logoImpact EST nr. 860 - 04.03.2021

p1Senatul UDJG a sesizat Comisia de Etică a UDJ Galaţi

În ultimele noastre ediţii am prezentat pe larg cazul doamnei conferenţiar Elena-Felicia BEZNEA, care (în ciuda faptului că a fost dovedită la nivel internaţional cu aproape 10 lucrări (auto)plagiate, şi că, foarte recent a fost depistată, la o cerere de finanţare de aproape 150.000 euro, cu declaraţii neconforme cu realitatea), tocmai fusese numită în funcţia de director interimar la Departamentul de Inginerie Mecanică, departament considerat unul din cele mai importante departamente ale Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi, acest lucru privit cel puţin prin prisma faptului că a dat trei rectori universităţii. Stupoare totală, dar în data de 21 octombrie 2015, profesorii Facultăţii de Inginerie au fost anunţaţi printr-un mesaj sec, că: Începând cu data de 20.10.2015 funcţia de director interimar al Departamentului de Inginerie Mecanică este ocupată de prof. univ. dr. ing. Minodora RÎPĂ.” În aceste condiţii, nu putem decât să subliniem că faptele prezentate de noi ca deviaţii clare de la o conduita universitară normală, şi abuzurile unor factori cu funcţii de mare răspundere de la Universitatea ”Dunărea de Jos”, s-au dovedit nu numai reale, dar şi foarte întemeiate.

Profesorul Ionel CHIRICĂ se cere spălat de păcate

Se pare că lucrurile au început să se inflameze în Universitate în urma faptului că, dovedind un tupeu într-adevăr incredibil, profesorul Ionel CHIRICĂ a cerut să i se ridice sancţiunea, enumerând marile sale realizări şi premii primite la nivel local prin grija protectorilor săi apropiaţi. Domnul CHIRICĂ se laudă chiar şi cu faptul că lucrările dovedite ca fiind plagiate continuă să fie citate. Probabil, la rubrica nu faceţi ca ei! Nu putem să nu observăm, totuşi, că profesorul CHIRICĂ continuă, pur şi simplu, să mintă, încercând să inducă în eroare comunitatea academică, susţinând că a mai publicat o lucrare într-o revistă ISI, respectiv World Journal of Engineering and Technology (http://www.scirp.org/journal/wjet/).

Menţionăm că acest jurnal nu este indexat ISI (adică indexat în baza de date Web of Knowledge, care reprezintă în prezent cea mai prestigioasă bază de date ştiinţifice), ci doar BDI (adică este indexat în alte baze de date internaţionale, dar nu în ISI Web of Knowledge), adică este un jurnal de un rang inferior în raport cu cele cotate ISI care, în plus,percepe şi o taxă de publicare de câteva sute de dolari. În facsimile: Anexa 1, – Cererea profesorului CHIRICĂ. Aşa cum se poate observa din Anexa 1, sfărşitul cererii este întradevăr apoteotic, fiindcă profesorul CHIRICĂ recunoaşte în mod explicit faptul că domnia-sa continuă să facă fraude: ”Consider că prin interzicerea de a face parte din comisiile numite mai sus, sunt provocat să fac fraudă, iar acest lucru nu-mi stă în caracter.” (facsimilul este vizibil doar în ediţia online a Impact-est)

Un grup de profesori neplagiatori curajoşi decide să facă dezvăluiri

Probabil exasperaţi de tupeul cu adevărat ieşit din comun al grupului de plagiatori CHIRICĂ – BEZNEA, un număr de profesori decide să dea cărţile pe faţă şi, plini de curaj, (cu ”c”mic, fiindcă nu e încă vorba de domnul Adrian CURAJ, preşedintele UEFISCDI), trimit o anonimă în care inventariază toate lucrările dovedite internaţional sau naţional ca fiind plagiate, şi care au fost finanţate, cu bani grei de la bugetul public, aproximativ 500.000 Euro şi care au fost urmate de raportări false în cereri de finanţare, dar şi în proiecte deja finanţate. În facsimil: Anexa 2 , vizibil doar în ediţia online,- Un grup de profesori neplagiatori. Trebuie să observăm, totuşi cu indulgenţă că, deşi distinşii profesori se semnează ca neplagiatori, conţinutul sesizării lor copiază parcă integral paragrafe din articolele publicate de noi! Trecem, totuşi, cu vederea aceste lucruri, întrucât considerăm că au fost făcute pentru o cauză bună.

