logoImpact EST nr. 866 - 15.04.2021

IMG_5992

 

Când va fi funcţional sistemul inteligent de management  al traficului urban în Galaţi? Primarul Ionuţ Pucheanu spune că abia în şase luni. Se duc cele şase luni de graţie, după care se presupune că sistemul de circulat inteligent nu va mai mai fi atât de imbecil ca în prezent. Toată lumea aşteaptă izbăvirea, terminarea colectării de date şi funcţionarea sistemului de circulat intelligent prin Municipiul Galaţi. Unda Verde din Oraşul Roşu rămâne însă în mare deficit de inteligenţă şi de colectare a datelor. Practic, nu este intersecţie şi  tronson de stradă pe care să nu se vadă şi să se suporte cu greutate un fapt clar: Unda Verde nu numai că nu este inteligentă, dar este imbecilă de-a dreptul. Oricine vede că, prin comparaţie cu situaţiile de dinaintea plantării sistemului, sistemul aşazis „intelligent! a mărit busculadele, a amplificat confuziile, a acutizat nervozitatea, a crescut poluarea, a accentuat devălmăşia şi a crescut brusc numărul de accidente. Sindromul omniprezent al Undei Verzi este roşul, adică acolo unde ar fi necesar verde la circulat, sistemul trânteşte roşul. Evident, poate fi speculat că roşul este culoare doctrinară a Oraşului Roşu, dar  acest sistem a costat municipalitatea mulţi bani, deci trebuie să dea şi randamentul aşteptat.
Demonstraţia imbecilităţii sistemului o dă excesul de semaforizare
Testul suprem de prostă reglare a Undei Verzi e dat la trei dintre intersecţiile de flux maxim al automobilelor şi pietonilor. Anul Revoluţiei cu Tecuci, Tecuci cu George Coşbuc, Nae Leonard cu Ghe. Doja şi Siderurgiştilor cu Ghe. Doja. În toate aceste intersecţii, timpii de trecere scurţi ai semafoarelor amplasate la intersecţiile străzilor mici cu cele principale generează, cel puţin la orele de vârf, numeroase cozi şi ambuteiaje. Şi nervi, şi poluare, şi înjurături, şi resemnare. Veteranii circulaţiei prin aceste intersecţii ştiu cum era circulaţia fără Unda Verde şi cum s-a circulat chiar fără semafoare. Se poate spune că circulaţia după sistemul „sens giratoriu” este net superioară circulaţiei cu sistem inteligent. Demonstraţia este făcută de sensurile giratorii(mult prea puţine) amplasate în diferite intersecţii din Galaţi şi de circulaţia perfect fluidă prin Brăila, care nu are Undă Verde, dar are sensuri giratorii peste tot. Chiar alături de haosul creat de sistem la intersecţia Siderurgiştilor-Ghe Doja se află o insula de giraţie pe str. Anghel Saligny, recent deschisă, şi care probează ce spuneam mai sus-sistemul giratoriu este net superior sistemului electronic de conducere a circulaţiei. Dacă „experţii” sistemului din Primărie ar fi receptivi la sugestiile utilizatorilor sistemului şi la criticile lor, ar proceda de îndată la un experiment simplu: la cele trei intersecţii nominalizate, ar introduce pe timp limitat circulaţia după regula insulei de giraţie. Resurse de spaţiu există berechet. Mai mult, la două intersecţii, sensul giratoriu este aproape creat, trebuie modificată doar linia de racordare. Cu ochii la înregistrările video şi prin măsurarea timpilor de traversare a intersecţiei, specialiştii ar dscoperi ce se poate intui fără măsurători-sistemul intelligent o fi util, dar numai acolo unde infrastructura este mai întâi modelată corespunzător. Nu este cazul infrastructurii mediocre şi obstinat retardate a municipiului Galaţi.

Silviu Vasilache 10 - februarie - 2017

One Response so far.

  1. Hosting spune:

    Din pacate traim intr-o tara in care cei de duupa ceausescu au nevoie sa fie si instruiti, informati cu privire la modul de folosire a acestei „unda verde”. Politia locala trebuia sa desemneze cate un om la intersectiile aglomerate unde sa zica oamenilor ce sa faca, cum sa faca, cat asteapta pana se face verde la semafor.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Pelicanii de la AJVP

Un grup de membri ai Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi ...

SIDEX-Liberty Galaţ

Din nou presa internaţională alocă prima pagină combinatului Liberty Galaţi. ...

Terenul ELNAV nu put

Aflăm că terenul de circa 11,4 hectare (nu nouă hectare) ...