logoImpact EST nr. 893 - 28.11.2021

Celebrul miliardar a intrat ca acţionar în compania elveţiană GAM, principalul finanţator al grupul britanic Liberty, cel care a cumparat combinatul de la Galaţi de la ArcelorMittal

Celebrul investitor miliardar George Soros a dezvăluit vineri că are o participaţie de 3% la GAM Holding, o companie elveţiană care administrează mai multe zeci de miliarde de euro şi care şi-a pierdut două treimi din valoare din cauza unui scandal provocat de tranzacţiile unui fost trader, scrie Bloomberg.
Intrarea lui Soros la GAM a ridicat preţul acţiunilor companiei cu până la 20% pe bursa de la Zurich.
Scandalul, izbucnit anul trecut din cauza traderului vedetă Tim Haywood, a provocat ieşiri de capital de 28 de miliarde de dolari din GAM Holding, iar hemoragia nu s-a terminat. O anchetă internă a GAM a găsit că Haywood nu a verificat suficient anumite investiţii, a încheiat doar cu semnătura sa contracte care necesitau două semnături şi a încălcat regulile companiei privind darurile şi divertismentul.
GAM a fost una din principalele surse de finanţare ale magnatului indian Sanjeev Gupta, care controlează Liberty House, compania care cumpără Sidex Galaţi.
GAM, cu o valoare de piaţă de 723 milioane de dolari, face din nou eforturi pentru a găsi un cumpărător după ce încercările anterioare s-au soldat cu eşecuri.
Fondul SFM UK Management, al miliardarului George Soros, a achiziţionat o participaţie de 3,1% la compania elveţiană de administrare a activelor GAM Holding, confirmă datele publicate pe site-ul Bursei de la Zurich, transmit Reuters şi site-ul city.am.com.
În 2018, titlurile au înregistrat scăderi semnificative, după suspendarea şi concedierea managerului de fond Tim Haywood.
GAM a demarat o anchetă privind comportamentul şi practicile sale financiare, dar Haywood a dezminţit orice delict. În urma scandalului, investitorii au retras masiv fonduri, iar directorul general al GAM, Alexander Friedman, a demisionat.
Unul dintre motivele disputei dintre conducerea GAM şi Tim Haywood a fost relaţia sa cu magnatul indian al oţelului, Sanjeev Gupta, pentru ale cărui proiecte a furnizat finanţare de sute de milioane de dolari.


Sanjeev Gupta este preşedintele executiv al GFG Alliance, grupul din care face parte Liberty, care recent a achiziţionat şapte combinate siderurgice deţinute de ArcelorMittal, printre care şi fostul Sidex Galaţi.
GFG Alliance are sediul central la Londra şi este un grup internaţional de companii fondate şi conduse de familia indo-britanică Gupta. GFG Alliance are o cifră de afaceri anuală de peste 15 miliarde de dolari şi 15.000 de angajaţi. Achiziţia activelor ArcelorMittal din Europa va creşte forţa de muncă a companiei la aproximativ 30.000 de angajaţi şi la o cifră de afaceri de peste 20 de miliarde de dolari.
În vârstă de 89 de ani, George Soros este considerat „părintele industriei fondurilor speculative”, dar şi un „un etalon al democraţiei liberale şi al societăţii deschise”, care a utilizat filantropia pentru a combate „autoritarismul, rasismul şi intoleranţa”, subliniază FT.
Născut în Ungaria, miliardarul George Soros este renumit pentru că a făcut profit de un miliard de lire de pe urma speculaţiilor masive pe lira sterlină. Soros şi-a câştigat faima şi miliardele pariind contra Băncii Angliei, în 1992.

Dan Manole 31 - mai - 2019

3 Responses so far.

  1. Lavinia S. spune:

    Este dezamăgitor ce s-a întâmplat după aşa zisa revoluţie din 1989. Ne-am vândut resursele de gaze, petrol, aurul era pe aproape, obiective importante au fost vândute străinilor pe nimic, am privatizat prin cuponiadă şi iar s-a ales praf şi pulbere din sute, mii de fabrici şi uite aşa se duce totul de râpă. Ce moştenire lăsăm copiilor şi nepoţilor?

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Creșă nouă în cl

Primăria municipiului Galați informează că, în urma licitației publice, a ...

Informare - lumini f

Primăria municipiului Galați informează că în apropierea Sărbătorii Sfântului Apostol ...

Lucrări de semnaliz

Primăria municipiului Galați informează că, începând cu data de 26.11.2021, ...

Doi judecători ai C

Justiţiabilul Ion Banu este de zeci de ani într-o bătălie ...

Ex-deputatul gălă

Implicat într-un dosar de corupţie, alături de prim-procurorul gălăţean Roşca ...