logoImpact EST nr. 899 - 21.01.2022

S-a făcut raport FreeEx- ActiveWatch –Agenţia de Monitorizare a Presei despre cum se poate contribui la protejarea şi promovarea dreptului la libera exprimare şi a libertăţii presei făcând un studio despre televiziunile locale. Ei bine, aici este zona fierbinte a României, la televizorul local, acolo unde se simte cel mai bine cine poate manipula şi manevra cu instinctul public, cu spiritul de turmă, cu umilinţa sărăcirii şi dependenţei, cu experienţa supravieţuirii prin subzistenţă, cu sărăcirea extremă şi cu shoppingul electoral, pe bază de pomană de campanie. A fost de fapt un studiu cu metodologie, nu o improvizaţie de context.

 

Galaţii au multe televiziuni, dar puţin jurnalism
La data realizării interviurilor pe teren, în Galaţi existau 11 licenţe audiovizuale pentru difuzarea terestră, prin satelit şi prin reţele de comunicaţii a serviciilor de programe de televiziune, conform datelor Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA). Cele mai importante televiziuni locale ca audienţă, conform inspectorului teritorial al CNA, sunt: TV Galaţi, Vox TV, RTV Galaţi şi Express TV. În afară de Prioritar TV, TV Cudan şi Oral TV care transmit prin cablu mai există şi câteva televiziuni la sate, care au numai videotext. Patronii sau francizorii sunt oameni politici, au declarat unii dintre respondenţi, ceea ce explică, potrivit acestora, de ce sunt atâtea televiziuni în Galaţi.
”Televiziunile influenţează decizia de vot. Galaţiul este renumit ca un oraş cu populaţie îmbătrânită. Oamenii ţin cu PSD în general, iar o televiziune cum este TV Galaţi, care este de culoare roşie, are un impact maxim. Televiziunile gălăţene încearcă să-şi facă datoria, dar au în spate manageri cu anumite strategii, mai ales în timpul campaniilor electorale, de susţinere a unor candidaţi. În afara campaniei electorale cele mai bune televiziuni sunt TV Galaţi şi Vox TV.” (Reprezentant CNA)
”Percepţia publicului larg asupra televiziunilor locale este una bună. Oamenii vor informaţii despre ceea ce se întâmplă local.” (Manager TV Galaţi)
”Televiziunile gălăţene sunt caracterizate de neprofesionalism, sunt angajate partinic total şi îşi fac treaba atât cât sunt plătiţi şi lăsaţi să funcţioneze. Am încredere în toate televiziunile, dar în măsura în care nu mă uit la niciuna. Ar putea fi nişte mijloace extraordinare de educaţie, de tribună politică, de tribună socială. Sunt doar nişte mijloace de a-l influenţa pe tâmpit, de a-i băga în cap că albul e negru, că negrul e alb. Atât.” (Membru PDL Galaţi)
”Televiziunile gălăţene sunt afiliate politic sau au apărut ca excrescenţe politice. Mai mult de 300-500 de oameni care să le urmărească nu sunt, conform unui sondaj făcut înainte de campania electorală. În prezent, câteva televiziuni se află în situaţia de a fi executate silit.” (Jurnalist, editor ziar online)
”În mare parte am încredere în toate, pentru că în general nu prea limitează accesul cuiva în a-şi prezenta punctul de vedere. Nici nu cenzurează. În general toate prezintă ceea ce vrea cel care este invitat în emisiune.” (Membru PC Galaţi)

TV Galaţi, o televiziune pe plus zero lei 

TV Galaţi emite în eter (licenţa din 7 mai 1996) şi prin cablu (licenţa din 20 martie 2003). La data realizării interviurilor pentru acest raport, deţinătoarea licenţelor audiovizuale era SC ORA 7 SRL (CUI: 24108108), al cărei unic proprietar este Lăcătuş Alexandru. SC Ora 7 SRL a fost înfiinţată în iunie 2008 şi, conform datelor de la Registrul Comerţului, în martie 2013 s-a depus o notificare privind deschiderea procedurii insolvenţei.
În 2012 cifra de afaceri a SC Ora 7 SRL a fost de 0 lei, cu o pierdere netă de 382 de lei, conform bilanţului depus la Ministerul Finanţelor. În iunie 2013, conform CNA, deţinătoarea licenţelor audiovizuale este SC Paf Media SRL, ai cărei asociaţi sunt: Pâslaru Valerica – 50% şi Pâslaru Florin Alexandru Ioan – 50%. Pâslaru Valerica este soţia deputatului PSD de Galaţi, Pâslaru Florin Costin, iar Pâslaru Florin Alexandru Ioan este fiul acestuia.
Managerul TV Galaţi spune că televiziunea are 30 de angajaţi şi deţine aproape 50% din piaţa locală, aşa cum arată un studiu efectuat în 2010 de Dedalus, diferenţa fi ind ocupată de suma celorlalte televiziuni. TV Galaţi cooperează cu Goldbach Media, broker naţional de publicitate, şi, conform managerului, televiziunea are în fiecare an câte un client fi del, în 2011 acesta fiind un lanţ de farmacii, iar anterior un operator de telefonie mobilă. Conform managerului televiziunii, contracte de publicitate au fost încheiate cu instituţii descentralizate, dar nu şi cu Primăria Galaţi, ponderea publicităţii este de 20% de la instituţii publice şi 80% din mediul privat, iar modul de aflare a audienţei se face telefonic.
Grila de programe este una generalistă şi este propusă de directorul de programe, după o consultare finală cu directorul general, cu redactorul şef şi cu redactorul tehnic. TV Galaţi are 15 ore de emisie, incluzând reluările.
”TV Galaţi este o cloacă a unor grei din PSD, paravanul fiind Dan Nica. A fost prima televiziune din Galaţi unde aveau acţiuni Sidex şi Șantierul Naval înainte de privatizare. Pachetul majoritar i-a revenit lui Florin Pâslaru. Avea datorii de peste 70 de miliarde de lei vechi, Finanţele au făcut plângere la Parchet, dar dosarul este plimbat pentru că băieţii sunt politicieni. Mai multe firme s-au succedat la TV Galaţi şi cu fiecare firmă se întâmpla la fel. Făcea datorii. Când s-a făcut proprire pe bunuri nu au găsit decât un stâlp de fier cu antena în vârf şi o masă de montaj.” (Jurnalist, editor ziar online)
”TV Galaţi este o televiziune care poate fi foarte bună, dar nu e, pentru că e o televiziune care are o orientare clar politică. Este a unui partid şi-şi face foarte bine treaba pentru partidul ăla.” (Reprezentant PDL Galaţi).

S.V. 7 - martie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...

A venit vremea ţapi

O spun cu părere de rău, dar a venit vremea ...

Un interviu CUTREMUR

Ioan Sabău Pop, Prof. Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, ...

Scrisoare deschisă

Confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale representative semnatare îşi exprimă îngrijorarea ...

Eficienţă şi efic

Municipiul Galați, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție/Unitatea de implementare ...