mare, o viziune unitară de desfăşurare a evenimentelor atent selecţionate, un proiect de înveşmântare, cu pavoazarea pentru sărbătoare, care să producă încântarea sufletului şi privirilor. Ce vedem la noi? Este ca la nimenea! Un oraş cenuşiu, murdar, plin de gropi şi noroi, cu străzi desfundate, iluminatul stradal la cotă minimă, atât cât să se spună că există. Pe Coşbuc tronează ruşinea Galaţiului şi a Primăriei, a Primarului „care este” şi care nu au fost în stare de ani de zile să rezolve dezastrul şi peisajul de SF lăsat moştenire de Manglea prin Fabrica de cilindri hidraulici. La Faleza Dunării același peisaj de coşmar, de neputinţă, a găurilor uriaşe, a surpărilor de teren, a circulației deviate, a unui colţ de rai batjocorit.

În valea oraşului, acelaşi jeg, aceleaşi probleme legate de canalizare, de apă, de ploi, de soluţii negăsite.

La intrările în Galaţi, de la Brăila, Tecuci etc. e o privelişte dezolantă, rușinoasă, pentru un oraş reşedinţă de judeţ, cu râpe pline de scaieți şi bălării, cu cocioabe şi cotinețe pentru porci.

Barboşiul şi Fileştiul, sunt două cartiere uitate până şi de Dumnezeu, cu promisiuni de a fi integrate în municipiu şi prin utilităţi, nu numai pe hârtie din punct de vedere geografic.

Dar de distrugerea bazei de agrement de la Plaja Dunărea şi a Portului de ambarcaţiuni construit pe bani europeni? Dar despre… fără număr, că nu am termina nici folosind toate paginile ziarelor din Galaţi. DA, dar vom avea POD pe sub DUNĂRE, când o zbura porcul şi alte gogomănii şi tâmpenii pentru nişte alegători duşi cu pluta!

Măi, oameni buni, uitaţi-vă cum arată alte oraşe din ţară, ce salturi uriaşe au realizat în anii democraţiei şi libertăţii, uitaţi-vă ce investiţii au realizat, uitaţi-vă şi cruciţi-vă de cum arată oraşe precum Sibiul, Clujul, Oradea, Timişoara, Craiova, Piteştiul, Bucureştiul, Braşovul, Constanţa, Iaşiul.

La ei şi în întreaga Europă civilizată, pregătirile şi organizarea necesară sărbătorii de Crăciun au fost gata până pe 15 noiembrie, hai, cu mici excepţii până la 25 noiembrie. Ornamente, lumini, piaţete amenajate, căsuţe ca în poveşti, atmosferă feerică cu multe surprize pentru cei mici. La noi, nimic, parcă este un oraş MORT, nu în sărbătoare proprie (în plus), sau aşteptând CRĂCIUNUL. Cu o explicaţie halucinantă, cinică de sictir, adresată populimii de SUB EL, PRIMARUL spune că nu mai face, că nu mai drege, că a fost acuzat că a „cheltuit mult” anul trecut. Adică, „ciocul mic”, mama voastră de dobitoace, altă dată să nu mai întrebaţi „ce şi cum”, să nu vă mai băgaţi nasul prin bugete, unde au ajuns banii şi la cine?!

Şi, pentru ca dispreţul şi batjocura să fie şi mai mari, organizarea Târgului meşterilor populari, a spectacolelor şi altele, s-au realizat în parcarea de la NOUL MALL al lui Stan. Un loc excentric, cu un iluminat de cacao, cu băltoace şi noroi, o devălmășie într-o atmosferă de bâlci de mahala, cu şuţi de buzunare şi găştile de cartier, cu mirosuri pestilențiale etc.

Bă, Stane! Ieşi în faţă, să-ţi băgăm microfoanele până la laringe şi spune-ne nouă (şi mai apoi populimii) de ce la alţii se POATE ALTFEL şi la noi NU.

De ce la alţii, de ZIUA NAŢIONALĂ – 1 Decembrie, străzile, magazinele, unităţile economice, balcoanele au steagurile ROMÂNIEI arborate şi la noi NU! De ce la ei sunt manifestări omagiale puternice, cu conotaţii patriotice şi naţionaliste şi la noi NU?! Cum mă, Stane, să nu dai tu un pahar de şampanie şi un pişcot în holul Univeristăţii, la care din greşeală să fi fost şi noi, găozarii, invitaţi pe lângă notabilitățile târgului?! Vreţi să mai continuăm? Nu ne ajunge spaţiul tipografic..

Acuşi, peste câteva luni, vin alegerile, mulţi din „foştii” vor candida din nou, iar oare noi, tot ca bezmeticii, îi vom mai vota?

N.B. Dar cu festivităţile de acordare a distincţiilor oraşului, ce aţi avut de nu au mai avut loc? Să înţelegem că nimeni nu a meritat în afară de Primarul care se vrea reales?

Vasile Periscop 3 - decembrie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Moldo-gălăţeanca

Investitoarea misterioasă Se poate spune că această investitoare este una deosebită ...

Legumele de la sport

Da, chiar aşa, nebunii noştri de la Primăria Galaţi au ...

Doi bugetari au pus

Prin târgul nostru se zvoneşte că o vânzare de imobil, ...