logoImpact EST nr. 880 - 23.07.2021

Editorial 

 

Nebunia aceasta care a cuprins România la recentele alegeri, când acestea au fost adjudecate cu peste şaizeci la sută de către USL, ne-a pus mintea pe bigudiuri şi ne-a făcut să gândim despre acest fapt.

În primul rând, cu minorităţile alături, cu ungurii la guvernare sau nu, cu alte voturi ale „Opoziţiei”, aceştia vor avea lejer şaptezeci, chiar şaptezeci şi cinci la sută din Parlament.

Ce ne spune aceasta? Că vor defila fără probleme, hotărând ce şi cum, după cum vor muşchii lor, excesul de Putere ducând întotdeauna la derapaje de tot felul, asemănătoare unei dictaturi.

Capcana în care au căzut singuri este că posibilitatea aceasta de a face „ce vor ei” este extrem de periculoasă, cu dus şi întors. Vin vremuri grele, nori negri şi peste Europa şi peste noi, promisiunile din campania electorală nu vor mai avea mare valoare, soluţiile nu sunt miraculoase şi nimeni nu are o baghetă magică.

Or, întreaga responsabilitate revine celor de la Putere, valul de simpatie exprimat în voturi se poate volatiliza până în vară ca şi cum nici nu ar fi fost vreodată.

Cel mai mare handicap, totuşi, al PUTERII actuale rămâne resursa umană şi, în primul rând, ALEŞII care, din păcate, sunt aceiaşi de opt, de doisprezece, de şaisprezece sau douăzeci de ani, marile figuri triste şi emblematice ale perioadei postdecembriste. Or, nu poţi să faci istorie modernă, restructurare, eficientizare, într-un cuvânt „altceva”, cu aceiaşi indivizi, fără să ţii cont de o zicală care ne spune că „lupul îşi schimbă părul dar năravul ba”. Năravul acela, pe care toţi îl cunoaştem din epocile trecute, de acum patru ani, opt, doisprezece etc.

Însă, concluzia cea mai de temut, care ar trebui să ne pună pe gânduri pe toţi, este aceea că la umbra mecanismelor democraţiei se pot naşte monştri, când societatea este nematurizată, nepregătită, suficient dezvoltată  pentru asumarea unei responsabilităţi uriaşe precum votul.

Iată, votul a doar douăzeci şi patru la sută (24%) din populaţia cu drept de vot, a celor înscrişi pe liste, a legitimat sutele de parlamentari ai Puterii. Să înţelegem că restul de 76% din cetăţenii cu drept de vot nu a votat USL-ul, sau că, pur şi simplu, nu a fost interesat. Greu de apreciat. Lipsa aceasta de interes, de lehamite, de sictir, de lene  poate fi năucitoare pentru ceea ce trăim, pentru prezentul şi viitorul nostru.

Din sondaje rezultă clar, nu au ieşit la vot cei din clasa de mijloc, cei cu stare, intelectualii şi tinerii.

Au votat şi au hotărât soarta românilor şi a României, pensionarii (manevrabili prin sărăcie, nedecontaminaţi de comunism), ţăranii duşi la vot de primari ca pe turmă, boschetarii şi rachierii, telenovistele Elodiei şi tot aşa.

Şi atunci ne punem întrebarea legitimităţii morale, a parlamentarilor noştri dragi, sau legimitatea Puterii actuale, care nu ar trebui să se împăuneze emanând gaze de euforie.

Cum tot aşa ar trebui să le punem botniţă tuturor celor care nu au ieşit la vot şi care vor cleveti, înjura şi sudui, de acum încolo încă patru ani.

Observator 21 - decembrie - 2012

One Response so far.

  1. Mihai Stroila spune:

    Draga facatorule de EDITORIAL esti in mare eroare, deficitul de adevar este imens.De asemenea, mergi prea departe, jignind peste 50% din alegatori.Proportia alegatorilor la vot a fost aproape la parietate( tarani ,intelectuali,pensionari ,tineri etc ).
    Constat ca ii consideri inteligenti doar pe cei ce gandesc ca tine. Pacat !

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Idei şi muncă de

Ca majoritatea gălăţenilor, şi familia IOANOVICI - ALEXANDRU (Sandu) şi ...

Ce este mai vechi ş

Răspuns corect: conductele de tip sită. Aşa arătau luni, 19 ...

Un nea Caisă prăş

Lunea se întâmplă toate nenorocirile. De aia se şi spune ...