logoImpact EST nr. 869 - 06.05.2021

Anul acesta nu merg la vot. Este prima oară când nu votez, dar nu este cu siguranţă ultima oară când regret că nu pot să merg la vot. Mă uit în stânga, în dreapta şi de jur împrejur şi văd că Primarul meu nu se vede nicăieri. Pur şi simplu, pe afişe, banere şi şouri tv par să aibă loc numai personaje cu privirea tâmpă, dar lacomă, cu diferite degete sau palme rezemate de nas sau opintind aerul şi vidul pe care îl emană. Primarul Meu, al Votantului cel Mare, care şi-a pierdut raţiunea pentru care merge la vot, nu există printre cei care se vânzolesc să ne convingă că ei sunt primarul care ne trebuie.

Cum trebuie să fie Primarul meu? Primarul meu nu trebuie să fie genial, adică să vină la Primărie cu gândul că are nevoie de un singur mandat, să facă ce trebuie, să deschidă marile proiecte, să refuze să mai candideze şi pentru al doilea mandat şi să fie rugat de cetăţeni să le permită să-i ridice statuie, pentru că i-a făcut să fie mândri de oraşul lor, ridicat în rang politic, economic şi cultural. De numele lui ar putea să se lege primii 100 de investitori veniţi în Parcul Industrial, începerea lucrărilor la aeroportul metropolitan, iar Metropola Galaţi, Vădeni, Măcin, Brăila să aibă statut, semnături şi Spital şi Universitate la jumătatea distanţei de 9,5 km dintre Galaţi şi Brăila.

Primarul meu nu trebuie să fie devotat cauzei politice, ci cetăţeanului cu aşteptări modeste şi pretenţii derizorii, elementare-să aibă cea mai ieftină apă, să se încălzească cu un sistem termic eficient, de randament ajustat pentru secolul 21, să circule cu cel mai extins şi ieftin sistem electric de transport , să se ducă la serviciu pe cea mai completă reţea de piste de biciclete, nu din cele de tip Ciume-Stan-linii pe asfalt, să circule de plăcere pe străzi asfaltate după norme şi care se intersectează prin insule de giraţie, antibusculade.

Primarul meu poate fi şi stilul mediocru, populist, care întreabă cetăţeanul ce are de făcut la venirea în funcţie, care are de descoperit roata şi de ce cad frunzele toamna, care promite pod sau tunel pe sub Dunăre, care pune panseluţe, garduri de sârmă de Buzău la gardurile vii şi lasă burlanele tăiate la un metru de acoperiş, să verse apa în capul trecătorului sau lasă călătorul cu tramvaiele tot fără staţie acoperită şi bine stropit de maşinile care trec în viteză pe lângă insula-staţie.

Genial, devotat sau mediocru, Primarul care m-ar putea chema să-l votez nu se vede nicăieri. Nişte forme de aproximaţie electorală se simt pe ici, pe dincolo, vorbesc, dar nu spun nimic. Eu privesc, dar nu văd. De ce aş merge anul acesta la vot?

Silviu VASILACHE 29 - aprilie - 2016

One Response so far.

  1. Teo spune:

    Chiar daca aveti dreptate ca nu sunt candidati adevarati, absenta de la vot nu se justifica si nu e un motiv de mandrie, D-le Vasilache.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Fundaţia „Andreia

Se ştie de când limba română că prost nu-i ...

Se vor mări pensiil

Nu de puţine ori am auzit despre erorile de calcul ...

La puşcărie şi di

Este greu în sistemul penitenciar românesc doar pentru deţinuţii slabi ...