logoImpact EST nr. 866 - 15.04.2021

În anul 2019, Direcția Generală Anticorupție, prin Serviciul Județean Anticorupție Galați, a participat activ în cadrul eforturilor întreprinse de societatea românească și, implicit, de Ministerul Afacerilor Interne, pentru prevenirea și combaterea corupției, urmărind în mod prioritar consolidarea mediului de integritate la nivelul ministerului, îmbunătățirea relațiilor de cooperare cu celelalte instituții ale statului angrenate în acest demers și, deopotrivă, cu reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale.

Activitatea preventivă a fost orientată către realizarea obiectivelor și măsurilor prevăzute în Strategia Națională Anticorupție 2016–2020, în contextul în care acest document își propune „abordarea trihotomică de intervenţie strategică în domeniul anticorupţie – prevenire, educaţie, combatere”.

În vederea prioritizării activităților de prevenire a corupției către acele zone și medii de interes profesional care necesită intervenție din acest punct de vedere, în anul 2019, Serviciul Județean Anticorupție Galați a desfășurat activități aprobate de ministrul afacerilor interne, pe următoarele domenii prioritare de acțiune: “poliția rurală” din cadrul Poliției Române, “punctele de trecere a frontierei” din cadrul Poliției de Frontieră și “inspecția de prevenire” din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Galați. În acest context, au fost organizate și desfășurate 100 de activităţi – 71 de instruire şi 29 de informare – a personalului din cadrul structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, la care au participat 1727 lucrători, cărora le-au fost prezentate riscurile și consecințele săvârșirii unor infracțiuni de corupție.

Urmare a activităților de prevenire, în anul 2019, au fost înregistrate, la nivelul S.J.A. Galați, 12 situații în care funcționarii M.A.I. au sesizat D.G.A. atunci când li s-au oferit sume de bani sau alte foloase în schimbul îndeplinirii sau neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu, ori au denunțat cazuri în care colegii lor au fost implicați în fapte de corupție.

Totodată, în anul anterior, au fost desfășurate alte 43 de activități pentru promovarea integrităţii, în colaborare cu alte instituții/societatea civilă/ONG-uri/asociații/mediul de afaceri, activități la care au participat 1780 de persoane. Relevante, în acest sens, sunt activitățile preventive desfășurate la Direcţia Județeană pentru Cultură Galați, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Galați, Primăria Municipiului Galați, Primăria Municipiului Tecuci și celelalte Unități Administrativ-Teritoriale din Județul Galați, S.C. TRANSURB S.A. și Penitenciarul de Maximă Siguranță Galați.

De asemenea, în cadrul Programului „Școala altfel”, 875 de elevi și cadre didactice din județul Galați au participat la activități de educaţie pentru promovarea integrităţii, al căror scop a fost dezvoltarea atitudinii anticorupție și creșterea gradului de informare a tinerilor cu privire la comportamentul ce trebuie adoptat în relaţia cu personalul M.A.I., reacţia la corupţie, noțiuni de drept penal și moduri de sesizare a faptelor de corupție.

În contextul zilei Direcției Generale Anticorupție – 30 Mai, Serviciul Județean Anticorupție Galați a organizat şi desfăşurat, în colaborare cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, sesiunea de comunicări științifice „Etica şi deontologia mediului academic şi a profesiilor juridice”. Activităţile preventive au făcut parte din proiectul „Perspective studențești în inovarea învățământului universitar”, inițiat de Universitatea „Ovidius” din Constanța în parteneriat cu D.G.A. Studenții desemnați câștigători au participat la etapa națională a proiectului, desfășurată de către Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale Anticorupție – 9 Decembrie, sub deviza “Împreună împotriva corupției”, a fost desfășurată o amplă acțiune de informare și conștientizare anticorupție în puncte de trecere a frontierei comune cu Republica Moldova. Echipe comune alcătuite din lucrătorii Serviciului Județean Anticorupție Galaţi, împreună cu polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași – Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Galaţi și reprezentanți ai Serviciului Protecție Internă și Anticorupție și ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din Republica Moldova, au interacționat cu cetățenii care tranzitează Punctul de trecere a frontierei Oancea, jud. Galați, în scopul informării acestora cu privire la modul de sesizare a infracțiunilor de corupție, riscurile implicării în astfel de fapte și importanța comportamentului integru în societate.

