logoImpact EST nr. 840 - 29.09.2020

IMG_9238 IMG_9243 IMG_9375E furtună într-un pahar cu apă pe str Domnească. Cică sediului Noii Primării începută de Primarul Noului Galaţi încremenit în proiect i-a crescut un cozoroc ca de aeroport, mult prea lung pentru o modernizare atât de meschină. Este o agitaţie declanşată de postări belicoase de pe Facebook, acest nou mod de a-ţi închipui că eşti în trend şi că rezolvi lipsa de civism activ, dând Like iluziei implicării. Chestia de senzational ieftin şi de comoditate absconsă aduce în actualitate realităţile unui sistem de avizare/proiectare care naşte monştri. Această marchiză/copertină botezată de ziariştii de facebook „cozoroc” e de fapt atât de minoră în raport cu adevăratele probleme ale construcţiei, pe care dacă ar fi văzut-o Le Corbusier, ar fi exclamat cu precizie: ”Aici nu există arhitectură!” (noi tot exclamăm de câţiva ani că municipiul Galaţi nu are architect-şef, căci femeia nefericită ce răspunde la numele de Teodora Voicilă nu se poate numi architect-şef al unui municipiu scăpat de sub control urbanistic şi alintat „stup de albine demente”). Adevăratele orori sunt atragerea de trafic într-o zonă ce este gândită pentru pietonalizare (vezi PUG) şi gravele complicaţii de circulaţie ce vor apare după inaugurare. Ca să nu mai pomenim de gradul de ocupare a terenului (maxim legal 35%, real 101%?) şi de coeficientul de utilizare a terenului, de 1,3. Dar acestea se consumă la pachet cu alte meserii, care nu se văd pe facebook.

Marius Mitrof, consilier Direcţia de Cultură Galaţi: Avizarea a fost emisă cu condiţii, odată cu planşele vizate spre neschimbare”

Problema sediului Primăriei s-a pus încă de la demolarea Sălii vechi. Încă de atunci s-a pus problema dacă avea ce să caute o clădire modernă între două clădiri reprezentative pentru arhitectura veche, dintre care una este monument istoric de grupa A-Palatul Administrativ. După trei prezentări, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Iaşi a avizat documentaţia finală. Clădirea îmbrăcată în sticlă avea şi o copertină până la carosabil, motivată de modernitatea clădirii, şi de necesitatea protejării oficialităţilor. Am spus că nu va fi admis, Comisia a spus la fel, a spus că este mai degrabă aerogară şi nu se pretează zonei cu arhitectură veche, s-au solicitat alte soluţii, inclusiv împrumutul de elemente de la clădirile din jur. Nu s-au făcut modificări, marchiza a fost doar puţin scurtată, nu ştim dacă nu asta a fost dorinţa comanditarului… A fost respinsă documentaţia, deşi au fost de faţă şi reprezentanţii Primăriei Galaţi. Ştiu că proiectul a fost redesenat chiar de experţii comisiei. Arhitecţii au refăcut cumva, dar şi-au menţinut voinţa şi stilul, şi au venit din nou la Comisie. Avizarea a fost emisă cu condiţii, odată cu planşele vizate spre neschimbare. După execuţie, s-a constatat că marchiza/copertina buclucaşă a reapărut în discuţii, printr-o interpelare prin Facebook (!?). Am răspuns automat, am văzut că copertina nu avea ce să caute în forma actuală, soluţia propusă de Comisie era decentă sau clementă… Adică, fie dispare cu totul copertina, fie va proteja doar scările de acces, şi nu va fi mai extinsă decât faţada cea mai avansată a noii clădiri. Acest lucru nu s-a întâmplat, la inspecţie am descoperit că nu s-a respectat avizul, am constatat cu stupoare că documentaţia constructorului era în varianta veche-cea care nu fusese agreată de Comisia Zonală Iaşi. Comanditarul trebuie să elucideze confuzia. Noi am notificat Primăria, am solicitat ca modificările să se facă în termen scurt, pentru a preîntâmpina sistarea lucrărilor, ştiut fiind că lucrările sunt finanţate cu bani de la BERD. Este necesar să se revină la configuraţiile de faţade avizate. Primarul are disponibilitate, credem că chestiunea acordurilor va fi rezolvată prin reunirea tuturor-proiectant, Direcţia de Cultură, arhitectul şef şi constructorul. Poate că n-ar fi rău ca arhitectul şef să se implice mai mult în acest caz. În ce priveşte gradul de ocupare a terenului, acesta este discutabil, din cauza schimbării legislaţiei între momentul începerii construcţiei şi finalizarea acesteia. Prin PUZ, gradul de ocupare era stabilit, dar în 2015 proiectarea Primăriei se începuse. Procentul maxim de ocupare a terenului era stabilit-maxim 35%, iar coeficientul de utilizare a terenului – CUT maxim – 1,3. Probabil că lucrurile se vor normaliza prin realizarea proiectului de pietonalizare a str. Domnească, care este monument istoric. Se pregăteşte deja proiectul la Direcţia de Programe din Primărie. Acest proiect include reabilitarea a două monumente istorice, ce aparţin Primăriei – Casa Geshov şi Policlinica cu plată.

