logoImpact EST nr. 867 - 23.04.2021

corneliu-istratelFirma Vega 93 SRL Galaţi nu-şi poate gestiona în linişte insolvenţa pe care administratorii acesteia au cerut-o Tribunalului Galaţi la data de 10.11.2014. În ediţia trecută (nr. 602 a Impact-est) titram pe prima pagină că „Torpila care a lovit Vega” se cifrează la aproximativ o sută de milioane de euro. Din această valoare, doar 184 milioane de lei reprezintă creanţe admise fără rezerve, 158 de milioane sunt creanţe admise sub condiţii, iar 69 de milioane reprezintă cifra totală a creanţelor respinse.

Până la această dată administratorul special al companiei nu ne-a contactat pentru precizări privind sumele pe care firma le are de încasat de la debitorii săi. În schimb, aşa cum am promis, în această ediţie vom discuta despre acţiunea în pretenţii a unuia dintre acţionari, care pretinde că administratorul Vega 93 SRL a diminuat cu tendinţă profilul pentru a ne plăti dividende.

Dar, să o luăm metodic.

Acţionar suprem, Corneliu Istrate cu 84,3487%

De-a lungul timpului, ca în orice companie vie, acţionariatul s-a tot modificat şi la Vega 93 SRL. Într-o perioadă de declin spre colaps, prin anii 1995, Corneliu Istrate, acum din nou acţionar majoritar, a avut nevoie de oxigen masiv, măsurat în lichidităţi cu multe zerouri în coadă, menite să-i salveze compania aflată în plină ascensiune, de la faliment. Aşa au devenit acţionari celebrul miliardar Maricel Păcuraru şi nu mai puţin celebrul maestru-profesor la bară, Alexandru Bălan. Şi pentru că au fost prezenţi la locul şi momentul potrivit, cei doi au încasat, până prin 2010, dividende anuale cu geamantanele. Lucru perfect legal, până când Corneliu Istrate a sunat retragerea sa şi a celor doi dintre acţionari, părţile sociale revenind fiicei Anca şi fiului Ionuţ. Dar, acum, la 18.11.2014, printre acţionarii celebrei firme îi găsim pe următorii: Tincuţa Sârbu, cu 7,8256% din părţile sociale, Viorel Răşcanu, tot cu 7,8256% din acţiuni şi, după cum am mai spus, Corneliu Istrate cu 84,3487% din acţiuni.

Dar decizia este la Doru Chiper

Din documentele emise de către ORC Galaţi, emise la cererea acţionarului Viorel Răşcanu pentru a-i servi la instanţă, mai rezultă că Preşedintele Consiliului de Administraţie al firmei Vega 93 SRL nu este patronul Corneliu Istrate, ci inginerul Doru Chiper. Ceilalţi administratori şi membri în CA sunt Dinu-Constantin Mînzat, Georgeta Păvălaşcu, Mariana Miu şi Alin Ciuntu. Noul administrator judiciar este FIVE SPL Bucureşti.

După aceste precizări necesare, putem trece la fondul chestiunii, nu înainte de a preciza că această companie avea la finele anului 2013 un număr de 1587 de salariaţi cu care a realizat o cifră de afaceri de 258.770.876 RON şi un profit de 4.633.980 RON.

În 2010, profitul Vega era spre 10 milioane de dolari

Pentru a înţelege importanţa acestei companii în economia Galaţiului, vom veni şi cu alte cifre, clamate şi de către acţionarul Viorel Răşcanu, care reclamă că profitul companiei a fost diminuat artificial şi că cererea insolvenţei este doar o punere la adăpost a imperiului familiei Istrate. Noi ştim doar că prin această situaţie a companiei Vega, economia zonei a primit o nouă lovitură menită să ne îndepărteze şi mai mult de şansa unei salvări de la statutul de ZONĂ DEFAVORIZATĂ în care se află municipiul şi judeţul Galaţi, dar nu avem fiscalişti suficient de abili pentru a statua această situaţie care ar duce la salvarea dezastrului economic şi la atragerea de investitori, aceştia urmând să beneficieze de facilităţi fiscale atractive.

Aşadar, între 2010 şi 2013, compania a înregistrat mereu profit net, declinul începând în 2012, vârful pierderilor fiind în trimestrul III din 2014. Deci, în 2010, profitul a fost de circa 33 de milioane RON, în 2011 de aproape 28 de milioane, în 2012 de doar 328.261 RON, iar în 2013 cu puţin peste patru milioane RON.

