logoImpact EST nr. 849 - 24.11.2020
logo

logo

ElectrocentraleAdministratorul special al societăţii Electrocentrale-în faliment a organizat încă o dezbatere publică dedicată găsirii celor mai potrivite rezolvări ale crizei sistemului de termoficare a municipiului Galaţi. Dezbaterea a avut un puternic caracter electoral, dar a concentrat propuneri ale unor foşti şi actuali manageri ai structurilor din sistemul de termoficare către o concluzie de consens-termoficarea centralizată este absolut necesară, trebuie dezvoltată prin investiţii serioase iar funcţionarea eficientă revine ca obligaţie socială administraţiei locale.

Sistemul termo municipal este o necesitate socială şi va fi menţinut în forma actuală cel puţin trei ani

Electrocentrale Galaţi a invitat la o dezbatere despre viitorul sistemului de termoficare pe toţi cei care au fost sau sunt în funcţii de decizie, dar şi persoane implicate în campania electorală pentru alegerile locale. S-au implicat în detalierea modului de revitalizare a sistemului şi şefi de servicii din Primăria Galaţi, lideri de sindicat sau consultanţi tehnici ai proiectelor de optimizare a sistemului. La invitaţia administratorului special al CET au fost prezenţi(şi unii au şi intervenit) următorii candidaţi: primarul Marius Stan, Daniela Hapeci-Vreme, Iulian Aramă, Constantin Telegan, Gregor Teodorescu, Cătălin Cristache, Dorin Butunoiu şi au lipsit (chestii de orgolii prosteşti?) candidaţii Nicuşor Ciumacenco, Ionuţ Pucheanu şi Eugen Durbacă. Deci, nimeni şi nimic de la PNL, nişte interpuşi de la ALDE şi câţiva şefi de grupuri de interese de la PSD- viceprimarul Florin Popa şi Vergiliu Vals. Preludiul demonstraţiei i-a aparţinut şefului de la CET, Sinan Mustafa. CET vrea sistem termo, modernizarea reţelelor şi sistemelor şi adaptare la noua capacitate (40 000 de apartamente?) în 2-3 ani, livrare de agent termic, în perioada de vară, folosind abur industrial de la ArcelorMittal, pentru producerea de apă caldă menajeră. Şi o afirmaţie de tip Alea iacta est: „Am ajuns în insolvenţă pentru că Apaterm, păstorit de Consiliul Local, avea 170 de milioane de recuperat de la populaţie, dar avea, în schimb, de achitat, către CET, 600 de milioane”.

Au fost analizate cauzele falimentului producătorului CET şi distribuitorului Apaterm, dar şi condiţiile în care trebuie condus sistemul pentru a oferi energie pentru consumatorii cu posibilităţi de plată reduse.

Se poate şi altfel, dar încă merge aşa şi aşa

Pe lângă restructurarea modalităţilor de încasare a prestaţiilor în forma actuală, intervenienţii la dezbatere au pus în discuţie chestiuni de concepţie pe alte ipoteze de lucru ale sistemului. Astfel, un sistem termo centralizat viabil şi modern trebuie să alimenteze unităţi locative mai mici; punctele termice sau schimbătoarele de căldură pot fi amplasate chiar în scara blocului; gradul de încărcare trebuie să crească; pierderile în reţeaua de distribuţie trebuie diminuate, prin investiţii sistematice; recircularea apei calde poate fi făcută la nivel de scară, pe verticală, prin cuplare direct la reţeaua primară; consiliul local este responsabil de individualizarea costurilor; trebuie menţinut parteneriatul actual dintre CET, Combinat şi Primărie cel puţin trei ani, până la găsirea unor alternative de sistem termo eficient. Au fost făcute propuneri de producere a energiei din biomasă şi deşeuri, s-a confirmat că sistemul de gaze şi cel electric nu suportă o mărire a numărului de abonaţi cu centrale termice individuale şi au fost lansate alerte de poluare în cazul folosirii extinse a centralelor în apropierea unităţilor de locuit.

