http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXII – 2022, nr. 921 - 27.09.2022

Revenim asupra unui subiect de răsunet. Este vorba despre nenorocirea a 90 de familii de gălăţeni, care au rămas datoare la Bancpost pe timp de 30 de ani, care şi-au amanetat casele lor şi ale rudelor, pentru a se muta în apartamente noi şi într-o zonă centrală şi liniştită. Dar, prin lipsa de acţiune a autorităţilor abilitate ale statului – Poliţie şi DIICOT-ST Galaţi, precum şi a unor judecători de la Curtea de Apel Galaţi, cele 90 de familii au rămas nenorocite pe viaţă, iar turcii de la firma Beyler cu libertatea şi cu banii. Asupra unor astfel de cazuri vom mai tot reveni, poate că există şi o instanţă a ADEVĂRULUI, nu doar cea a adevărului judiciar.
Vă reamintim că un articol pe această temă a fost publicat în Impact – est din 21 februarie 2014, pe care îl puteţi citi în arhiva online.

Dăm uşi metalice la tot „blocatarul”!

Cetăţenii turci AHMET şi OSMAN HOŞ, tată şi fiu, s-au înfipt în Galaţi, în zona comunei Vânători, cu o afacere care a umplut cele circa 150.000 de apartamente din Galaţi cu uşi metalice. Le-au vândut pontul amărăştenii de gălăţeni care ghebăreau prin Turcia în anii 1995-2000, că gălăţeanul este fudul, chiar dacă este flămând, deci, oricât de rupt în cur ar fi, tot îşi cumpără o uşă metalică s-o monteze la intrarea în garsonica lui, care l-a costat mai puţin (la vremea cumpărării de la stat a locuinţei) decât uşa!
Aşa că tucilor le-a mers din plin, încât în anul 2005 firma Beyler era în Topul IMM-urilor cu un profit brut de 9,9 milioane de lei. Moment propice de a cumpăra, în august 2007, parte din terenul pe care fusese defuncta Fabrică de Textile „Fusul”, vânzătorul fiind un anonim pe nume VOINEA.
Turcii le-au luat ochii gălăţenilor cu tot felul de bannere şi mas-uri cu imaginea viitorului ansamblu de locuinţe numite pompos „BeyCity1”. Dezvoltatorul promitea pe poze un ansamblu de patru scări de bloc, cu parter şi nouă etaje, de unde se vedea Brateşul, Basarabia, Prutul şi Dunărea, blocuri care însumau 90 de apartamente.
Printr-o reclamă agresivă şi pe fondul unei zone de afaceri încă virgină la Galaţi, dezvoltatorii gen Vega apărând mai târziu, turcii, talonaţi de bănci creditoare, au dat lovitura, 90 de familii făcând repede rost de garanţii imobiliare numai bune de gajat la bănci, mai ales Bancpost, aflată acum în plin proces de preluare prin absorbţie de către Banca Transilvania.

Turcii au exportat profit de două milioane de euro

Lovită de criză sau de motivul ei, turcii nu au mai accelerat nici lucrările, nici publicitatea agresivă, aşa că cele patru blocuri au cam rămas la stadiu de structură, de rezistenţă de schelete cu nou etaje, lichidatorii vânzând imobilele unui soţ de celebră prezentatoare PRO TV.
În 2009, firma Beyler a intrat în insolvenţă, la masa credală înscriindu-se 116 creditori, cu o sumă totală de 116 milioane de lei, din care numai băncile cu 90 milioane de lei, în timp ce activele firmei fuseseră evaluate la 87 milioane de lei. Aici, la primirea banilor la paştele…turcilor, s-au înscris şi cei 90 de cotizanţi la apartamentele rămase doar pe bannere, ei achitând, funcţie de numărul de camere contractate, între 75.000 şi 120.000 de euro. Numai că cei 90 au fost nenorociţi şi de inacţiunile poliţiştilor şi de cele ale procurorilor DIICOT-ST Galaţi, dar şi de către judecătorii instanţei Curţii de Apel Galaţi care, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă, nu le-a recunoscut celor 90 de familii dreptul la contractele de vânzare-cumpărare, chiar dacă instanţa Tribunalului Galaţi dăduse o sentinţă în favoarea lor, adică dându-le dreptul de a încheia astfel de contracte.
Oricum, turcii începuseră să aibă mari probleme financiare şi penale nu doar din cauza crizei. În urma unui control financiar al inspectorilor din cadrul Direcţiei de Administrare a Marilor Contribuabili a fost descoperită o inginerie financiară prin care cei doi turci, tată şi fiu, şi-au „exportat” din Galaţi-România în Turcia circa două milioane de euro, cu titlu de „închiriere utilaje”, diminuând în acest fel profitul, implicit masa de impozitare.
Vom tot reveni asupra unor astfel de subiecte pentru a determina autorităţile statului să îndrepte ce au comis, nenorocind sute de oameni, dar mai ales pentru ca bugetofagii acestor instituţii să nu mai acţioneze împotriva adevărului şi împotriva celor care au fost jefuiţi.
Urmează afacerea Marex Brăila, unde lucrau zeci de gălăţeni.

Grigore CORBU 23 - martie - 2018

One Response so far.

  1. […] – Ce siguranta are viitorul proprietar ca nu va pierde banii asa cum s-a intamplat in cateva cazuri in Galati? […]

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

We will never forget

Am urmărit funeraliile Reginei de la început, până la sfârşit, ...

Gorbaciov

Democraţia îşi are virusările ei. Este, printre altele, dreptul păduchilor ...

Avocatul spune şi c

“- Notificăm în scris furnizorul de energie şi contestăm întinderea ...

Derută în exprimar

Paronimele constituie o categorie semasiologică (formată în funcţie de forma ...