logoImpact EST nr. 880 - 28.07.2021

Gregorrrr 1Gregor Teodorescu, un candidat la ora marilor decizii-un independent scăpat din armatele de partid sau un aventurier în cursa pentru aventura intrării în Consiliul Local

 

Reporter: Gregor Teodorescu, ai îndrăznit să te opui sistemului electoral sau să te pui că niște norme greu de acceptat pentru un independent. Ce crezi, ai electoratul potrivit pentru această îndrăzneală?

Gregor Teodorescu: Eu cred că da! Și vă contrazic cu o nuanță făcută în introducere-votul pentru un independent este în acest moment o necesitate, și nu un lux. Un candidat independent la o funcție aleasă nu va avea dezavantajul candidatului de pe lista de partid-susținerea politică. Această lege strâmbă permite partidelor să retragă sprijinul politic unui consilier atunci când acesta nu execută un vot așa cum i s-a dictat de la partid, iar locul lui să fie ocupat de alt consilier de listă…Poate sunteți de acord sau nu cu votul independentului, dar este votul său. Nu este votul șefului de partid.

Rep.: Dacă gândim după mentalul locului, și consilierul uninominal poate scăpa de sub controlul oricui timp de patru ani-se va reprezenta doar pe el și va profita de avantajele momentului.

G.T.: Mda, de acord cu dv. Totuși, toată lumea se întreabă-ce poate face un consilier independent și singur în Consiliul Local? Nu face parte din majoritate, are doar puterea dată de cetățeni. Cu alte cuvinte, nici un proiect pe care îl voi susține nu va avea șanse să treacă fără sistemul democrației participative.  Mă întreabă lumea pe stradă, cum ai să faci tu singur într-un consiliu al tuturor partidelor? Simplu, voi face invers decât au făcut până acum. O idee pe care vreau s-o prezint în Consiliul Local o voi prezenta în dezbatere publică și voi solicita susținerea oamenilor, voi organiza adunări cetățenești, oamenii abia așteaptă aceste adunări, voi vorbi în media…Ideea capătă o formă matură, apoi pot fi consultați experți, cu opinii avizate, apoi campanii de semnături, referendum…

Rep.: La Galați, referendumul e un accident cosmic!

G.T.: Cu un număr mare de semnături, proiectul este pus pe masa consiliului. Și să vedem atunci, cu dezbatere publică reală și cu oameni care așteaptă cu sufletul la gură că acea problemă nu va fi votată. Cred că și cei de la partide au nevoie de voturi pe problemele reale… Un consilier local independent nu poate fi scăpat de sub control pentru următorul motiv- el nu are controlul.

Rep.: Sunt interesante aceste subtilități, dar le pricepe oare electoratul? A evoluat suficient ca să facă acea masă critică ce va da votul unui consilier independent? Experiențele anterioare arată că electoratul nu pricepe importanța prezenței unui consilier independent într-un consiliu deviat spre interesul de partid. Un consilier independent care monitorizează ar fi o mare victorie.

G.T.: Nu am crezut niciodată în sondaje. La toate alegerile, sondajele s-au înșelat. Cel mai corect răspuns este: vom vedea la vot.

Rep.: Respondentul la sondaje răspunde cu frică-dezinformează asupra opțiunii sale. Preferă duplicitatea-aici votez cu X, dincolo îl prefer pe Y.

G.T.: Sunt mai multe motive privind dezinformarea sondajelor-manipulare, evitare răspuns, revenire în opțiuni. A fost cazul alegerii de Președinte.

Rep.: Era însă o democrație de două tururi, nu una obscură, de un tur, caracteristică unui popor de farseori și șmecheri.

G.T.: Alegeri de un tur favorizează candidatul în funcție, este aplicabil la două forțe politice mari. Când avem mai multe forțe politice de intensitate echivalentă, e bine să avem două tururi.

Rep.: Dv. aveți ce , dar aveți cu cine? Populația lumii crește, inteligența e constantă, populația Galaților e în scădere.

G.T.: Fiecare oraș e cu specificul său. În fiecare oraș sunt muncitori și leneși, administrația publică este însă alta, de la un loc la altul. La Galați oferta de administratori e slabă…Eu sunt o altfel de alternativă, dacă ajung consilier propun proiecte concrete, măsurabile în timp și cu sursa de finanțare precizată. Aceste proiecte vor căpăta susținere. Și încă ceva-dacă prețul susținerii va fi ca o forță politică vrea să-și asume proiectul, voi plăti acest preț. Am propus incubator de afaceri, dacă trece, meritul este al dv. Important este ca să se facă, eu îmi permit să cedez, sunt independent.

Rep.: Batem toba cu incubatoarele de afaceri, dar nu prea vedem afaceri.