Din dezbatere nu au lipsit şi momentele tensionate

create de unele propuneri de restructurare a sistemului, şi de acuzaţiile privind transferarea pierderilor pe seama consumatorilor. Unul din aceste puncte culminante ale operaţiunii de învăluire, executată de experţii în propagande de la CET, a fost momentul în care candidatului exaltat Cătălin Cristache, care a vorbit de ţevile gunoaie ale CET de prin tot oraşul (cam avea dreptate, dacă inventariem spargerile de la Mioriţa, de la Ţinc, de pe Gheorghe Doja sau de pe Bălcescu) i s-a smuls microfonul şi a fost poftit pe scaun. Altfel, ideile lui Cristache au fost rezonabile şi inovative: să fie sistem centralizat, dar alimentat de centrale de cartier sau de bloc, să investim în biomasă şi să ardem în centrale deşeuri. Cam acelaşi sistem l-a susţinut şi Constantin Telegan- încasarea să fie controlată de asistenţa juridică a primăriei, costurile să fie individualizate, prin HCL, să se facă investiţii, cu bani de la populaţie, de la Guvern şi de la primărie. A cam bătut la ochi insistenţa cu care, prin diferiţi lideri de studii şi sondaje, CET avertiza oamenii evadaţi din sistem la centralele cu gaz, că sunt nişte infractori ai poluării.

Cam pe aceeaşi temă dubioasă au acţionat şi nişte directori de la gaze şi electrica

Chiru de la Biroul Asociaţii din Primăria Stan şi Costache de la Calorgalul Primăriei Stan, ba chiar şi Aramă şi Popa, director şi lider de sindicat la CET. Noroc că au fost şi propuneri interesante. Candidatul de consilier local independent Gregor Teodorescu a cerut alte surse de producere a agentului- gunoiul menajer de la cele două gropi de gunoi ale oraşului, – una închisă şi cealaltă ecologică. Iarăşi a apărut specialistul nihilist cu deviza de forţă-Nţţţ! Directorul tehnic al CET, Dorin Ciobotaru uită de sitemele de la Usitall şi e tăios: costurile incineratoarelor sunt mult mai mari decât costul actual al gigacaloriei (400 de lei/gigacalorie, preţ total, din care populaţia plăteşte doar 174 de lei/gigacalorie, restul reprezentând subvenţie de la CL). Fostul director la Electrica, Vergiliu Vals are alte teorii: pierderile de agent termic din reţelele principale şi secundare, dar şi din punctele termice, se ridică la 55%, iar dacă aceste pierderi s-ar reduce, automat s-ar reduce şi preţul gigacaloriei. Astfel, populaţia ar fi în măsură să îşi achite facturile. Pentru rău-platnicii care vor refuza în continuare să îşi achite facturile, se va putea trece la debranşarea lor de la sistem, lucru ce va putea fi făcut dacă toate apartamentele vor fi contorizate individual, lucrări ce ar putea fi realizate prin accesarea de proiecte europene. Mda. Constantin Telegan a tras în împăraţii blocurilor- preşedinţii de asociaţii- care trebuie reformaţi de urgenţă. Trebuie emisă o hotărâre de Consiliu Local, prin care administratorii să fie obligaţi să taie chitanţe şi să încaseze bani separat, pe fiecare utilitate în parte – gaze naturale, apă, agent termic. Uraaa, curat revoluţie! Ce a zis Primarul Stan nu este de revoluţie, e de fatalitate de partid: nu putem altfel decât peste 2-3 ani, toată reţeaua CET este gajată la Romgaz.

Concluzia, înapoi la sistemul centralizat!? Ei, nici chiar aşa, dar mai-mai să fie cât pe ce.

Silviu VASILACHE 27 - mai - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Scrisoare deschisa m

Danamaria Neculai se simte sătulă până peste cap cu Gelu Ciorici şi ...

Cristian Dima (PRO R

Realizat de Opyum Advertising SRL D la comanda Pro Romania ...

Necunoscut în lumea

Era miercuri, 11 noiembrie, când DIICOT-Structura Centrală făcea sute de ...

Sifonări de milioan

Mamăăă, până şi salariaţii cu putere de decizie din Combinatul ...