logoImpact EST nr. 891 - 28.10.2021

Topuleţe cu nesimţiţii din multinaţionale (VII)

Locul 30: RCS & RDS SA
Cifră de afaceri 2017: 3.339.403.562 LEI
Profit 2017: 294.551.920 LEI
Profit din Cifra de Afaceri: 8,82%
Acţionar majoritar: MULTINAŢIONALĂ
Activitate: Telecom

Nu vă uitaţi la profitul declarat pe 2017. Pare mare, dar vine după 7 ani în ultimul deceniu când RCS-RDS declara cu megatupeu pierderi şi niciun profit. Când RCS-RDS declară profit mai consistent, înseamnă fie că pregătesc o lovitură gen să ia încă un împrumut care să dea bine la consorţiul de bănci ce i-a supracreditat, fie să mai ameţească Bursa cu nişte artificii.
Cert este că RCS-RDS a scos din buzunarele românilor în ultimii 10 ani foarte mult cash – peste 5 miliarde de euro – dar a declarat profituri mici, pierdute într-un noian de pierderi consistente.
Cele 60 de milioane de euro declarate profit pe 2017 sunt ca o boabă de fasole în ciorba cu datorii imense pe care grupul RCS-RDS le rostogoleşte – peste un MILIARD de EURO.
Lăsat de securişti (nu se ştie care – maghiari sau români) fără control pe media, Teszari Zoltan îşi face un trust paralel de presă prin intermediul săgeţii sale, Tomşa Adrian, care conţine acum LOOK Plus şi Look TV, Profit.ro TV, Prima TV. Recent, într-o discreţie ciudată, Tomşa a lansat „pe surse” informaţia că a cumpărat şi o parte din acţiunile AKTA, cel mai mare jucător independent de pe piaţa locală de cablu TV.
Asta îl face pe Teszari şi mai incompatibil în faţa unei anchete reale a Consiliului Concurenţei:
– prin RCS-RDS şi, indirect, prin Clever Media, Teszari face abuz de poziţie dominantă prin conglomerări nedeclarate
– prin RCS-RDS şi, indirect, prin Clever Media, Teszari deţine poziţii în cea mai puternică firmă de cablu şi acum la cel mai mare jucător independent de cablu
– prin RCS-RDS şi, indirect, prin Clever Media, Teszari deţine controlul pe drepturile sportive din Liga 1
– prin RCS-RDS şi, indirect, prin Clever Media, Teszari deţine controlul unor instituţii mass-media
Însă la ANAF şi la Consiliul Concurenţei, altele sunt priorităţile, nu firmele serviciilor secrete.

Locul 31: OMV PETROM GAS SRL
Cifră de afaceri 2017: 3.314.587.409
Profit 2017: 55.148.671
Profit din Cifra de Afaceri: 1,66%
Acţionar majoritar: MULTINAŢIONALĂ
Activitate: Intermedieri în comerţul cu combustibili

Încă o companie din portofoliul OMV care face bani graşi în România. Apropo, ştiaţi că România înseamnă pentru austriecii OMV al doilea generator de venit din grup (şi de profit)? Vă daţi seama cum ne-am vândut bijuteria Petrom pe pitule? Vă daţi seama că, fără România, OMV Austria ar fi în plop?
OMV Petrom Gas e divizia de downstream, dar are aceleaşi metehne de 2 lei ca şi firmele din grup: încasează miliarde de LEI anual şi declară profit super mic!
Cine din AntiFrauda Bucureşti are curaj să declanşeze o investigaţie împotriva OMV România, domnule Dragnea?
În trecut, când s-a întâmplat, a sărit Ambasada Austriei…

Locul 32: DANTE INTERNAŢIONAL SA
Cifră de afaceri 2017: 3.309.942.013
Profit 2017: -111.281.112
Profit din Cifra de Afaceri: ZERO
Acţionar majoritar: MULTINAŢIONALĂ
Activitate: comerţ cu amănuntul

Pupaţi în fund de presa cumpărată (un mai vechi obicei de-al lui Iulian Stanciu, fondator al Emag şi amic cu Sebastian Ghiţă), cei de la Emag sunt maeştri la perdele de fum şi praf în ochii opiniei publice.
Un ziarist adevărat ar trebui mereu să se uite la financiarele Emag şi să vadă că profitabilitatea nu numai că e praf, dar ca pierderile sunt IMENSE.
Stanciu oricum nu făcea la vedere mare profit pe Emag până în 2012, când a măritat businessul către Naspers, dar măcar declara acolo un 40.000 de euro pe an (sau cât sparge el pe un weekend de distracţie). După intrarea Naspers în acţionariat, Stanciu şi noii patroni s-au pus pe eludarea profiturilor. Nişte inspectori mai coioşi de la AntiFrauda Bucureşti ar putea repede să se prindă de ce în ultimii 4 ani EMAG a încasat aproape 2 miliarde de EURO şi a pierdut colosala sumă de 80 de milioane de euro?!