G.T.: Evident, nu candidații fac locuri de muncă, dar unii prezintă ca și cum le-ar face… Nu spune nimeni cum face locurile de muncă, nu spune în ce domenii vor fi acele locuri, când vor apărea și mai ales câte. Se spunea acum trei-patru ani că vor apăprea 3000-4000 de locuri de muncă. Unde sunt? Ce nu spune nimeni este că pentru a apărea noi locuri de muncă trebuie să apară noi firme. Cum apar? Prin intermediul incubatorului de afaceri, care nu este o clădire, este o facilitate. Urmează să se inaugureze o nouă clădire a birocrației românești-sediul Primăriei Galați. Trebuie să avem sediu, desigur, dar să vedem niște cifre. Este o clădire în care s-au investit în jur de 10 milioane de euro. Chiria plătită în prezent de Primărie pentru sediu este de 16 000 de euro pe lună. Dacă ar fi 20 000 de euro pe lună, prețul s-ar traduce într-o chirie echivalentă pe 40 de ani. Cu alte cuvinte, clădirea Primăriei care se inaugurează acum se va amortiza în 40 de ani. Eu am o fetiță de un an și opt luni, deci va plăti până pe la 40 de ani…Economic, e un dezastru. Dar eu vorbesc de proiectele mele, nu ale altora…Am propus să facem din clădire cel mai mare incubator de afaceri din România. Ar avea o capacitate de generare de peste 1500 de locuri de muncă pe an. S-ar putea oferi sedii gratuite pentru cei care vor să înceapă o afacere, servicii de consultanță, de obținere de finanțări, de parteneriat cu universitatea, deci facilități de a se crea 500 de noi firme pe an.

Rep.: Și unde vor lucra funcționarii primăriei, care trebuie să încaseze și să taxeze atâtea afaceri?

G.T.: Aici e partea frumoasă. Doar un etaj din această clădire dacă ar fi închiriată unei companii multinaționale, ar putea întreține toată activitatea incubatorului și acoperă și chiria plătită de primărie în alt sediu, la fel de mare și de frumos. Primăriei nu sediu îi trebuia, ci incubator de afaceri. Sunt o mulțime de clădiri de birouri goale, cum este cea de pe str. Navelor, care ar putea fi un sediu superb de Primărie. Există încă o clădire perete în perete cu ANAF, pe Brăilei, care la fel, este goală. Și mai sunt și altele. Aceste clădiri ar putea fi utilizate, creăm locuri de muncă în număr determinat, cooperăm cu Universitatea, rezolvăm problema sediului Primăriei, injectăm bani în comunitate. Astfel de soluții trebuie să fie propuse în Consiliul Local.

Rep.: Da, dar din studiul dv. lipsesc trei capitole vitale pentru Primărie-sifonare, clienți, parandărăt. Cum să funcționeze o administrație în România fără acești termeni ?

G.T.: Știu cum, prin implementarea unei strategii de transparentizare. E o prioritate vitală. Și odată cu transparentizarea, vorbele amintite vor fi istorie urâtă. Acesta este unul dintre proiectele mele de candidat. Îl voi supune atenției Consiliului încă din prima ședință de CL. De mare impact ar fi un parteneriart real cu managementul Arcelor Mittal. Siderurgia este în declin la nivel mondial, este supraproducție de oțel, trebuie să ne pregătim pentru epoca gălățeană post-Sidex. Combinatul are însă cea mai extinsă platformă industrială-1600 de ha, care ar putea fi atractivă. Parcul Industrial Galați este un câmp, nu are drumuri de acces, nu are aeroport. Trebuie să cerem asta…Ori, la Combinat avem un Parc cu toate utilitățile, cu toate rețelele, cu cale ferată, cu drumuri de transport de mare tonaj, cu rețelistică complexă, inclusiv de apă fierbinte și abur. Din acesastă platformă este folosită doar o mică parte, și un parteneriat cu Arcelor Mittal ne-ar  permite să dezvoltăm un parc industrial modern. Aș dori să aud asta de la factorii decidenți din administrația locală. Eu știu de unde se poate obține finanțarea, care sunt celelalte detalii. Trebuie o altă gândire în consiliul Local. Nu este vorba de generații de vârstă, este vorba de o generație de gândire. De gândire economică.

Silviu VASILACHE 6 - iunie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Iluminat public cu s

Primăria municipiului Galați informează că aparate de iluminat stradal echipate ...

Devieri de trafic î

Primăria municipiului Galaţi informează că, în perioada 23 iulie -28 ...

Nouă etapă de dezi

Primăria municipiului Galaţi informează că în perioada 26-29 iulie 2021 ...

Controale la furnizo

comunicat presa

Idei şi muncă de

Ca majoritatea gălăţenilor, şi familia IOANOVICI - ALEXANDRU (Sandu) şi ...