http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 978 - 16.04.2024

Stan Gelu Apacanal 8943Aurel Condurache, director tehnic la Apă Canal şi Gelu Stan, director suprem la Apă Canal au venit la Comisia de Dialog Social de la Palatul Administrativ ca să convingă pe cei câţiva oameni care menţin flacăra vigilenţei sus, că sunt motive ca apa să se scumpească şi anul acesta. Şi la anul, din nou, că va fi ultima, nu? Toată lumea aştepta de la cei doi stăpâni ai apelor scumpe şi cu standarde europene să fundamenteze creşterea de preţ. Şi în loc de fundamentare, cei doi au scos o anume destrăbălare a finanţărilor pe masă, cum că de-aia e apa scumpă, că avem program de modernizare, că Europa are directive, că noi suntem departe de obiective şi că în general scumpim apa tuturor, ca să fie un ban în plus pentru cofinanţarea de 20% de adăugat la cele 80% fonduri de la Coana Europa. E program, bre, de investiţii, cam de 850 de milioane de euro, şi la Galaţi dacă am ajuns pe la 300 de milioane. Restul de 500 cere sacrificii, cum ar fi împingerea canalizării la deal, cu cheltuială mare , ca să le fie bine de exemplu Combinatului, care şi-a făcut staţie de epurare din Lacul Cătuşa, şi să fie bine celor de la Damen, care sunt cuplaţi tot la reţeaua Apă Canal.

Preţ de minute bune, până l-a oprit Prefectul Otrocol, directorul Condurache a turuit fără oprire. Cum că Europa ne bagă directive pe gât, că să fie calitate şi la intrare, şi la ieşire, la emisar; cum că Apă Canal s-a împrumutat de la BERD, pentru 55 milioane de lei, ca să plătească 10% cofinanţare în 2013 şi să ramburseze până prin 2027; creditarea era cu condiţii-creştere de 13 % la apa curentă, 6% la apa uzată! Deci, şi datori, şi vânduţi şi rupţi în cur pe termen lung, şi cu apa scumpită (de aia se fac oare creditele în interesul public?). Mda! Dar acum vine un ordin de numit politic de la ANRSC, cum că trebuie scumpită apa, prin Legea 224/2015. Deci, de la 1 noiembrie 2015, nu CL-ul hotărăşte, nu preţul pieţei de apă (ca pentru şomeri şi săraci aflaţi în subzistenţă), ci Ordinul unui politruc ANRSC, care stabileşte: apa va costa 3,84 lei/mc (producere, transport, distribuţie), iar pentru ape uzate, 2, 12 lei/mc, toate fără TVA. Preţurile conţin cota de dezvoltare de 8% şi cota IDE (ce o mai fi şi asta?). Nu s-a terminat cu îndatorarea (oare a întrebat cineva populaţia plătitoare dacă vrea să se îndatoreze atâta şi să-i fie scumpită apa aşa de mult?), vine cota de participare la împrumutul de la BEI, pentru ISPA (18 milioane de lei). Au fost economii, s-au luat utilaje, Galaţiul a fost pe primul loc, a fost banchmarking, condiţii favorabile, face dezvoltare, reinvesteşte etc., dar ioc fundamentare. Şi o nouă creştere în 2017, băi nene, adică ca mâine.

Staţi că trage microfonul jupânul cel mare al apei şi canalizărilor, directorul de director Gelu Stan. Ce zice, ce zice? Zice că e fenomen general, trebuie să ne îndatorăm, că facem modernizare, că strategia tarifară trebuie ajustată în funcţie de câţi bani vor fi de returnat. Îi zice Romică Gârneaţă că chestia cu fondurile europene ar trebui să ne ajute, nu să ne înfunde în sărăcie. Şi mai zice că Brăila nu a mărit preţurile (la ei apa curge la vale, nu ca canalizarea de la Galaţi, împinsă la deal), că Bucureştiul a mărit de mai puţine ori, că Apăcanal are apucături de supermarket, care dă preţurile înainte ca să rămână la fel după ce se scoate TVA-ul. Şi a mai remarcat Gârneaţă de la Cartel Alfa că cantitatea de apă consumată de gălăţeni scade de la an la an (că e scumpă), iar preţul e o fracţie cu cantitatea la numitor. Scade numitorul, creşte preţul, ANRSC zice că e bine, deci e bani gârlă la Apă Canal. Şi nu la urmă- cam câţi oameni de la ţară îşi permit să plătească preţul la apă stabilit de jupânul Stan? Tot mai puţini!-este răspunsul corect. Deci, pentru cine face Stan investiţii? Desigur, pentru cele 64 de UAT-uri din judeţul Galaţi. Suma totală este de 850 de milioane de euro, deci mai este mult de crescut preţul, mai este mult de jefuit cetăţeanul moale din România. E Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, ce naiba, deci preţul se măreşte deliberativ, adică prin votul reprezentanţilor AGA de la fiecare UAT. Dar uită să spună dl director, cu mandat obţinut în CL. Au votat cei 64 cu mandat de la CL? Pe dracu! Zice Gelu Stan că e fenomen normal, aşa e situaţia, nejumuliţi nu puteţi scăpa, băi cetăţeni. Hai, consumaţi 1,5 mc pe lună şi marş la vot!

PS. O factură de Vrancea arată că „fenomenul” de care vorbeşte Gelu Stan, cu raportul dintre apă şi canalizare este cam aşa- apă 5 mc, canalizare doar 3,75 mc. De ce la Galaţi canalizarea este de 100%? Răspuns din categoria „Gelu Stan director pe viaţă”: „La ei canalizarea este 75% din valoarea apei şi la Galaţi este 100% pentru că există standardul 1343, care spune clar că apa care intră este egal cu apa care iese. Hopa! O fi ieşind egală, dar numai la Galaţi este egală? Deci, oamenii lui baronul Oprişan fac ilegalităţi. Sau oamenii lui Gelu Stan fac profit din piatră seacă?

Silviu VASILACHE 27 - noiembrie - 2015

One Response so far.

  1. neti spune:

    Cu un director ca Stan Gelu si un prieten bun in consiliul de administratie (profesorul plagiator Chirica Ionel) cum credeti ca poate functiona bine societatea Apa canal?!

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

CJG - Fotea dă vapo

Da, mă, dacă nu poți „inagaura” hobanate și miniautostrăzi gen ...

Artă cu sânge proa

Un album fotografic care documenteaza vernisajul unei expozitii de arta ...

STOP MIZERIEI MORALE

Așa nu se poate merge mai departe. Ar fi împotriva ...

JOC ȘI CULOARE, SĂ

„Să iei hotărâri e ceva ce seamănă cu sportul: ai ...

Bază sportivă la

Primăria municipiului Galați informează că au început lucrările pentru realizarea ...