logoImpact EST nr. 855 - 24.01.2021

cimitir4

 

E criză mare în ţară, e sărăcie, e foame, se moare pe capete, încă mai este mult de furat în România, jaful merge strună la Galaţi, hai să fie şi o criză a locurilor de înhumare! Şi e. La Cimitirul Sf Lazăr-Cocacola se fac înmormântări pe alei. Nu se poate aşa ceva! Ba, se prea poate, înmormântatul pe alei duduie, în linişte şi pace, dispar rapid şi sigur rândurile de acces la locul de înhumare, în curând vom avea încă un cimitir făcut harcea-parcea de nişte administratori care nu au nimic de-a face cu sistematizarea, rigoarea şi disciplina în construcţii şi urbanism. Până când un om hotărât din administraţia Pucheanu va veni cu contraargumente, să argumentăm rasolirea cimitirului Sf. Lazăr cu vorbele de context sinistru ale directorului de la Gospodărire urbană, Tinca Podaru.
Ca să fie inventariere de locuri de veci şi la cimitire, s-a cumpărat un soft
de contabilitate, că suntem în secolul IT, nu? Se întâmpla prin 2011, când s-a implementat programul minune, modern şi rapid. Fatalitate, n-au avut morţii şi viii lor noroc, la naiba! Ca şi programul cu cardul de sănătate, şi aici a fost un Ghiţă de serviciu, care a buşit ditamai softul. Ştafeta a fost trecută de la Mancaş la omul IT de srl Gospodărire Urbană. Nu se ştie de ce, dar n-a funcţionat, ba s-a mai şi şters din ce era. Ce ţine de economic, merge, ce ţine de administraţie, e varză. Firma furnizoare a plecat la ale ei, cimitirele au rămas îngropate în haosul  bulibăşelii concesiunilor şi mai ales a plăţilor aferente de taxe. S-ar putea administra şi altfel, dar merge şi aşa, fără nici o bază de date, fără cartare, fără inventariere locuri de veci. La Eternitatea, haosul este desăvârşit, dar acum se lucrează din plin şi la haosul de la cimitirul Sf. Lazăr. După cum spune directorul Tinca Podaru, se umplu aleile şi rândurile cu morminte pentru că se dau aprobări la urgenţă şi astfel, cimitirul fu prins pe picior de improvizaţie. Astă vară (vara lui 2016) s-a improvizat grosier.
Nu sunt locuri de înhumare? Ocupaţi aleile şi rândurile!
Şocant şi morbid, cimitirul nu se duce pe verticală, se întinde tot pe orizontală, într-o plesneală şi grăbeală totală. Gata, deşi e organizat – conform proiectului – în sole, parcele, rânduri şi locuri, s-a răşluit proiectul şi se instaurează devălmăşia. Fiecare înmormântează oriunde prinde un loc liber. Nu se ştie cine a aprobat. Nici Direcţia Tehnică, nici Direcţia de Infrastructură, nici Patrimoniul, nici AGA de la CL nu s-au implicat în rasolul de cimitir. Atunci cine a dispus ocuparea/înmormântarea pe alei şi rânduri? Se pare că aprobarea a dat-o city managerul Vlaicu, aflat pe picior de plecare din Primărie (mai 2016), dar a definitivat-o personajul de triste amintiri penale (vezi cazul Fotache şi terenul de casă închiriat fără acte ca teren de grădinărit) Ionel Burtea. Urmează căutarea de soluţii, pentru că alte necesităţi apar fără şir. Noroc de cel 419 locuri extindere în partea de nord, că se opreşte temporar umplerea cu morţi a aleilor cimitirului Sf Lazăr. Nu pentru mult timp însă,  la ritmul în care se moare la Galaţi şi la cum se revendică terenul chiar în mijlocul cimitirului.

Silviu Vasilache 10 - februarie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Casa Agronomului a f

Aflată în administrarea Direcţiei Pentru Agricultură Judeţeană Galaţi, Casa Agronomului, ...

Buget de 4,7 milioan

Dă, Doamne, cu Aghiasmă Mare să auzim cum sfârâie cu ...

Final de an dezastru

Finalul anului 2020 a fost nefericit pentru fostul deputat Mihai ...