logoImpact EST nr. 889 - 17.10.2021

Ce se întâmplă în aceste zile pe str Mihai Bravu, între str Basarabiei şi str Gării? Cică e modernizare, e restructurare urbană-după cum sună mesajele de obediență din cotidianul oficial. De fapt, este o neruşinată exterminare urbană, se distruge cea mai veche stradă pavată cu granit din Galați, este terminarea unui sit de arhitectură veche şi a unei străzi de atmosferă, de patrimoniu. Doi dintre oamenii care au trăit intens orele vieții lor de intelectuali pe strada care le-a condus paşii la bibliotecă -Dan Râpă Buicliu şi Valentina Oneț au plâns lângă copacii seculari, scăpați de defrişările comuniste, şi s-au gândit la un moment dat să se lege de un astfel de tei de patrimoniu, cu lanțuri.

Au fost însă mai grăbiți oamenii lui Grosu Edi şi drujbele directorului cumnat Marius Bocăneală

Cumnatul, fratele soției primăreasă, pripăşit în funcția de director al Direcției de Sport şi Agrement, arbitru de vocație, a fluierat a pagubă catastrofală pentru municipiul defavorizărilor acute. Artizan al falimentului Plaja Dunărea sau al paraginii de la Lacul Vânători, Bocăneală a restructurat în stil rural urbanitatea de pe Mihai Bravu, de i-a sărit rumeguşul în toate direcțiile. 40 de tei seculari au fost raşi şi făcuți lemne de foc(nu v-a venit ideea de a lăsa arborii imenşi întregi, puşi la uscat şi oferiți la sculptat, măi domn director de CCDJ, Sergiu Dumitrescu?!). Asociațiile ecologiste-lipsă la apel. De fapt, sunt lipsă de mult, de pe vremea Prefectului Capră (şi pe vremea aceea, vegehea ca şi acum la o relație creativă cu societatea civilă şefa de protocoale absconse Ema Turcu), care a dat afară din CAT orice formă de opoziție la astfel de exterminări. Despre excluderea societății civile şi despre CAT, aflați imediat din scrisoarea Petruței Moisi, preşedintele Centrului de Consultanță Ecologică.

Acest mesaj l-am trimis ieri multor oficiali, la APM le mai trimisesem alte mesaje cu întrebari clare, dar cică au probleme cu serverul şi nu primesc mesajele. Doamnelor, Domnilor, în timp ce scriu aceste rânduri se aude zgomotul fierăstrăului care taie încă un copac viu, tânăr (tocmai i-am făcut fotografie în viață!). Sunt anunțată că s-au tăiat aproape toţi copacii de pe partea pe care se afla Biblioteca, eu nu am avut curajul să mă aventurez pe această stradă în dimineața asta.

Se pare că nu există în Galați un jurnalism de investigație

şi toată presa şi factorii decizionali par a fi sub controlul primăriei şi politicului local. Cum a obținut TANCRAD licitația? Cum de au votat membrii Comisiei de Avizare Tehnică proiectul? De câțiva ani niciun reprezentant al ONG-urilor nu mai face parte din CAT, de pe timpul mandatului de prefect al lui Mihai Capră. Când şi cum s-a desfăşurat consultarea publicului? Când, toate acestea? Acum unii recunosc că ştiau de acest proiect şi se mulțumesc cu afirmația că se vor planta copaci la ballot, ca cei din față de la Spicu’, probabil. APM va continua monitorizarea calității aerului în urbea noastra, Direcția de Sănătate Publică va întocmi rapoarte şi statistici despre sănătatea gălațenilor, şi toata lumea va continua să-şi facă treaba fără să le pese câtuşi de puțin de distrugerea spațiilor verzi, a copacilor. În zona noastră, Agenția Europeană a Mediului (EEA) preconizează temperaturi de 50 grade C în următorii ani. Nu-i de mirare după canicula verii acestea. Păcat, mare păcat! Propun ca strada Mihai Bravu sa se numeasca Strada RUŞINII GăLĂȚENILOR! Mesajul meu poate părea sentimental, dar nu vă doresc să fiți în acest moment şi să asistați neputincioşi la distrugere. Nu mai pot opri dezastrul, dar vă promit că voi anunța toate instituțiile centrale şi ale Uniunii Europene cu responsabilități pe protecția mediului despre acest abuz al autorităților şi nerespectarea dreptului cetățeanului la un mediu curat! Moisi Petruța, CCEG, Galați, 18.08 2015

Silviu VASILACHE 27 - august - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg