logoImpact EST nr. 853 - 17.01.2021

Pentru câştigarea puterii în administraţia gălăţeană, liderii locali ai PSD şi ALDE nu au ezitat să pună la cale şi câteva manevre cu conotaţii penale, în care sunt acuzaţiile grave, de la uzurpare de calităţi oficiale şi abuz în serviciu în dauna intereselor publice la fals în înscrisuri oficiale. Aceste infracţiuni au fost comise la şedinţa de constituire a Consiliului Municipal (CLM) Galaţi. Povestea a fost pusă la cale de liderul PSD Galaţi Dan Nica şi liderul local al ALDE, senatorul Eugen Durbacă care nu controlau voturile pentru alegerea celor doi viceprimari şi, probabil, că s-au gândit să îşi ia nişte măsuri de siguranţă. A fost introdus în scenă ilegal încă un consilier ALDE, care a condus şedinţa de constituire, deşi la acel moment nu avea calitatea de consilier.

 

Prima infracţiune: uzurpare de calităţi oficiale

CLM Galaţi este format din 27 de consilieri, dar ca urmare a decesului unui consilier PNL, la constituirea consiliului au participat 26 de consilieri. Pe lista ALDE au fost aleşi patru consilieri, senatorul Eugen Durbacă, Cristian Dima, Florin Râclea şi Eugen Găvan. După ce secretarul CLM, Radu Covacs, a constatat că prezenţa celor 26 de consilieri asigură cvorumul, prefectul Dorin Otrocol a invitat pe cel mai în vârstă dintre consilieri să conducă şedinţa. Acesta ar fi trebuit să fie senatorul ALDE Eugen Durbacă, în vârstă de 73 de ani, care la acel moment era consilier municipal. Nu s-a întâmplat aşa. A preluat conducerea şedinţei Gheorghe Bugeac (ALDE), care încă nu era consilier municipal, fiind doar primul supleant de pe lista ALDE. Dar nu consilier! Astfel, deşi Consiliul Municipal era format din 26 de consilieri, la şedinţă au participat 27! În acest caz, s-ar putea spune că avem de a face cu infracţiunea de uzurpare de calităţi oficiale, prevăzută de art 258 CP şi pedepsită cu de la 6 luni la 3 ani de închisoare, de care ar putea fi acuzat Gheorghe Bugeac, un cunoscut medic gălăţean, care a trebuit să execute ordinul liderului ALDE Galaţi, senatorul Durbacă. Dar avem şi infracţiunea de instigare la comiterea infracţiunii, de care ar putea fi acuzat senatorul Eugen Durbacă.

 

Una s-a întâmplat în sală, altceva s-a trecut în hârtii

În procesul verbal al şedinţei de constituire a CLM Galaţi din data de 27 iunie, sunt consemnate 26 de voturi, deşi în sală votau 27 de consilieri, adică cei 26 a căror prezenţă era legitimă, plus Gh. Bugeac. Ca preşedinte de şedinţă, Bugeac a supus la vot ordinea de zi, a votat şi el „pentru”, ca şi ceilalţi consilieri, în procesul verbal s-a consemnat 26 de voturi „pentru”, zero voturi „împotrivă”, zero „abţineri”, dar aşa cum o dovedeşte şi filmarea şedinţei, au fost de fapt 27 de voturi „pentru”, cel în plus fiind al lui Bugeac. În total, au fost viciate 9 proceduri de vot şi în acest caz se poate vorbi de 9 infracţiuni de fals la întocmirea procesului verbal, pentru cu una s-a întâmplat în sală şi cu totul altceva s-a trecut în acest document. Abia după 18 minute de la începutul şedinţei s-a luat notă de faptul că senatorul Eugen Durbacă renunţă la mandatul de consilier municipal şi se consemnează că locul lui e luat de primul supleant, adică de Gheorghe Bugeac. S-a intrat în legalitate. Dar până atunci, grupul ALDE a funcţionat cu 5 consilieri în loc de 4. Spre exemplu, în timp ce Bugeac vota (vezi VIDEO), Eugen Durbacă vota la rândul său şi propunea pentru comisia de validare pe consilierul ALDE Eugen Găvan.

 

Durbacă respinge acuzaţiile

Senatorul Durbacă respinge acuzaţiile, susţinând că a demisionat înainte de şedinţa de constituire: „Eu mi-am dat demisia înainte de şedinţa Consiliului Municipal”. Întrebat în legătură cu faptul că la şedinţă a participat împreună cu  supleantul care urma să îi ia locul, respectiv Gheorghe Bugeac, senatorul ALDE spune: „trebuia să fiu în sală când s-a făcut prezenţa”. A mai revenit şi cu o altă precizare, aceea că secretarul Consiliului Municipal l-a asigurat că şedinţa a decurs legal şi chiar dacă Bugeac a votat proiectele de hotărâri, voturile acestuia nu au fost luate în consideraţie. Dar ca preşedinte de şedinţă, Gh Bugeac trebuia să aibă drept de vot. Explicaţii senatorului ALDE sunt formale. Nu conving pe nimeni.

 

SENTINŢE

După CJ, a fost dizolvat şi Consiliul Municipal Galaţi

Caz unic în ţară, la Galaţi au fost desfiinţate de instanţe cele mai importante structuri administrative, Consiliul Judeţean Şi Consiliul Municipal Galaţi, tot ca urmare a jongleriilor politice ale liderilor PSD şi ALDE. La cererea lui Dan Nica şi Durbacă, aleşii judeţeni au invalidat mandatul de consilier municipal al fostului primar Marius Stan (UNPR, acum PMP). Stan a contestat invalidarea şi ieri Tribunalul Galaţi i-a dat dreptate, prin sentinţa definitivă pronunţată în dosarul 2685/121/2016, dispunând ca lui Stan să îi fie validat mandatul de consilier şi dispunând şi dizolvarea Consiliului Municipal: „Dispune anularea HCL Galati nr 3/27.06.2016 de declarare a Consiliului Local al municipiului Galati ca legal constituit si a HCL 5/27.06.2016 de alegere a viceprimarilor”, se spune în sentinţă. În urmă cu două săptămâni, Tribunalul Galaţi a dispus şi dizolvarea CJ Galaţi, tot ca urmare a invalidării mandatului de consilier judeţean al lui Stan de către aleşii PSD şi ALDE, cu sprijinul celor de la PMP.

 

Ticu Ciobtaru 2 - septembrie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Ce troc! Dai mită 1

Da, dar eu şi sămtămânalul pamfletistic Impact-est nu avem voie ...

Fără portbagaj şi

Poliţiştilor locali, mai ales celor de la rutieră, care câştigă ...

Ciorici a picat la p

În sfârşit a venit vremea ca tizul meu întru nume ...