În schimb, în anul 2014 se strâmbă cuiul de tot. Pentru primul semestru este înregistrat un profit net de 837.290 RON, iar din balanţa de verificare la 30.09.2014, Vega înregistrează subit o pierdere de 64.891.714 lei. Această pierdere să fie oare acea lucrare imensă nedecontată de către Ministerul Transporturilor, reprezentând extinderea Aeroportului Iaşi? Numai reprezentanţii Vega ne pot lămuri şi le reamintim că aşteptăm poziţia oficială a acestora, precum şi datele referitoare la debitorii companiei.

În sfârşit, acţionarul Vasile Răşcanu mai arată că în anii la care ne-am referit, Vega a totalizat un profit net de aproape 67 de milioane de lei, ceea ce denotă că firma a avut continuitate în activităţile economice efectuate, iar dintr-o dată, în aproximativ trei luni de activitate, a fost înregistrată o pierdere de circa 65 milioane de lei.

Banii de la Aeroportul Iaşi acoperă toate creanţele!

Vom cita un pasaj edificator pentru demersul nostru jurnalistic din acţiunea promovată în instanţă de către acţionarul Vasile Răşcanu, cel care consideră că toată această „torpilare” a SC Vega 93 SRL Galaţi e doar un „aranjament” pentru ca firma să se sustragă de la plata dividendelor.

„Înregistrarea acestei opoziţii face ca această situaţie, oarecum forţată de declanşare a procedurii insolvenţei, premeditată, cu toate că societatea are contracte ferme în derulare, mai mult decât atât, sumele ce le avem de încasat de la Aeroportul din Iaşi acoperă toate creanţele societăţii, ceea ce face ca instanţa să analizeze temeinic acţiunea, întrucât se poate lesne observa că societatea s-a sustras intenţionat de la plata dividendelor către subsemnatul în ultimii ani, sau către alţi furnizori, fapt constatat în urma analizei balanţelor de verificare.

Preşedintele consiliului de administraţie a dispus în fiecare an ca profitul net să rămână nerepartizat, motivând faptul că societatea nu deţine resurse materiale, cu toate că, la fiecare sfârşit de an activul net contabil este pozitiv şi în cuantum destul de substanţial, încât acţionarii să beneficieze de dividende, promiţând faptul că, în momentul când societatea va dispune de resurse materiale se va aproba în şedinţa adunării generale a acţionarilor distribuirea dividendelor anilor anteriori.

La momentul respectiv am crezut că asociatul majoritar este de bună credinţă, iar conform Codului Fiscal şi a Legii 31/1990 privind societăţile comerciale, cu completările şi modificările de rigoare, repartizarea profitului poate fi distribuită (în cazul nostru dividende către asociaţi) şi ulterior aprobării Situaţiilor Financiare anuale, acestea supunându-se regimului fiscal în vigoare la data distribuirii lor. Societatea este, întâi de toate, un contract între acţionari, din care rezultă drepturi şi obligaţii reciproce. În calitate de furnizori ai capitalului, asociaţii fac posibilă existenţa societăţii. Ei livrează fonduri pentru înfiinţarea, dezvoltarea şi extinderea acesteia. Responsabilitatea primordială a societăţii este asigurarea profitabilităţii pentru asociaţii săi, numai în acest fel aceştia pof fi încurajaţi a investi în continuare în societate.

Interesul asociaţilor trebuie avut în vedere în toate activităţile importante ale societăţii. Investiţia în părţi sociale este, în principiu, o investiţie pe termen lung care presupune implicarea acestora în viaţa societăţii, adică manifestarea ca asociaţi, ghidaţi de spiritul de „affectio societatis”.

Desigur, aşteptăm reacţia administratorilor Vega 93 şi promitem să revenim asupra acestui subiect care a scufundat Galaţiul din punct de vedere economic cu această nou torpilă primită sub linia sa de derivă economico-financiară.

 

A consemnat, Gelu CIORICI 25 - septembrie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

A.G.A. Ordinară de

Conducerea SC Transtec SA Tecuci, cu sediul în Tecuci, judeţ ...

Mogulul cu greutate

Prin târgul nostru, aşa, ca o boare, ca un ecou ...

În UE se fură înt

De aia Parchetul Anticorupţie al Uniunii Europene (PAUE) trebuie să-şi ...