logoImpact EST nr. 875 - 15.06.2021
Din motive judiciare, suspendam aparitia tiparita a Impact-est, incepand de saptamana viitoare (joi, 17 iunie). Cand va fi posibila reluarea acesteia, va vom anunta pe site-ul https://www.impact-est.ro (Redactor-sef Gelu CIORICI)

Sigur că nu imediat ce un novice sare gardul în curtea vreunei sfinte mănăstiri, gata, e şi trecut pe statul de plată. Aici, cu lefuri primite de la bugetul de stat, la care şi Biserica Ortodoxă Română este un mare contributor, sunt preoţii parohi, preoţii slujitori, cântăreţii bisericeşti (dascălii) şi îngrijitoarele. Leafa cea mai mare în ierarhia bisericească îi revine IPF Daniel, Patriarhul BOR şi arhiepiscop al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Aceasta este asimilată cu a şefului de stat, ceea ce înseamnă un brut lunar, în bani vechi, de 262 milioane de lei.
De la 1 ianuarie 2018, salariul IPF Daniel va scădea la 22.844 lei noi, adică circa 5.000 de euro. De la bugetul de stat din acest salariu va primi 16.700 de lei, iar de la Arhiepiscopie peste 6000 de lei noi. Cei circa 10.000 de călugări şi de călugăriţe primesc lefuri funcţie de studii, vechime şi de rangul monahal, dar, conform surselor BOR, salariile obişnuite şi majoritare trec puţin peste salariul minim pe economie.

Sfânta cincizecime

Conform cutumelor ortodoxe, slujitorii din mănăstiri sunt obligaţi să doneze 50% din salariu obştei monahale, prin casierie.
Desigur, sunt monahi şi monahii care îşi donează întregul salariu în folosul comunităţii creştin-ortodoxe, caz în care obştea se îngrijeşte de toate cele necesare celui care donează de două ori sfânta cincizecime!
Căci toate aşezările monahale, ştim bine, au terenuri, vând produse, vând obiecte de cult prin magazinele de colportaj, câştigă din donaţii şi din turism, încât majoritatea sunt mari contributoare la averea comună a BOR.
Din aceste astfel de venituri sunt plătite şi parte din salariile bugetate ale personalului din Administraţia Patriarhală, care se cifrează lunar la peste 557 mii de lei noi. Suma plătită de către Patriarhie cu titlu de impozit pe salariile integrale, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale este de circa 575 de mii de lei noi lunar.

14.000 de preoţi şi de dascăli bugetaţi

După cum spuneam, în fiecare parohie sunt maxim patru şi minim doi salariaţi plătiţi de la bugetul public. La categoria „maxim” intră preotul paroh (şeful parohiei), un preot slujitor (uneori mai mulţi), un cântăreţ bisericesc (dascăl sau ţârcovnic, cum li se spune în popor) şi o îngrijitoare. În rest, fiecare se gospodăreşte cum poate, prin grija enoriaşilor: întreţinerea clădirilor şi curţilor, reparaţii curente (electrice, sanitare, mecanice etc), multe parohii mai avute şi cu parohii mai puţin gospodari preferând să dea covoarele, prosoapele şi straiele la firme specializate pentru curăţare şi spălare.
Dar din cei aproape 14.000 de preoţi şi dascăli, 1.100 sunt salarizaţi exclusiv din fondurile propriii ale Patriarhiei, Mitropoliilor, Arhiepiscopiilor şi Episcopiilor.
Pe lângă aceştia, Biserica mai are şi aproximativ 17.000 de salarizaţi neclericali, dintre care doar 1.500 sunt plătiţi integral de BOR, restul fiind bugetaţi, aşa cum spuneam despre femeile de serviciu şi alte categorii de personal (şoferi, tipografi, IT-işti, mecanici, ingineri, arhitecţi…)
Vom prezenta, în curând şi situaţia imobiliară a BOR, şi ne referim la terenuri agricole şi păduri, căci acestea sunt acum impozitate.

Grig IONESCU 29 - septembrie - 2017

One Response so far.

  1. Promotii auto spune:

    Cu ce contribuie BOR la bugetul de stat?

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Important

Din motive judiciare, suspendăm apariţia tipărită a Impact-est, începând de ...

Fotbalul – „Oţe

Tot am stat şi ne-am gândit, să scriem, să nu ...

Fostul BJATM, actual

După aproape doi ani de judecare cu firmele administrate de ...