logoImpact EST nr. 853 - 16.01.2021

Dacă unii încă se miră ce l-a apucat pe pesedistul Pucheanu Ionut să adopte măsura „liberal-progresistă” a închiderii sistemului centralizat de încălzire, Calorgal pune pe masă argumentele hoţo-buzunărelilor ce trebuie degrabă pierdute în ceaţă.
Facturile lunii ianuarie au venit cu preţuri valabile de la… 1 februarie. Deoarece,  după „siesta” digestiei icrelor negre la kilogram îngurgitate probabil de Revelion, aleşii abia pe 26 ianuarie s-au trezit că vor să voteze o modificare a preţului gigacaloriei – hăt, în prag de desprimăvărare.
Şi, pe mâna viceprimarului Sorin Enache – a cărui explicaţie a „obligativităţii” majorării n-a înţeles-o nimeni (mai ales că în alte oraşe „centralizate” şi pesediste nu s-a întâmplat aşa) – (aproape) toţi consilierii locali au votat majorarea preţului căldurii cu 15%, cu mânuţele sus şi plini de convingere, „strâns uniţi într-o unitate de monolit în jurul primarului iubit”…
Iar cei de la Calorgal, nişte Apaterm-i vopsiţi, au aplicat majorarea înaintea legii, facturând cum a vrut muşchiul lor umflat de prime şi salarii directoriale mai babane decât cele de la firmele private şi profitabile.
Într-altă ţară, una civilizată şi cu stat de drept, aşa ceva era caz de puşcărie clară. În România, asta se cheamă „eficienţă în administraţia locală” – jupuirea cetăţeanului pe faţă, pe spate, pe buci şi ce-o mai avea…

Opoziţia de dreapta a adormit pe stânga şi a votat prost cu ambele mâini

De fapt, golăniile majore la Calorgal au pornit încă din vremea facerii acestuia, de când  la filiala locală a Agenţiei Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSCUP) „domnea pupilul lui VP Dobre”, ilustrul senator de dreapta George Stângă  Acest domn, să-i zicem, a închis ochii la ridicarea ilegală a Calorgalului la rang de operator regional, unul căruia i s-a putut atribui astfel fără licitaţie furnizarea şi distribuţia căldurii şi apei calde prin centralele şi reţelele deţinute de municipalitate. Fiindcă aşa a vrut atunci muşchiul fotbalistic al lui Marius Stan, reprezentat la cârma Calorgalului de veşnicii apatermişti Istrate şi Ispas.
Pentru ca licenţa de operare dată fraudulos să aibă totuşi iz de legalitate, s-au „termoficat” fictiv, pe hărtie, Tecuciul, care nici transport public nu mai are de secole, dar şi Şendreniul, unde nu există nici gaze. Practic, s-a descris în acte o tehnologie termo-energetico-munchausenistică de mai avea puţin şi zbura cazanul cu aburi precum porcul, în looping pe spate.
Toată floarea cea vestită a consilierilor locali, de la medic primar la băgător de seamă în lipitul de afişe, a închis ochii şi a votat şi atunci cu mâna stângă, dreapta fiind probabil băgată în vreun orificiu.

„Progresistul” Pucheanu retrogradează Galaţiul în epoca lui Petru Groza

Astăzi, primarul Pucheanu – cu „doctoratul” luat în gunoiere cu mufă USB, automăturătoare decapotabile şi asfaltatul la linguriţă în onoarea Simonei Halep – închide şi duce la fier vechi cu mâna consilierilor ceea ce tot aceştia (în fapt, păpuşarii decidenţi de voturi din fruntea filialelor locale ale PSD, PNL şi sateliţii) transformaseră, prin incompetenţă şi/sau complicitate, într-un serviciu public contra publicului, netransparent, discreţionar, cu mâinile adânc băgate deopotrivă în bugetele publice şi buzunarele locatarilor din apartamentele încă branşate.
Prin desfiinţarea încălzirii centralizate, Galaţiul condus de social-democraţi retrogradează la epoca din vremea primului comunist care a guvernat în România, Petru Groza. Că pe vremea lui Dej deja se construia prima centrală termică de cartier, cea din Ţiglina I.
„Progresismul” lui Pucheanu este, bineînţeles, doar unul de faţadă. În fapt, pare o cinică şi poate chiar cointeresată complicitate la dezastru şi devalizare. Altminteri, cum s-ar explica opoziţia totală la încercările (firave, palide, dar plauzibile) de restructurare propuse în strategiile de termoficare plătite cu bani grei tot pe cârca cetăţenilor? Sau, şi mai vădit antidemocratic, de ce atâta opoziţie vizavi de o concesionare transparentă, către un operator cu adevărat privat, nu SRL „de stat” precum Calorgal? Mai e de “încasat”?
Gândiţi-vă doar cât a mai rămas de recuperat din creanţe, inclusiv ale Apaterm, Ca să nu mai spunem cât valorează, chiar şi demontat, sortat şi trimis la fier vechi însuşi sistemul de centrale şi reţele de distribuţie – tone de ţevi, clădiri în toate cartierele, schimbătoare de căldură, multe retehnologizate, dar şi materiale, echipamente, consumabile, e-he-he!…
Plus câte găuri bugetare din achiziţiii, contracte de întreţinere, reparaţii şi retehnologizare, dar şi salarii, prime, comisioane – cel puţin din ultimii 5-10 ani – peste care trebuie rapid pusă batista roşie cu trandafiri… Până nu se trezeşte DNA-ul din somnul cel de moarte, se uită pe hartă şi vede că există şi Galaţiul la Dunăre, nu doar Cotul Pisicii cu clopoţei care nu prinde corupţi rozalii…

Mihai ANGHELUŢĂ JR www.madeingalati.ro 28 - aprilie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Ce troc! Dai mită 1

Da, dar eu şi sămtămânalul pamfletistic Impact-est nu avem voie ...

Fără portbagaj şi

Poliţiştilor locali, mai ales celor de la rutieră, care câştigă ...

Ciorici a picat la p

În sfârşit a venit vremea ca tizul meu întru nume ...