logoImpact EST nr. 866 - 15.04.2021

deszapo 1Unul dintre subiectele pe care nu le veţi auzi dezbătute în campania electorală ce urmează este cel al deszăpezirii, mai ales în ceea priveşte sumele plătite an de an de Primărie, deci de comunitate, pentru ea. An de an, gălăţenii achită facturi tot mai mari faţă de anul precedent, iar serviciile, în cel mai bun caz, sunt la nivelul cel mai prost dintre primele cinci-şase mari oraşe ale ţării, nivel la care Galaţiul încă mai îndrăzneşte să se plaseze.

Dar fiţi siguri că niciun candidat nu va îndrăzni să deranjeze circuitul banilor în politică punând problema ţinerii sub control a acestor cheltuieili. Şi cu atât mai puţin va dezbate dacă  n-ar fi mai bine ca Primăria să-şi asume achiziţionarea utilajelor şi organizarea operaţiunilor de deszăpezire în loc să plătească unor firme a căror foame de fonduri pare de nestăvilit. Pentru început, haideţi să vedem şi în această iarnă cam în ce s-a concretizat îndeplinirea contractelor plătite cu sume ameţitoare din banul public.

Preţuri mari, ore multe, cantităţi neverosimile

Din ceea ce a livrat Primăria ca informaţii publice, conform Vieţii libere, ninsoarea şi zilele îngheţate din acest an ne-au costat 1,2 milioane de lei, din care peste 620 de mii reprezintă cele 1.858 de tone de sare împrăştiate pe străzi. Din preţ, rezultă că este vorba de sare industrială (333 lei/tonă faţă de 190 la Salrom. Cam mult, chiar dacă includem şi transportul, deoarece clorura de calciu, deşi e de 6,5 ori mai scumpă (1250 lei/t la Borzeşti) este de cel puţin 5 ori mai eficientă. 1 kg de soluţie cu doar 20% CaCl acoperă 10-12 mp. Şi, a naibii soluţie, este şi de 70-80 de ori (!) mai puţin corozivă decât sarea. Revenind la cele 1.858 de tone de sare, a se observa că acestea nu se împrăştie în stare pură. Se vede şi pe străzi o grămadă de nisip rămas la marginea carosabilului, pe zăpada înnegrită etc. În cel mai bun caz, raportul de amestec este de 1 la 1 (50%/50%), dacă autorităţile nu se zgârcesc şi pun mai mult nisip.

O paranteză: subsemnatul a pontat o singură dată în viaţa lui munca altora – coşurile de struguri culese de bieţii colegi la muncile patriotice unde ne duceau forţat comuniştii. Dar şi asta doar o zi. Fiindcă până seara remorca era doar trei sferturi plină, dar în caiet apăreau coşuri culese cât pentru trei bene… Aşa încât să trecem la cifre, că ne cam pricepem 🙂

deszapo 2Deci, au fost de împrăştiat 1.858 tone de sare plus cel puţin tot atâta nisip, deci 3.716 tone de material antiderapant în total. Ecosal are opt sărăriţe şi a mai contractat alte 10, de la Tancrad şi Citadina ’98 (sora Vegăi ’93). La 10 tone încărcătură maximă per sărăriţă, vin aproape 21 de curse de fiecare. Dacă socotim câte două ore pentru fiecare cursă – încărcat plus împrăştiat, ies 42 de ore de funcţionare continuă cu 18 utilaje simultan! Iar la jumătate de tonă de material antiderapant USCAT pe kilometru liniar (deşi e foarte mult), rezultă că s-ar fi acoperit 3716 km pe ambele sensuri, cu un amestec de 50%/50% sare cu nisip. Adică s-ar fi acoperit de peste 12 ori TOŢI cei 292 km de drumuri asfaltate din TOT municipiul Galaţi!!! Bă, voi sunteţi nebuni? Ori ne luaţi chiar de fff proşti?

Presa nu are dreptate, dar dosarele curg

În iarna 2013-2014, imediat ce au început să curgă laudele pentru “geniala” deszăpezire a pe-atunci “mult-iubitului” Marius Stan, Made in Galaţi îndrăznea să arate în exclusivitate cum crescuseră costurile deszăpezirii cu aproape 40% faţă de iarna precedentă, prima în care acesta intrase ca primar. Ulterior, Curtea de Conturi s-a apucat şi ea de destroienit hăţişurile tarifelor şi orelor de prestaţii pe care noi le-am socotit cum ne-am priceput. Şi le-a dat că, din 3,3 milioane de lei cheltuite, cel puţin 800 de mii nu se justifică. Şi asta doar aşa, din birou, de pe hârtii, fiindcă n-au mai stat să măsoare şi cât s-a lucrat efectiv pe străzi. Acolo au “controlat” şoferii cu roata, scutul, toba de eşapament etc.

În asemenea condiţii, credeţi că mai are rost să ne întrebăm de ce numărul de ore prestate în acest an (3.600), la o ninsoare de 15 cm, este mai mare decât jumătate din numărul de ore de anul trecut (6.144), când s-a muncit după două ninsori de 25 cm „bucata” în medie? Păi, dacă zăpadă n-a prea fost, măcar din orele plătite pe funcţionarea sărăriţelor să-şi scoată unii pârleala… Mai are rost să ne mirăm că media pe ora prestată a crescut de la 133 de lei anul trecut (822.418 de lei/6.144 de ore) la 148 de lei (532.150 de lei/3.600 de ore) anul acesta deşi, preluând mare parte din sarcini, Ecosalul, cu tarifele lui mici de serviciu public, ar fi trebuit s-o scadă?

Las’ că poate vine Curtea de Conturi şi tura asta şi ne dă ea răspunsuri clare. Şi poate dă Doamne, domnilor şi DNA şi nu vine singură…

Mihai ANGHELUŢĂ www.madeingalati.ro 19 - februarie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Pelicanii de la AJVP

Un grup de membri ai Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi ...

SIDEX-Liberty Galaţ

Din nou presa internaţională alocă prima pagină combinatului Liberty Galaţi. ...

Terenul ELNAV nu put

Aflăm că terenul de circa 11,4 hectare (nu nouă hectare) ...