logoImpact EST nr. 853 - 19.01.2021

sedinta CL galatiAcuzaţii penale la constituirea Consiliului Municipal

Controversele referitoare la constituirea Consiliului Municipal (CLM) căpătă şi conotaţii penale, pentru că prima parte a şedinţei pare să se fi desfăşurat cu încălcarea mai multor articole ale Codului Penal. Potrivit legii, CLM Galaţi este format din 27 de consilieri, dar ca urmare a decesului în perioada campaniei electorale a fostului co-preşedinte al PNL Doru Resmeriţă, care obţinuse un mandat de consilier, la constituirea consiliului au participat 26 de consilieri.

Pe lista ALDE au fost aleşi patru consilieri, senatorul Eugen Durbacă, Cristian Dima, Florin Râclea şi Eugen Găvan. După ce secretarul CLM, Radu Covacs, a constatat că este asigurat cvorumul, prefectul Dorin Otrocol a invitat pe cel mai în vârstă dintre consilieri să conducă şedinţa.

 

Oficial, 26 de consilieri prezenţi şi 27 de voturi

A preluat conducerea şedinţei Gheorghe Bugeac (ALDE), care încă nu era consilier municipal, fiind doar primul supleant de pe lista ALDE. El este cel de al 5-lea consilier ALDE care participa la şedinţă, pentru că în plenul CLM se aflau deja ceilalţi patru: Eugen Durbacă, Cristian Dima, Florin Râclea şi Eugen Găvan.

Astfel, deşi oficial Consiliul Municipal era format la acel moment din 26 de consilieri, la şedinţă au participat 27!

Surse din PNL susţin că va fi depusă o plângere penală deoarece în acest caz, avem de a face cu infracţiunea de uzurpare de calităţi oficiale, prevăzută de art 258 CP şi pedepsită cu de la 6 luni la 3 ani de închisoare, de care ar putea fi acuzat Gheorghe Bugeac.

 

A fost falsificat documentul de constituire

Este acuzată şi falsificarea „procesului verbal al şedinţei de constituire a Consiliului Local al Municipiului Galaţi din data de 27 iunie 2016”, documentul în care sunt consemnate 26 de voturi, deşi în sală votau 27 de consilieri, adică cei 26 a căror prezenţă era legitimă, plus Gheorghe Bugeac.

Se acuză şi faptul că nouă hotărâri ale Consiliului Municipal ar fi lovite de nulitate din cauză că ar fi votat şi Gheorghe Bugeac, care nu ar fi trebuit să voteze atâta timp cât la şedinţă era prezent şi vota Eugen Durbacă, cel căruia Bugeac urma să îi ia locul în Consiliul Municipal.

Ca preşedinte de şedinţă, Bugeac a supus la vot ordinea de zi, a votat şi el „pentru”, ca şi ceilalţi consilieri, în procesul verbal s-a consemnat 26 de voturi „pentru”, zero voturi „împotrivă”, zero „abţineri”, dar aşa cum o dovedeşte şi filmarea şedinţei, au fost de fapt 27 de voturi „pentru”, cel în plus fiind al lui Gheorghe Bugeac.

La fel s-a întâmplat la stabilirea unei comisii de validare formate din cinci membri, cu o unanimitate de 26 de voturi în procesul verbal şi 27 în realitate. La alegerea membrilor comisiei, au fost consemnate 25 de voturi „pentru”, dar nu pentru că Bugeac nu ar fi votat, ci pentru că cei care erau candidaţi s-au abţinut de la vot. În realitate au fost 26 de voturi, nu 25 cum este consemnat în procesul verbal.

În aceste condiţii, planează acuzaţii de falsificare a rezultatelor la cele nouă proceduri de vot din şedinţa de constituire a Consiliului Municipal.

 

Imaginile filmate dovedesc că Gheorghe Bugeac a votat înainte de a deveni consilier municipal

Abia după 18 minute de la începutul şedinţei s-a luat notă oficial de faptul că senatorul ALDE Eugen Durbacă renunţă la mandatul de consilier municipal şi se consemnează că locul lui este luat de primul supleant, adică de Gheorghe Bugeac. Fix de la acel moment s-a intrat în legalitate.

Dar înainte de această consemnare, grupul ALDE a funcţionat cu cinci consilieri în loc de patru.

Fapt demonstrat de procesul verbal, senatorul Eugen Durbacă şi-a exercitat mandatul de consilier până la momentul la care s-a luat notă de renunţarea la mandat. Astfel, Durbacă l-a propus ca membru în Comisia de validare din partea grupului ALDE pe Eugen Găvan.

În acelaşi timp, imaginile filmate şi aflate în arhiva noastră demonstrează că Gheorghe Bugeac a votat (spre exemplu la minutul cinci, momentul în care s-a votat ordinea de zi).

 

Preşedintele ALDE Galaţi respinge acuzaţiile

Senatorul Eugen Durbacă respinge acuzaţiile, susţinând că a demisionat înainte de şedinţa de constituire: „Eu mi-am dat demisia înainte de şedinţa Consiliului Municipal. Hârtia prin care mi-am dat demisia a fost la comisia de validare”.

Întrebat în legătură cu faptul că la şedinţă a participat şi domnia sa dar şi supleantul care i-a luat locul în Consiliul Municipal, respectiv Gheorghe Bugeac, Eugen Durbacă a răspuns: „Trebuia să fiu în sală când s-a făcut prezenţa”. Corect, nu trebuia să fie doctorul Bugeac!

 

Explicaţii care încurcă şi mai mult lucrurile

Senatorul Durbacă a mai revenit şi cu o altă precizare, aceea că secretarul Consiliului Municipal i-a dat toate asigurările că şedinţa a decurs în condiţii de legalitate şi chiar dacă Gheorghe Bugeac a votat proiectele de hotărâri, voturile acestuia nu au fost luate în consideraţie.

Este o explicaţie extrem de subţire. Legal era să se consemneze în procesul verbal şi să se comunice celor prezenţi că Gheorghe Bugeac nu are drept de vot şi ca atare voturile sale nu sunt puse la socoteală, dar şi asta ar fi fost o ilegalitate, pentru că fiind preşedinte de şedinţă, consilierul Gheorghe Bugeac trebuia să aibă drept de vot.

Ticu Ciobotaru 2 - septembrie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Ce troc! Dai mită 1

Da, dar eu şi sămtămânalul pamfletistic Impact-est nu avem voie ...

Fără portbagaj şi

Poliţiştilor locali, mai ales celor de la rutieră, care câştigă ...

Ciorici a picat la p

În sfârşit a venit vremea ca tizul meu întru nume ...