Locul 33: ALTEX ROMÂNIA SRL
Cifră de afaceri 2017: 3.283 840.109 LEI
Profit 2017: 48.655.963 LEI
Profit din Cifra de Afaceri: 1,48%
Acţionar majoritar: CAPITAL ROMÂNESC
Activitate: comerţ cu amănuntul

Într-un interviu de acum 2 ani în Business Magazin, Dan Ostahie, fondatorul Altex, se autolingea în fund ceremonios vorbind despre calităţile unui om de afaceri: „Integritate, apoi moralitate, onestitate şi autenticitate!”.
Şi fiscalitate corectă, am adăuga noi, privind cu tristeţe la profitul pe care Altex îl declară fără jenă pe 2017.
Şi cu furie, dacă ne uităm la profitul de 30 de mii de euro, ULTRA NESIMŢIT, declarat în 2013!
Ăştia din retailul cu electrocasnice offline şi online pur şi simplu nu au limite. Nu au, pentru că ANAF îi lăsă în pace!

Locul 34: HIDROELECTRICA SA
Cifră de afaceri 2017: 3.253.651.389
Profit 2017: 1.359.687.718
Profit din Cifra de Afaceri: 41,79%
Acţionar majoritar: STATUL ROMÂN
Activitate: Producţia de energie electrică

Ce mult contează ca politicienii sau sinecuriştii puşi în fruntea firmelor de stat să nu fure România. Cifrele Hidroelectrica sunt excelente de când a scăpat din ghearele sugativelor PDL!

Locul 35: CONTINENTAL AUTOMOTIVE PRODUCTS SRL
Cifră de afaceri 2017: 3.130.805.436
Profit 2017: 697.540.649
Profit din Cifra de Afaceri: 22,28%
Acţionar majoritar: MULTINAŢIONALĂ
Activitate: Fabricarea anvelopelor

Continental România face parte din ramura Automotive. Dar, deşi e multinaţională, se comportă în această ţară cu totul diferit de suratele ei din Automotive, cu totul diferit de o multinaţională, cu totul diferit de multinaţionalele deţinute de nemţi. Continental România este un etalon de seriozitate în business şi respect pentru cei 20.000 de angajaţi pe care îi are şi care lucrează în cele 5 divizii. Dar, cel mai important, Continental respectă România, ţara în care a făcut business de 5 miliarde de euro în ultimii 10 ani. Marea diferenţă e că firma Continental declară în România profituri babane şi nu se ascunde după şmenuri fiscale. Pe 2017, Continental a raportat o sumă colosală în raport cu cifra de afaceri: 22,28% sau 697 milioane lei, adică, practic, unul din 4 euro a fost declarat profit.
Ce diferenţă între Continental şi Autoliv Braşov, care stă prin tufişuri când e să plătească taxe pentru un profit REAL, de altfel nedeclarat!
Şi mai observaţi ceva: Continental nu s-a ascuns niciodată cu profiturile nici în ultimii 10 ani. A raportat profituri cumulate de circa un miliard de dolari. Şi a plătit statului român impozit după ele.
Dacă ar fi toate multinaţionalele ca şi Continental, România nu ar mai fi o ţară vlăguită şi ciordită, ci una prosperă. La asta să vă gândiţi.

(va urma)

Liviu ALEXA, www.ziardecluj.ro 1 - martie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Zece la sută din Ar

Cu indemnizaţiile lor speciale, halesc bugetul Armatei cu polonicul. De ...

CONSILIUL LOCAL GALA

                În conformitate cu prevederile art. 133, alin. (1), art. ...

Nou centru medical d

Primăria municipiului Galați informează că va amenaja un nou centru ...

Viorica Sandu: PSD e

Deputatul PSD Viorica Sandu susține că Partidul Social Democrat are ...

Cadrele didactice au

Fundația Vodafone România și Fundația Didactica lansează platforma www.scoalaprofesorilor.ro, o ...