http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 978 - 19.04.2024

Către Consiliul local Galaţi, Compartimentul pentru informaţii publice al Primăriei Galaţi, subsemnatul Silviu Vasilache, domiciliat în Galaţi, str. Ghe… vă solicit ca în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, să îmi comunicaţi următoarele informaţii. Este formula banală, rutinală, prin care orice cetăţean, inclusiv muncitorul sau tractoristul de presă foloseşte legea cererii de informaţii publice, pentru a afla de la aleşii lui (de fapt de la găştile de interese grupate buluc pe funcţii şi manete publice) care mai este mersul treburilor pe grămada de bani publici. Şi de această dată, unul dintre funcţionarii care stau ca şobolanii pe siloz (un clişeu obosit de atât de multă folosinţă în cei 24 de ani de libertăţi administrative) a decis : Nţţţ ! Nu se poa! Potrivit purtătorului de cuvânt, de ce să se mai obosească funcţionarul, chiar dacă legea îi spune că trebuie. Să se întrebuinţeze găozarul de ziarist, să muncească la descifrat îmbâcsitul şi anostul site al Primăriei, că cică acolo s-ar găsi răspunsul la orice întrebare. Am fost pus în faţa unei diversiuni cu damf de golăneală avansată, care a ridicat la un alt nivel turpitudinea purtătorului de cuvinte al Primăriei Stan. Se întrecea pe sine, trecea de la mârlănia de primăvară-vară la golăneala de toamnă-iarnă. Atunci întrebam de Afacerea Panourile şi răspunsul se ducea la Viaţa liberă, acum răspunsul se duce de oriunde spre nicăieri. Adică la Judecătorie, cu o nouă reclamaţie administrativă. Până la decizia instanţei, să extragem fragmente de răspuns din ciorna pregătită de Mihai Costache la mişto. 

 

Ce mişto este să stai la gargară pe bani publici pe teme de largă dezinformaţie publică!

 Din setul de 10 întrebări care au fost adresate CL Galaţi pentru a mai informa cetăţeanul pe teme de absconse dezinformări privind fuga banului din conturi spre îngrăşarea guzganului comunitar bugetivor, extragem astăzi primele două grupuri. Sunt cele care ţinteau mecanismul imbecil prin care aproape tot oraşul este blocat de cârdurile de maşini bulucite la semafoare-trăiască băieţii deştepţi ai semafoarelor! şi cele care vizau miile de „ţepe” reflectorizante montate în ultimul an mai ales acolo unde sunt inutile-trăiască sifonarea noastră, care e mai bună decât a lor!

1. Care sunt societăţile care montează şi fac mentenanţa semafoarelor din Municipiul Galaţi, cum sunt ele selectate, ce contracte sunt în derulare, perioada de timp şi valoarea contractului pentru fiecare firmă;

2.Cine ia decizia şi pe baza căror criterii şi specificaţii tehnice se stabileşte dacă într-o intersecţie de străzi se montează semafoare sau se amenajează insulă de giraţie. Există un studiu comparativ de eficienţă financiară între o instalaţie de semafor şi un sens giratoriu?

3. Care este valoarea contractelor de montare în municipiul Galaţi a pilonilor reflectorizanţi de blocare a accesului maşinilor în anumite zone ale domeniului public? Ce firme au montat şi montează aceşti piloni şi pe baza căror studii şi observaţii. Câţi astfel de piloni au fost montaţi în mandatul actual al Primarului Marius Stan? Doresc ca informaţiile solicitate să-mi fie furnizate în format electronic, la următoarele adrese de e-mail…  sau în scris. 13 08 2013. Vă mulţumesc pentru solicitudine! Silviu Vasilache Jurnalist Impact – est, Ora 25 etc.