Dan Ujeucă, arhitectul sediului Primăriei Galaţi: Avizul existent mă investeşte pe mine să fac ceea ce se vede, în concordanţă cu tema de proiect

Nu e adevărat că se face faţada după proiectul vechi, se lucrează după proiectul avizat. Avizele nu s-au dat pe niciuna dintre variantele astea…Au fost discuţii, că le stătea marchiza în gât. Iată, am aviz de la Direcţia de Cultură, din 3 03 2014. Au fost atâtea discuţii, cei de la Cultură au venit la Comisia Zonală în ultima zi, când s-a luat avizul…Nu vreau să aduc eu aminte cum s-a dat cu fundul de pământ Negoiţă. Ei au posturi din care trăiesc, n-au personalitate, şi au venit cu chestia asta…Că nu i-a plăcut lui Roxana Gheorghiu. Cine este Roxana Gheorghiu? A fost angajată la Direcţia de Cultură Galaţi, ca să spună că este Dumnezeul arhitecţilor. În mintea ei, asta este. A dat următorul aviz: refacerea faţadelor din Domnească şi Cuza, amenajarea exterioară cu spaţiu public spre str. Domnească, iar după realizare, să fie prezentat proiectul din nou comisiei. Nu există anexe de detalii. Dacă ar fi regulament, dacă s-ar interzice în zona protejată… Că nu se admite construcţie metalică, deschideri ale golurilor mai mari de, pereţi de sticlă…Să ştii ce faci. Deci, dacă ea coordonează proiectul, poate să facă ce vrea!? Păi, toţi oamenii care au lucrat la proiect sunt nişte idioţi? Refac faţadele, dar concret, la ce se referă? În comisiile de analiză a unui proiect, subiectivitatea este la ea acasă. Nu analizează ecuaţii, unde 2 şi cu 2 fac 4. Alt aviz, din 3 11 2014 spune aşa: se dă aviz favorabil, cu condiţii-se solicită prezentarea şi marcarea în plan, la nivelul autorizaţiei de construcţie, a materialelor de faţadă şi a codurilor de culoare aferente. Se va prevedea o marchiză (copertină) din sticlă la intrare, astfel încât să nu afecteze imaginea faţadei. Termenii sunt relativi, dar mi se dă mie ca indicaţie şi condiţie de îndeplinit. Cică marchiza/copertina de la intrare să fie discretă…Ce nu vrea nimeni să înţeleagă din copertină?! Nu e un moft, pe care îl vrea proiectantul! E un element funcţional, e un semnal, o construcţie necesară în protocolul instituţiei. Când este protocol, când vine oaspetele cu maşina, când deschide maşina…Sunt chestii de meschinărie, s-o facem mai mică, s-o tăiem… Culmea este că copertina a fost mult mai extinsă. Oricum, Palatul Administrativ nu se vede decât când ajungi în faţa lui. Toată zona adiacentă trebuie resistematizată. Dar nu poţi să excluzi din circulaţia oraşului str. Domnească. Fără axa asta, oraşul nu funcţionează. Nu ai pe unde…pe Dunăre? Să găsim variante, dar avem situaţia economică necesară? Abia am reuşit sediul acesta. De fapt, copertina a fost până în stradă, să fie un semnal, dar a rămas la nivelul balconului Casei Serfioti. Constructorul nu lucrează pe planul vechi, neavizat de Comisie, ci pe cel cu copertina revizuită.

Copertina este revizuită acum o lună, după asta se lucrează

Negoiţă s-a jucat pe desen, de ce ai făcut intrarea pe aici, de ce nu pe dincolo, de ce este conceptul acesta…Susţin dimensiunea asta, să intre două maşini, să nu se lovească coate în coate, să nu rămână maşină şi în stradă, să nu…Am mai avut de-a face cu tot felul de experţi de la cultură, începând de la Simionică. Experţii şi-au schimbat hainele şi carnetele de partid.. Eu nu pricep ce intrigi politice sunt pe dedesupt. Constructorul lucrează cu un plan anterior avizului. Corect. Dar dacă conţine formularea „se va”, în urma avizului, cum trebuie lucrat? Ce să mai…Proiectul a fost atât de hăcuit de Comisie, la Iaşi, cum au vrut ei. Dar fără argumente. A mai rămas doar copertina. De altfel, este o lucrare premiată în 2014, la Anuala de Arhitectură… Şi doar sunt exemple numeroase, la Montreal, la Londra, la Copenhaga. După mine, copertina/marchiza are toate acordurile să fie realizată în forma actuală. Avizul existent mă investeşte pe mine să fac ceea ce se vede, în concordanţă cu tema de proiect. Sunt scări ample, trebuie să fie şi copertina pe măsură, să fie o treabă ca în ţările astea. Păi, noi trebuie să mergem pe burtă, în genunchi?

Silviu VASILACHE 15 - iulie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Fruntaşi în între

Dragi colegi, am vrut să dăm un semnal tuturor oamenilor ...

Buruiană Dorin se v

Unul din candidaţii la postul de primar al comunei Rediu ...

Familia liberală Ci

Audiată ca martor de DNA, Ciocan Elena se vrea primar, ...