Chiar dacă faptele prezentate se confirmă în totalitate, se pare că membrii Senatului Universităţii ar fi ezitat să se sesize, dacă situaţia nu ar fi fost salvată de însuşi domnul Adrian CURAJ, preşedintele UEFISCDI, care a trimis o adresă universităţii, cerând explicaţii privind suportul pe care universitatea l-a acordat proiectului propus de doamna conferenţiar Elena -Felicia BEZNEA, informând oficial conducerea UDJG că doamnei conferenţiar i-a fost scăzut punctajul cu 31,5 puncte (de la 89,5 la 58 puncte). În aceste condiţii, Senatul UDJG a decis trimiterea cazului la Comisia de Etică, pentru o cât mai corectă rezolvare, în litera şi spiritul legii.

Redacţia ”Impact-est” a depus la Registratura UDJG o sesizare semnată!

În final, având în vedere că este vorba de fapte pe care noi le-am semnalat pe larg de mai bine de doi ani încoace, şi pentru că cei din conducerea UDJG au dificultăţi mari privind autosesizarea, şi chiar am înţeles că unele sesizări pe această temă au rămas fără răspuns sau nu au fost luate în considerare (este vorba cel puţin de sesizarea cu numărul C2305 din 23.02.2015), informăm cititorii noştri că redacţia a depus la Registratura UDJG o sesizare semnată, privind următoarele fapte:

1) Furnizarea de informaţii false şi fals în declaraţii în cererea de finanţare a doamnei conferenţiar Elena-Felicia BEZNEA (fapte prevăzute şi pedepsite de Codul Penal şi sancţionate de Codul de Etică al UDJG – art. 64c cu excluderea din universitate), fapte prezentate şi demonstrate în articolul nostru cu link-ul: http://impact-est.ro/culise/candidand-la-o-finantare-de-150-000-euro-din-bani-publici-doamna-conferentiar-elena-felicia-beznea-stabileste-un-record-national-negativ/

2) Comiterea de plagiat de către profesorul Ionel CHIRICĂ (faptă prevăzută şi pedepsită de Codul Penal şi sancţionată de Codul de Etică al UDJG – art. 64a cu excluderea din universitate), faptă prezentată şi demonstrată în articolul nostru cu link-ul: http://impact-est.ro/interviu/interviu-cu-liderul-national-al-federatiei-alma-mater-profesorul-universitar-anton-hadar/ . Vă rugăm să observaţi că, aşa cum rezultă şi din declaraţiile domnului profesor Anton HADĂR, liderul Federaţiei ”Alma Mater”, este vorba de fapte deosebit de grave la care responsabilitatea rezolvării revine integral conducerii Universităţii ”Dunărea de Jos”, Senatului şi Comisiei de Etică ale UDJG.

3) Furnizarea de informaţii false şi raportarea de lucrări plagiate în proiecte finanţate la nivel naţional sau european (fapte prevăzute şi pedepsite de Codul Penal şi care ar trebui doar ele să atragă excluderea făptuitorilor din universitate), fapte prezentate şi demonstrate în articolul nostru cu link-ul: http://impact-est.ro/culise/uefiscdi-ne-raspunde-curajos-in-stil-coada-de-peste/

4) Comiterea de plagiate şi autoplagiate succesive şi repetate, care reprezintă circumstanţe agravante pentru grupul CHIRICĂ – BEZNEA (publicaţia noastră a identificat până în prezent un număr de 12 lucrări ISI aparţinând acestui grup, care au fost retrase pe motive de fraudă) grup în care au fost antrenaţi şi doctoranzi ai profesorului CHIRICĂ, fapte prezentate şi demonstrate în toate articole noastre de până acum. De altfel, în absolut orice universitate din occident, doar identificarea publică a 1-2 lucrări plagiate (sau autoplagiate) ar duce la demiterea imediată din învăţământul superior a persoanelor implicate în astfel de fraude succesive. În acest sens, vă rog să observaţi că la nivel internaţional, cazul nu este închis şi asta este dovedită de paginile web de mai jos care, aşa cum se poate observa, sunt foarte recente:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0927025615005200

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0927025615005212

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0927025615005224

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0927025615005236

Paginile web de mai sus se referă la o publicaţie care va apare în luna noiembrie 2015.

Menţionăm că, la vremea sancţionării profesorului Ionel CHIRICĂ, nu fuseseră depistate nici jumătate din lucrările enumerate mai sus şi că, după opinia noastră, orice nouă încercare de tergiversare sau muşamalizare a acestui caz nu va avea ca rezultat decât o escaladare şi mai mare a situaţiei, provocând un rău uriaş Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi, dar şi întregii comunităţi academice din România.

Gelu CIORICI 30 - octombrie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Stângă este un acc

Încet, încet, lumea lui Stângă şi a camarilei juvenile care ...

Comat SA Galaţi, ve

Suspansul privind sentinţa ce se va pronunţa de Tribunalul Galaţi ...

Un alt avocat gălă

Avocatul Deleanu Mihai face parte din Baroul Galaţi de prin ...