logoImpact EST nr. 855 - 23.01.2021

JIGNITORMulţi gălăţeni sunt deznădăjduiţi că Orașul lor este în continuare considerat drept Roșu. Dar, staţi liniștiţi, se poate și mai rău de atât!

Nu știu câţi au observat cât de tare s-a întors în timp una dintre cele mai titrate instituţii ale Galaţiului în săptămâna ce tocmai s-a sfârșit, mai precis joi, 8 decembrie. Depozitarul celui mai ridicat coeficient de inteligenţă pe metru pătrat din Galaţi, etalonul academic în plan local, formatorul minţilor luminate care să slujească pe mai departe comunitatea s-a coborât până la a gira panseurile cu iz de beci igrasios ale unor securiști notorii.

Generalul colonel (r.), șef al Securităţii între ’87 și ’89, Iulian Vlad şi fostul său șef de cabinel între ’79 și ’85, generalul de brigadă (r.) Aurel Rogojan, au fost invitaţi de Departamentul de Literatură, Lingvistică şi Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Dunărea de Jos să-și lanseze cartea ”Factorul intern”. În fapt, o serie de dialoguri ale lui Rogojan cu fostul său șef,  Iulian Vlad, cel care a și fost condamnat la 24 de ani de închisoare pentru genocid, dar amnistiat dubios de Ion Iliescu în ’93.

Cartea a mai fost lansată și la Oradea, orașul de baștină a lui Rogojan, dar și în Aradul condus de Falcă, ba și la Timișoara, în aula academiei. Numai că acolo a ”beneficiat” de o reflectare ostilă, chiar indignată, în presa locală, dar și de un protest organizat ad-hoc chiar la ușa instituţiei care nu a avut nicio remușcare să-și mânjească edificiul cu sângele nefericiţilor răpuși de gloanţe în ’89. Practic, universitatea gălăţeană de stat a fost prima dintre instituţiile de învăţământ care a găzduit lansarea cărţii unor securiști, ba am putea spune, în cazul lui Vlad, chiar criminal condamnat. Din partea Departamentului de Literatură, Lingvistică şi Jurnalism al Facultăţii de Litere a Universităţii Dunărea de Jos, maestrul de ceremonii a fost chiar decanul Cătălin Negoiţă, un personaj „3 în 1”, fiind și inspector șef la Cultură, dar și director de facto al Express TV.

După ce l-a slujit pe Iulian Vlad și cauza Securităţii vreme de 20 de ani, Aurel Rogojan a fost considerat întratât de competent și dezirabil încât a mai prestat și în cadrul SRI, între 1990 și 2006. Pe Iulian Vlad, inclusiv pensionarii SRI îl văd într-atât de onorabil încât i-au încredinţat președinţia de onoare a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere – SRI.

Deci, în democraţia de cumetrie a lui Iliescu, România nu a fost în stare să-și formeze un nou serviciu de informaţii decât bazându-se pe vechii securiști. În loc să se târâie ca râmele, dintr-o pensie maxim cât a unui necalificat, foști călăi și ucigași ai dizidenţilor anticomuniști se lăfăie acum cu onoruri nesimţite de generali și-și lansează cărţi după ce au executat abia o șesime din pedeapsă, amnistiaţi fiind de un vechi tovarăș bolșevic, sărac, cinstit și perfid.

Dar cel mai grav este că până și intelectuali de vârf, precum universitari gălăţeni de frunte, formatori ai minţilor generaţiilor viitoare, girează elucubraţiile kaghebisto-diversioniste ale unor cozi de topor securiste, batjocorind renumele unei instituţii de învăţământ bugetate din bani publici. Asta ca să realizaţi pe mâna cui intră tinerii studenţi la Dunărea de Jos, ce iubitori de lampă-n ochi le vor lumina minţile…

Cătălin Negoiţă poate fi cât de neghiob vrea, dar el nu a organizat evenimentul pe persoană fizică! Deși, la ce dragoste, stimă și devotament are faţă de asemenea scriitori de note, declaraţii și dosare, l-aș demite în secunda 2 din orice funcţie pe bani publici. Însă conducerea Universităţii Dunărea de Jos și cea a Muzeului de Istorie, care deţine Casa Cuza Vodă, unde s-a ţinut lansarea, prin promovarea unor astfel de personaje își fac datoria faţă de comunitate? Ce să te mai miri atunci că Dragoș Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie din Galaţi, este în continuare menţinut în funcţie deși are decizie definitivă de colaborator al Securităţii, dovedit că a făcut poliţie politică…

 

Mihai ANGHELUŢĂ Jr - www.madeingalati.ro 20 - ianuarie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Casa Agronomului a f

Aflată în administrarea Direcţiei Pentru Agricultură Judeţeană Galaţi, Casa Agronomului, ...

Buget de 4,7 milioan

Dă, Doamne, cu Aghiasmă Mare să auzim cum sfârâie cu ...

Final de an dezastru

Finalul anului 2020 a fost nefericit pentru fostul deputat Mihai ...