logoImpact EST nr. 891 - 28.10.2021

Noile indicatoare rutiere din Noul Galaţi sunt încă o ţeapă trasă cetăţenilor. Dar şi o dovadă că autorităţile mint cu neruşinare, inclusiv în declarațiile către presă. Ce avem deci de ceva vreme pe străzile Noului Galați, de acum deja prăfuit? Avem panouri indicatoare doar pe sfert cât erau cele vechi şi – tipic pentru o națiune de Dorei – au în schimb mult mai multe destinaţii trecute pe ele. Deci, după ce că literele sunt mici, mai sunt şi înghesuite. Purtătorul de vorbe Costache, normal, e pe dinafară, deși stă comod și arogant la biroul de la Grand Hotel. Cică e pe STAS, dar habar n-are ce e ăla STAS și de când se fac litere mici pentru panouri de drumuri de mare trafic, ca cele din orașul cu pretenții europene Galați. „Păi, acum toţi şoferii au GPS-uri, din partea mea ar putea să dispară toate indicatoarele”, zice Costache de la ruspunsărie. Ce vreți, e răspuns de realizator de cafele parvenit. Ce naiba, na-i cu cine și mai ales cu ce. Doar nu vroiați ca fostul jurnalist de ceșcuță de biroaș să se extenueze cu chestii de normariv de genul SR-uri (standard românesc) şi SR EN-uri (cele actualizate după EuroNorme)?

 

Licitaţie dubioasă şi comunicare publică pe măsură

Noi am reușit să dăm atât de licitaţia prin care s-au achiziţionat ciudatele indicatoare, cât şi de standardele invocate, dar care nu au fost respectate. Mai mult, “sfertuirea” indicatoarelor s-a făcut cu bună ştiinţă, începând din caietul de sarcini şi terminând cu recepţia. Vedeţi mai jos cum, încă de la clarificări, un ofertant a atras atenţia că nu se respectă standardele. Dar Primăria Galaţi a insistat cu seninătate: “las’ aşa, că ştim noi mai bine!”.

Deci, după cum poate vedea oricine îşi aruncă ochii pe clarificările de mai sus, oamenii primăriei au comandat dimensiunile literei cum “a vrut muşchii lor”, ignorând standardele SR 1848 -1, 2, 3 din 2011 actualmente în vigoare. Mai mult, panourile măsurate de noi au aproximativ 130 x 110 cm, deci cam 1,5 mp. La 45 de panouri, ies vreo 67 mp, deci o treime din ce s-a plătit. Restul până la 200 unde or fi oare? Spre comparație, un panou conform standardului pentru indicatoare de orientare înaintea sensurilor giratorii are 2,6 x 2 m, Astfel de panouri legale încă se mai găsesc la Inelul de Rocadă.

Bineînţeles, la dimensiunile meschine comandate, literele nici nu mai au 20 cm, ca în caietul de sarcini, ci doar 7 (șapte!) cm! În fapt, doar un sfert din cei 300 mm prevăzuţi de SR 1848-3 pentru panourile de orientare de dinaintea sensurilor giratorii, de exemplu. Inclusiv cercul din desen a fost redus de la 27 cm la 9 cm diametru. Majusculele din standard sau transformat în litere mici ş.a.m.d. Oare, dacă Mihai Costache ar primi doar o treime din salariu, ce-ar spune?

Panouri la o treime și ticăloșie de trei ori

Pe de altă parte, mizeria autorităţilor girate de poliţia rutieră e întreită! O dată fiindcă au comandat lucruri sub-standard cu bună-ştiinţă. A doua oară fiindcă şi-au bătut efectiv joc de banii cetăţenilor recepţionând bunuri cu dimensiunea redusă LA O TREIME chiar şi faţă de ce se ceruse în caietul de sarcini. Dar cea mai mare mizerie posibilă este nonşalanţa cu iz de cafea-nechezol a lui Mihai Costache. Purtătorul de cuvânt al Primăriei dă răspunsuri în doi peri sau false presei, adică opiniei publice în fond. Dincolo de faptul că a indicat standarde aiurea, doar-doar o debusola ziariştii, condamnabil este că a încercat să ascundă o licitaţie. De ce oare?

