logoImpact EST nr. 889 - 18.10.2021

Google este încă invadat de astfel de anunţuri: „Divorţ Rapid, Simplu şi Ieftin. Preţuri ieftine în Galaţi/ sibus.ro. Primeşti 3 Oferte în Max. 3 Ore de la Avocaţi Specializaţi pe Divorţ. Economiseşti bani! Calitate şi Rezultate Rapide Garantate – 100 % Gratuit şi Fără Obligaţii! Doar telefon şi e–mail. Satisfacţie Garantată. Trimite-ne cererea online. Calitate la îndemâna ta”.
Sună mişto, nu? Scăpai de belea şi rămâneai la îndemâna ta! Iar ea la a altuia care îi ducea flori!
O dată tipărită în Monitorul Oficial, această decizie a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) prin care se statuează că divorţurile nu se mai pot încheia prin mediere şi mediator, cuplurile care se vor rupe vor fi nevoite să aglomereze tribunalele.
În acest mod, taxa de timbru pentru divorţ va fi de 200 de lei, nu de 20 lei, în cazul divorţului la mediator, care rămâne în cărţi în fază premergătoare divorţului, în încercarea de a-i împăca pe cei doi. Acum, totul e iarăşi o aglomerare a instanţelor de judecată, căci, la finele lunii februarie 2020, decizia ÎCCJ a fost publicată în Monitorul Oficial. Aşa că mediatorilor nu le rămân decât firimiturile de la masa pe care ei pot media doar NEÎNŢELEGERILE dintre soţi vizând continuarea căsniciei.
Iată două exemple din Codul civil: „Exprimarea de către soţi a acordului acestora privind desfacerea căsătoriei în faţa unui mediator şi încheierea de către aceştia a unui acord de mediere în care se consemnează acest acord, nu poate avea drept consecinţă desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor.” şi „Desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor se realizează prin hotărâre judecătorească definitivă prin care se pronunţă divorţul, respectiv prin certificatul de divorţ emis de notarul public sau ofiţerul de stare civilă competent, aşadar printr-un înscris autentic”.
Deci, acordul de mediere privind desfacerea căsătoriei nu reprezintă un act de învestire a instanţei şi nici cererea adresată notarului public sau ofiţerului de stare civilă, aceştia nefiind învestiţi de lege să îndeplinească un serviciu de interes public şi nici de reprezentanţi ai statului în exercitarea funcţiei.
După desfacerea căsătoriei, mediatorii mai pot încheia acorduri de mediere numai pentru partajul bunurilor comune, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor şi contribuţia foştilor soţi la întreţinerea copiilor.
Deci adio şi DIVORŢ LA DISTANŢĂ, doamnelor şi domnilor refugiaţi economic pe unde v-au dus necazurile.

Gelu CIORICI 13 - martie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg