logoImpact EST nr. 880 - 30.07.2021

Sancţiunile prevăzute în modificările aduse noului Cod rutier sunt înspăinântătoare numai dacă le citeşti, darămite să fii în culpă şi să mai ai şi salariul minim pe economie. Dar, ca de obicei în România, vom vedea că alde nimeni cu bani, care conduc BMW-uri ori Porshe Chayene, ne vor sfida cu viteza sunetului şi cu legea lor în trafic. La fel se vor comporta şi beizadelele, precum şi şoferizdele pe care sponsorii le-au cadorisit cu SUV-uri bengoase, cu numere gen „LOV”, „YBI” sau „IUB”.
Ca muştele va cădea în plasa modificărilor aduse Codului rutier, tot populimea, căci încă suntem departe de zona poliţiştilor rutierişti curaţi sută la sută.

Amenzi de zece ori mai mari

O să spicuim pentru cititorii de Impact-est cele mai frecvente abateri de la Codul rutier la care suntem predişpuşi când circulăm cu mijloace auto şi cum sunt sancţionate aceste abateri.
Iată, trăncăneala la telefon, cu aparatul în mână se penalizează cu 1.600 de lei.
Când nu permitem şoferilor blocaţi în intersecţie să iasă, riscăm o amendă de 1000 de lei. Depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de km/oră se sancţionează cu amenzi cuprinse între 4.000 şi 9.000 de lei.
Dar la folosirea telefonului mobil la volan, persmisul poate fi suspendat timp de o lună, o sancţiune de 9-20 de puncte şi o amendă cuprinsă între 1.305 – 2.900 de lei.
Printre atâtea nenorociri, noul Cod rutier vine şi cu o veste bună: punctul de amendă a fost „îngheţat” la 145 de lei: amenzile vor putea fi plătite oriunde în ţară, într-un cont unic, iar termenul de plată a jumătate din amendă se poate face în 15 zile, nu în 48 de ore, ca până în 15 februarie 2019. Iată, medicii au obligaţia de a anunţa Poliţia, atunci când constată că o persoană nu este aptă să conducă un autovehicul.
Dar, până la urmă, amenzile rămân tot în cuantum de 10% din salariul minim pe economie, pentru un punct-amendă, adică 145 de lei/punct, cum am mai spus.

Cea mai mică amendă: 290 de lei

Cea mai mică amendă, sancţionabilă cu 2 puncte – amendă, înseamnă 290 de lei, însă cele mai frecvente abateri sunt sancţionate cu minimum trei puncte – amendă, ceea ce face ca aceasta să urce la 435 de lei. Pentru clasa a doua de sancţiuni, ca şoferi va trebui să vă scotociţi pe la neamuri între 580 şi 725 de lei, iar pentru clasa a treia de sancţiuni, care înseamnă între şase şi opt puncte, amenda va fi între 870 şi 1.160 de lei.
Cea mai costisitoare amendă este cea din clasa a IV-a de sancţiuni, adică între 9 şi 20 de puncte – amendă, ceea ce înseamnă între 1.305 şi 2.900 de lei.

Depăşirea vitezei: de la 720 lei, la 9.600 de lei

Cei care vor depăşi viteza legală admisă cu 51 până la 60 km pe oră, riscă amenzi cuprinse între 720 şi 1.600 de lei, iar cei care o vor depăşi cu peste 60 km, amenda va fi între 1.680 şi 4.000 de lei, precum şi suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 180 de zile.
Şoferii care depăşi cu mult şi cei 60 km, iar viteza produce şi pagube materiale, amenda va fi între 4.080 şi 9.600 de lei, precum şi suspendarea permisului pe durata de un an de zile.
Pentru o îmbibaţie alcoolică între 0,2 – 0,5 g/l alcool pur expirat în aer, cei în culpă vor încasa o amendă între 1.680 şi 4.000 de lei, precum şi suspendarea permisului pentru 180 de zile.
Depăşirea cu 0,5 g/l alcool, fapta devine contravenţie şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Fără permis timp de 180 de zile rămân şi şoferii care produc accidente uşoare, trec pe roşu sau nu acordă prioritate.
Şi, o ultimă atenţionare pe care am selectat-o: cei ce nu achită amenzile în termen de 30 de zile se aleg cu permisul suspendat.

(R.I.) 1 - martie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Util pentru contribu

INFO - formulare facilitati fiscale

Viorica Sandu, deput

PSD respinge vaccinarea obligatorie a medicilor și a profesorilor! Statul ...

Diminuarea risipei a

Material de opinie de Camelia Malahov, Director Taxe Directe, Deloitte ...

Directorul Magearu s

Jupân Pucheanu se încăpăţânează să termine în ultimul său mandat ...