Acestea fiind zise şi solicitate, am aşteptat răspunsurile corecte şi documentate

 Mai întâi am aşteptat răspunsurile mult şi bine cele 30 de zile regulamentare. Apoi au trecut 40 şi chiar 50 şi , normal, nu a venit nici un răspuns. Că aşa este normal, în Noua Primărie Galaţi, când are purtător de cuvânt care a lucrat îndelung în presă şi în elaborarea informaţiilor de presă. E drept, a lucrat la informaţii scrise artistic, la o cafeluţă, în combinată de juma-juma cu un domn director, chemat să presteze la impresia artistică pe teme comunitare. Ori, acum erau nişte întrebări bolovănoase, necizelate, agramaticalizate, care trebuiau luate la bani mărunţi, periate, filtrate, monosilabate, să se înveţe minte derbedeul de ziarist să mai deranjeze organul. Să mai pună întrebări care nu trebuie puse. Păi, nu de aia nu se ţin conferinţe de presă? Ca să nu aibă hahalera şi găozarul de ziarist ocazia să stea tete a tete cu excelenţa sa domn Primar, care nu poate să vorbeşte când gândeşte! Dar nu poate să gândeşte nici măcar purtătorul de vorbe Costache?

Se risipesc banii publici pe semaforizare excesivă?

 Cât costă întreţinerea acestor semafoare? Care este cheltuiala cu energia elecrică? Ne permitem un astfel de lux într-un oraş relativ mic  şi cu finanţele în scădere? Nu e de nasul tâmpitului de contributor să ştie! A hotărât Costache că trebuie să ştim doar atât: montarea, mentenanţa şi reparaţiile le face Serviciul Public Ecosal. Insula de giraţie este mai eficientă decât un semafor? În mode vident, da. Oriunde în lume, giraţiile fac treabă bună, sigură şi ieftină, deci inteligentă. La noi, nu e destulă inteligenţă dacă Comisia pentru Siguranţa Circulaţiei din Primărie, care are în ea şi poliţişti de la Rurieră lucrează, se screme de atâta timp şi nu face decât busculade oriunde pune semafoare. Am verificat ca participant la trafic cum se circulă fără semafoare atunci când e pană de curent sau se fac lucrări. Am constatat că la intersecţia Brăilei –Traian nu se face nici o coadă la intrarea în intersecţie iar la intersecţia Siderurgiştilor – Oţelarilor se circulă lejer chiar şi fără insulă de giraţie şi cu suplimentul de complicaţie atunci când vine şi tramvaiul. O recunoaşte şi domn Costache, „costurile amenajării giraţiilor sunt compensate de beneficiile obţinute prin creşterea fluenţei circulaţiei”. Şi ce dacă, las că merge şi aşa, mai scump şi mai prost! Deci, există un studiu de eficienţă financiară? Mihai Costache nu vrea sau nu are voie să răspundă sau face pe şmecherul? Sunt valabile toate trei deodată. Întrebăm de eficienţă şi purtătorul ne duce cu vorba prost: cică nu toate giraţiile au fost amenajate pe cheltuiala municipalităţii şi mai studiaţi HCL-urile, măi, hăi, ia mai giraţi băăăi! Despre banii risipiţi cu montarea de piloni reflectorizanţi, mai ales acolo unde nu s-a amenajat nici un loc de parcare şi unde nici nu se parcau maşini (pentru că nu se poate!), nimic. Cică s-au montat doar 46 de piloni în mandatul lui Marius Stan, pe care iarăşi i-a montat Ecosal. Vom număra pilonii pe baza fotografiilor de control făcute la momentul potrivit şi vom demonstra că 46 sunt doar pe Domnească, în stânga şi dreapta Prefecturii şi pe primii 50 de metri din str Eroilor. Sutele de piloni de la Potcoava, de pe Brăilei, şi din cartiere sunt din altă cerere de informaţii publice.

Silviu VASILACHE 15 - noiembrie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Europarlamentarii ro

Pe 10 aprilie s-a votat in PE legea legată de ...

CJG - Fotea dă vapo

Da, mă, dacă nu poți „inagaura” hobanate și miniautostrăzi gen ...

Artă cu sânge proa

Un album fotografic care documenteaza vernisajul unei expozitii de arta ...

STOP MIZERIEI MORALE

Așa nu se poate merge mai departe. Ar fi împotriva ...

JOC ȘI CULOARE, SĂ

„Să iei hotărâri e ceva ce seamănă cu sportul: ai ...