Oare pentru că alcătuirea comisiei de atribuire era următoarea: Stan Marius, Cosca Radu, Popa Florin, Vlaicu Gheorghe Aurel, Bucur Adrian, Crivăţ Liliana, Ciocârlan Livica, Toporau Teofania, Tarola Odeta, Schipor Valentin, Stamate Doina, Beraru Dan Dorian, Avramescu Marian, Bogatu Hristache, Bucatanschi Mihail, Bugeag Gheorghe, Cocu Desilia, Cristache Cătălin, Dascălu Monica, Dima Cristian, Dobrea Victor, Enache Cristian Sorin, Găvan Eugen, Gheţu Ilie, Humelnicu Marius, Ilie Zanfir, Mălinovici Victor, Manoliu Mihai, Marian Alexandru, Mihai Alin, Mihailov Raul, Muşat Carmina Liana, Paladi Gina, Rainea Nicolae, Rotaru Săvel Barbu, Ungurianu Sorin, Văsoi Costel? Iar președinte al comisiei de evaluare – Radu Dinu. Sau măcar ca să ştiţi cui puteţi bate obrazul că, din banii dumneavoastră, s-au comandat şi recepţionat indicatoare în bătaie de joc. Și poate sunt și niște organe mai vioaie decât poliția rutieră interesate de afacere…

Indicatoarele mici pentru Primăria marilor mangleli se fac la Vesta Investment și sunt din Otopeni.

Cea mai mediatizată afacere a Vesta este cea a indicatoarelor turistice cu litere în relief, comandate de Ministerul Turismului sub Elena Udrea, pentru 840 de mii de euro. Fabrica Vesta funcţionează într-o hală a Penitenciarului Jilava, cu angajaţi din rândul deţinuţilor. Conform unei anchete publicate de Ziua News, Vesta Investments deţinută de Radu Ştefan Spirea a dat prima lovitură în afaceri în 2006. Pentru 1,5  milioane de euro, a trasat 40 km de piste pentru biciclişti, în mandatul lui Videanu. În 2007, a produs triunghiuri reflectorizante obligatorii pentru autovehicule, iar Ministerul Transporturilor, condus la acea vreme de Radu Berceanu, i-a acordat lui Spirea omologarea internaţională. În presă a fost demarată o campanie de promovare a firmei ca unică deţinătoare a triunghiurilor reflectorizante legale pe considerentul că acestea au timbrul RAR. La numai două luni după referendumul din 2007 pentru suspendarea preşedintelui Băsescu, Vesta, în asociere cu Dual Man SRL, a obţinut două contracte pentru semnalizarea zonelor de nord şi de sud ale Capitalei, în valoare de 1,52 milioane de euro fără TVA; la licitaţie au participat doar cele două companii. În toamna aceluiaşi an, la o licitaţie pentru atribuirea a şapte contracte de „gestionarea şi întreţinerea semnalizării orizontale şi verticale”, din cele nouă companii înscrise la licitaţie pe o miză de 3,49 de milioane de euro, trei erau controlate de Spirea, fie direct – Vesta Investment – fie prin asociaţi – Marca Plast SRL şi Marcatin SRL.  Tot de la Primăria condusă de Videanu, Vesta a mai obţinut un contract de 1,35 milioane de euro pentru indicatoare turistice. În 2008, Spirea a obţinut 1,9 milioane de euro din balizele de plastic ale culoarului pentru maşinile şefilor de stat care au participat la Summit-ul NATO. Vesta Investment a luat şi de la Primăria Capitalei, condusă de Adriean Videanu, 3,4 milioane de euro, pentru diverse contracte, plus alte 22,5 milioane de euro în alt contract pe bani publici, într-o asociere cu Euroconstruct Trading 98 SRL, altă firmă recunoscută ca apropiată PDL. Dealtfel, compania lui Radu Ştefan Spirea a figurat în 2007-2008 pe lista oficială a sponsorilor PD-ului, respectiv PDL-ului.

Mihai Angheluță jr 29 - noiembrie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Zece la sută din Ar

Cu indemnizaţiile lor speciale, halesc bugetul Armatei cu polonicul. De ...

CONSILIUL LOCAL GALA

                În conformitate cu prevederile art. 133, alin. (1), art. ...

Nou centru medical d

Primăria municipiului Galați informează că va amenaja un nou centru ...

Viorica Sandu: PSD e

Deputatul PSD Viorica Sandu susține că Partidul Social Democrat are ...

Cadrele didactice au

Fundația Vodafone România și Fundația Didactica lansează platforma www.scoalaprofesorilor.ro, o ...