Activitatea, organizată la inițiativa Serviciului Protecție Internă și Anticorupție din Republica Moldova, a avut loc simultan în cele mai importante 4 puncte de trecere a frontierei situate în județele Botoșani, Iași, Vaslui și Galați. Cetățenii care au tranzitat punctele de frontieră Oancea – Cahul, Albița – Leușeni, Sculeni – Sculeni și Stânca – Costești au fost întâmpinați de ofițerii anticorupție și de polițiștii de frontieră din cele două state cu informații utile și materiale conținând mesaje anticorupție menite să contribuie la promovarea unui comportament integru în relația cu funcționarii M.A.I.

În perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2019, Direcţia Generală Anticorupţie a desfăşurat Campania ”TU POȚI FACE LUMINĂ”, pentru conştientizarea de către personalul Ministerului Afacerilor Interne și cetățeni, a cauzelor și consecințelor implicării în fapte de corupție. Pe perioada campaniei, Serviciul Județean Anticorupție Galați a desfășurat o serie de activități de informare și a distribuit materiale de informare (aproximativ 1055 afișe, 4540 flyere, 1520 pliante, 8 machete în format electronic pentru a fi postate pe paginile de internet ale unui număr de tot atâtea instituții) către toate structurile M.A.I. și instituțiile publice partenere din judeţul Galați. De asemenea, posturile locale de televiziune TV Galați-Brăila și Express TV și-au acordat sprijinul prin difuzarea filmului de scurt metraj privind modul de funcționare a sistemului Call Center anticorupție 0800.806.806, la care cetățenii pot semnala fapte de corupție săvârșite de angajații Ministerului Afacerilor Interne,

Activităţile din domeniul relaţiilor cu publicul şi relaţiilor publice au deţinut o pondere importantă, având la bază principiul deplinei transparenţe şi deschiderea către opinia publică, fiind consiliate 34 de persoane, două dintre acestea formulând denunțuri, care au fost înaintate unităților de parchet competente.

Referitor la activitatea de cercetare penală, în baza delegărilor dispuse de procurorii de caz, ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Galați au efectuat acte procedurale şi au participat la instrumentarea unor dosare sub directa coordonare a procurorilor de caz din cadrul Direcției Naționale Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și unităților de parchet teritoriale.

În anul 2019 au fost înregistrate 32 lucrări penale din sesizare proprie, 2 fiind înaintate către D.N.A., 2 către D.I.I.C.O.T și 28 către structurile teritoriale ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Din punct de vedere al repartiției pe fapte, din cele 32 de lucrări penale din sesizare proprie înregistrate la nivelul Serviciului Județean Anticorupție Galați, 11 au fost înregistrate pe infracțiunea de „luare de mită”, 11 pe „dare de mită”, 1 pe „trafic de influență”, 2 pe infracțiuni prevăzute și pedepsite de Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție săvârșite de personalul Ministerului Afacerilor Interne, iar 7 au vizat alte infracțiuni.

Pentru derularea corespunzătoare a cercetărilor, unităţile de parchet competente au dispus efectuarea, de către ofițerii serviciului Județean Anticorupție Galați, de activităţi într-un număr de 103 ordonanțe de delegare.

Din totalul lucrărilor şi dosarelor soluţionate şi înaintate unităţilor competente de parchet, au fost înregistrate 14 rechizitorii în dosarele penale instrumentate la nivelul unităților de parchet teritoriale a P.Î.C.C.J.–13 rechizitorii și D.I.I.C.O.T.–1 rechizitoriu, din care 10 pentru săvârșirea de fapte de corupție și 4 pentru alte fapte, dosare penale în care lucrătorii serviciului au fost delegați să desfășoare activități de cercetare penală. Cu ocazia activităţilor procedurale derulate, au fost efectuate cercetări cu privire la 90 de persoane suspecte, dintre care 26 au devenit inculpați.

Totodată, în cadrul dosarelor penale au fost desfășurate 5 acțiuni de prindere în flagrant a unor persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență sau dare de mită.

Serviciul Județean Anticorupție Galați pune la dispoziția cetățenilor, pentru a semnala fapte de corupție săvârșite de angajații Ministerului Afacerilor Interne, următoarele modalități de contact: sistemul telefonic gratuit Call Center anticorupție 0800.806.806, adresele de e-mail petitii.dga@mai.gov.ro și galati.dga@mai.gov.ro, numărul de fax 0236/453997 sau la sediul serviciului din municipiul Galați, str. Crizantemelor nr. 10.

SERVICIUL JUDEŢEAN ANTICORUPŢIE GALAȚI 3 - martie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Pelicanii de la AJVP

Un grup de membri ai Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi ...

SIDEX-Liberty Galaţ

Din nou presa internaţională alocă prima pagină combinatului Liberty Galaţi. ...

Terenul ELNAV nu put

Aflăm că terenul de circa 11,4 hectare (nu nouă hectare) ...