logoImpact EST nr. 870 - 12.05.2021

beculete parc vivaÎn mod normal, nu ne-am lăuda cu nişte biete ghirlande luminoase dacă gestul de a orna simbolic unul din parcurile reprezentative ale Galaţiului nu ar fi fost unul cu menire clară şi bătaie lungă.

Veţi vedea, mai jos, că am intenţionat, de fapt, să dovedim capacitatea simplilor cetăţeni, indiferent de posibilităţi financiare sau decizionale, de a conlucra pentru ieşirea dintr-o situaţie limită, neprevăzută. Dar şi lipsa totală de imaginaţie sau minim spirit gospodăresc a celui pus în fruntea urbei, calităţi care ar fi putut face diferenţa dintre un oraş civilizat, evoluând spre prosperitate, şi un târg trist, cenuşiu, mai lipsit de speranţe decât căpiţa rurală din felicitarea de Crăciun a primarului fugar spre distracţii pe alte meleaguri.

Chiar şi cu puţine mijloace, printr-o minimă organizare, dar şi o maximă valorificare a resurselor (poate le sună familiar şi celor care stau toată ziua cu eficienţa administrativă în gură!), s-a probat ideea că putem obţine îmbunătăţiri vizibile, peste noapte, dacă ne propunem.

Doar două zile, dar 13 mâini de ajutor

Mai precis, acţiunea “Beculeţ cu beculeţ, să sclipim un părculeţ!” a fost organizată de Asociaţia Mişcarea pentru Implicare Civică (aMIC) imediat ce actele constituirii acesteia au fost aprobate de Judecătorie. Am pornit de la o idee a luiPaul Găvănescu, care a ţinut dealtfel să ne şi ajute cu una din ghirlandele de beculeţe. Fiindcă timpul rămas până în Crăciun era extrem de scurt, doar două zile, ne-am bazat pe sprijinul oricui ne putea da o mână de ajutor. Şi, cum uneori este suficient doar să anunţi că ai nevoie de ajutor, am găsit sprijin “din prima”. Drept pentru care avem cui mulţumi:

  • Florin Popa (viceprimar), Cristian Capetis (Direcţia Tehnică a Primăriei) şi Ionuţ Pucheanu (atât ca persoană fizică, dar şi ca director al serviciului public Ecosal) pentru rezolvarea promptă a formalităţilor de instalare şi alimentare din reţeaua municipală;
  • unui sponsor ce doreşte să rămână anonimă (ca să nu se işte interpretări politicianiste), “Galaţi, oraşul meu” şi în special lui Bogdan Brânzan, Ordinului Arhitecţilor – filiala Galaţi-Brăila (prin intermediul preşedintelui, arh. Sergiu Porumboiu) şi lui Paul Găvănescu (ideea iniţială dar şi aport în natură – beculeţe), pentru punerea efectivă în practică;
  • Vieţii libere (partener media), Vox TV şi Digi24, pentru promovare şi reflectare mediatică;
  • dar şi lui Silviu Vasilache (jurnalist), lui Marius Lambrino (electrician, un om care şi-a depăşit simpla datorie de serviciu) sau lui Dănuţ Onofrei (foto).

Nu trebuie uitaţi nici cei care au contribuit la acest demers, fie şi printr-o îndrumare sau măcar o încurajare. A contat!

Cum putea primarul măcar să nu-şi stingă singur lumina

Părerea noastră este că, dacă ar fi vrut cu adevărat, Marius Stan putea măcar să nu se supere pe gălăţeni ca primarul pe sat. Pe noi ne-au costat 580 de lei toate beculeţele întinse în parcul “Viva”. Deci, cu 2.500 de lei decoram tot parcul la modul decent, fără opulenţă. Ne-a ajutat un electrician lucrând aproape 8 ore. Deci doi oameni puteau împodobi fără să se grăbească tot parcul în două zile. Cheltuieli cu munca, la nivelul salariului mediu pe economie, 2500 lei x 2 oameni raportat la două zile din 21 lucrătoare – 500 de lei rotund. Plus utilajul de accesat conexiunile la stâlpi, cablurile de legătură etc. – total, grosso modo, 4.000 de lei. Hai 1.000 de euro ca să simplificăm calculul.

Câte parcuri are Galaţiul?, 10? Egal 10.000 de euro

Plus niscaiva intersecţii mai importante, capetele Falezei, hai 20.000 de euro. De alţi 80.000 de euro împodobeam şi străzi principale, în zone mai importante, dar tot la modul decent, mai de criză, că nici oraşul nu prea străluceşte economic în restul anului. Deci totul se putea rezolva cu 100.000 de euro, sumă până la care, cel puţin în situaţii de urgenţă, se poate face achiziţie directă conform “înlesnirilor” aduse de legea 193/2013. Iată deci că, dacă vroia, fostul fotbalist putea să nu se “certe” cu cei pe care îi va chema să-l voteze a doua oară. Dacă i s-ar fi “aprins becul”, edilul-şef putea face muult mai mult decât am făcut noi, fiindcă, s-a văzut, cei din jurul său nu au fost necooperanţi. Dar, evident, luminiţe de 100 de mii de euro nu “sclipesc” în cont precum cele de 500 de mii de euro…

Mihai ANGHELUŢĂ Jr www.madeingalati.ro 5 - februarie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Accident de muncă m

Sâmbătă, 8 mai 2021, a avut loc un accident de ...

Moldo-gălăţeanca

Investitoarea misterioasă Se poate spune că această investitoare este una deosebită ...

Legumele de la sport

Da, chiar aşa, nebunii noştri de la Primăria Galaţi au ...